Que no et donin gat per llebre!

Dimecres, 25 de novembre de 2020 a les 00:00

Internet segura de lAgència de Ciberseguretat digital de Catalunya posarà la lupa fins a finals del mes de gener en els possibles fraus digitals.

Internet segura de lAgència de Ciberseguretat digital de Catalunya posarà la lupa fins a finals del mes de gener en els possibles fraus digitals. L’Agència ha iniciat la campanya #stopFrauDigital, que constarà de diverses accions on es volen remoure les conciències i empoderar a la ciutadania per tal d’evitar els enganys que ens arriben a través de la xarxa.

Sis grups d’estafes més usuals

Totes les accions de la campanya s’encabeixen en un o altre grup de frau més habituals a dia d’avui:

Relacionats amb la covid-19

Els ciberdelinqüents s’aprofiten de la por i la incertesa de la població per aconseguir vendes falses o directament inexistents a través de la xarxa, o per suplantar organitzacions mèdiques o farmacèutiques.

Sobre les formes alternatives de pagament

S’usa l’auge de nous sistemes que requereixen de connexió a la xarxa, que eviten intercanviar efectiu, per sostreure diners de manera fraudulenta a través de diverses metodologies.

Comerç electrònic

Frau en les passarel·les de pagament en línia, fent creure a la víctima que es troba dins d’un entorn segur i controlat sense que hi sigui. La víctima hi deixa dades sensibles que després aprofiten els delinqüents.

Suplantació d’identitat de grans organitzacions i marques

En aquest casos suplanten les identitats de marques conegudes per fer creure a la víctima que té operacions pendents (per exemple amb Hisenda, el servei de paqueteria o la companyia telefònica).

Canvis econòmics sobtats

Es fa creure a la víctima que ha obtingut un premi, un reemborsament, una herència, o se li ofereixen inversions amb una gran rendibilitat a curt termini.

Enganys de relacions i entorns humans

Fraus en pàgines de cites amb l’objectiu d’extorsionar, ofertes de treball falses on cal posar diners per signar un contracte, o estafes relacionades amb donacions o caritat…

Darrera actualització: 25.11.2020 | 10:34