Teresa Saborit, Gerard Canals i Rafael Fabregat presenten els seus llibres guanyadors

Dimecres, 20 de d’abril de 2022 a les 00:00

Aquest dimarts al vespre, els tres guanyadors dels Premis Literaris de Calldetenes 2021 han presentat les obres editades: “Casus Belli”, “La dona del peu descalç” i “Magister”.

El regidor de Cultura Joan Saborit va conduir l’acte de presentació dels tres llibres guanyadors de la darrera convocatòria del certamen literari en les categories de novel·la, premi ex-aequo, i de teatre.

Rafel Fabregat, guanyador del Premi Lluís Solà i Sala de Teatre i autor de “Magister” va destacar que el lector de teatre és un rara avis i que, en la dramatúrgia, fins que l’obra no té una escenografia i uns actors, un llibre no deixa de ser un projecte a mig fer. L’autor va explicar que “s’ho va passar molt bé escrivint aquesta obra, que és com una joguina que barreja les seves inquietuds: música, història, nazisme, memòria, la segona guerra mundial, identitat…”. Tot i així, una de les dificultats que es va enfrontar durant el procés creatiu va ser la reconstrucció d’un moment històric que no ha existit mai i l’equilibri entre la ficció i la realitat històrica.

En el seu torn, Gerard Canals, guanyador ex-aequo del Premi de Novel·la Armand Quintana i autor de “La dona del peu descalç”, va explicar el treball d’investigació i recerca que hi ha darrera de la seva obra amb el que busca algun element en el món real (folklore, tradició oral i popular, llegendes i rondalles, mitologia...) per fonamentar la base de la seva història. Aquesta novel·la s’inspira en una llegenda del Pirineu occità i planteja el cas d’una dona que vol ser mare però que no pot i que, quan tot falla, apareix la superstició i la màgia. La dona haurà d’anar a la muntanya i trobar un os per concedir-li el desig de ser mare. Cada capítol del llibre, introduït per un poema, és una etapa del viatge i conté un element d’aquesta mitologia del Pirineu.

Finalment, Teresa Saborit, també guanyadora del Premi de Novel·la Armand Quintana i autora de “Casus Belli” va llegir dos fragments de la seva obra per presentar-nos les dues protagonistes: la Tina, una escriptora a qui li acaben de robar una novel·la que ha estat escrivint durant set anys, i la Cris, una petita editora a qui els gegants del sector no paren de trepitjar. En aquest sentit, la novel·la és el contrast entre els autors i tota la maquinària de la indústria cultural que hi ha darrera a l’hora de materialitzar una obra en un llibre.  

D'altra banda, el llibre de "Caldrà la pluja", obra guanyadora del Premi de Poesia Jacint Verdaguer de Carme Cruelles, veurà la llum a finals d'aquest 2022. 

Darrera actualització: 20.04.2022 | 11:24