Crònica del ple ordinari de 7 de març de 2022

Dimarts, 8 de de març de 2022 a les 00:00

Un cop aprovada l’acta de la sessió anterior amb un petita esmena proposada des del grup d’ERC, es va entrar en l’ordre del dia amb la dació de compte dels Decrets d’Alcaldia i de les factures.

En primer lloc, es va aprovar per unanimitat la modificació de l’Ordenança fiscal número 19, referent a la taxa per a la prestació de serveis d’assabentat, comunicació, llicències urbanístiques i tramitació de figures de planejament. Aquesta modificació, tal com va explicar el regidor d’Urbanisme, va amb la línia d’adaptar les taxes vigents amb el nou Reglament de comunicació prèvia d’obres menors, aprovat fa uns mesos. L’ordenança queda en període d’exposició pública i quedarà aprovada definitivament en el cas que no es presentin reclamacions o suggeriments.

També es va aprovar inicialment l’Ordenança fiscal reguladora de contribucions especials per les obres de reurbanització del carrer Gran, l’establiment i exigència de les quals es legitima per l’obtenció d’un benefici o per l’augment de valor dels immobles afectats per les obres. En aquest cas, es van retirar de la sala els regidors i regidores que no podien prendre part en la votació per ser part interessada. La imposició de les contribucions especials es va aprovar amb els vots en contra de Calldetenes Present i Futur – ERC, entenen que “hauria de ser la Diputació qui es fes càrrec de la totalitat del cost de les obres”.

El cost total de les obres de reurbanització es fixa en 2.588.006,71 € i el cost suportat per l’Ajuntament ascendeix a 1.406.496,64 €. La quantia a repartir entre els beneficiaris es fixa en 189,56 € i s’aplicarà com a criteri de repartiment els metres lineals de façana per a determinar les quotes singulars. El cost de l’obra que es repercutirà serà d’un 10 % del cost suportat per l’Ajuntament, el “mínim possible” tal com va explicar l’alcalde.

Seguidament, es van aprovar per unanimitat les bases que han de regir el procés de Pressupostos Participatius aquest 2022, en destaca l’increment de la partida a destinar a les propostes que surtin guanyadores a 20.000 €. Un cop finalitzat el període d’exposició i les bases s’aprovin definitivament, es convocarà el procés amb les dates concretes de les fases de presentació de propostes, deliberació, votació...

En el setè i vuitè punts de l’ordre del dia, es van aprovar respectivament el conveni amb l’Associació de Comerciants i Serveis de Calldetenes, amb l’objectiu de portar a terme diverses actuacions per a la promoció del comerç, com la contractació d’un dinamitzador; i la sol·licitud de pròrroga del conveni de col·laboració entre el Departament de Drets Socials i l’Ajuntament de Calldetenes per a la prestació del Servei d’Atenció Integral a la gent gran en l’Àmbit Rural (SAIAR) per al 2023, pel funcionament del Centre de Serveis Armand Quintana.

A continuació, es va aprovar l’adhesió a l’acord marc de l’ACM pel servei de manteniment d’ascensors d’edificis municipals.

Referent al recurs de reposició interposat per ERC contra l’acord de Ple que aprovava el conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Vic i l’Ajuntament de Calldetenes, per la reurbanització del carrer Gran; es van desestimar les al·legacions presentades amb els vots en contra d’ERC, pels mateixos motius expressats en la votació del cinquè punt de l’ordre del dia.

Pel què fa al recurs de reposició també interposat per ERC contra l’aprovació del conveni de cessió del Casal Parroquial, també es van desestimar la totalitat de les al·legacions presentades amb els vots en contra de l’oposició que continua “defensant els motius pels quals va presentar el recurs” i que “si mai es té l’oportunitat, es modificarà el conveni signat”.

Seguidament, es va aprovar definitivament l’Estudi de Detall de la UA 1 Torrental Nord, un cop aixecada la suspensió de la tramitació que, tal com explicar el regidor d’Urbanisme, estava a l’espera de la resolució de la modificació puntual de les normes subsidiàries de planejament per suprimir la línia d’alta tensió. 

Finalment, també es va aprovar iniciar la revisió d’ofici del conveni signat al 2017 entre l’Ajuntament i la propietat de la plaça Independència, amb l’objecte de cedir de forma gratuïta i temporal una finca privada per destinar-la a aparcament públic; per tal de declarar la nul·litat del conveni.

Ja en el tram final del Ple, es van aprovar les dues mocions presentades pels tres grups municipals: la primera, de suport a en Sergi Molina, i la segona, en defensa del català.

Sense mocions d’urgència, es va obrir el torn de precs i preguntes entre regidors. El debat, a instància de la oposició, es va centrar principalment en els problemes derivats dels propietaris de gossos que no en recullen els excrements, en conductes incíviques en parcs i places del municipi. Des de l’equip de govern, es va explicar que s’està treballant en una campanya de sensibilització per incentivar a la recollida de les caques dels gossos, i que s’han portat a terme reunions amb Mossos d’Esquadra de proximitat per reforçar la vigilància i evitar conductes incíviques i situacions d’inseguretat.

Darrera actualització: 03.05.2022 | 13:01