Primeres passes per impulsar una comunitat energètica a Calldetenes

Divendres, 24 de de desembre de 2021 a les 00:00

Aquest dijous 23 de desembre al vespre, va tenir lloc la xerrada “Calldetenes cap a la transició energètica”.

Gil Salvans, de l’Agència Local de l’Energia d’Osona, va exposar les ajudes i subvencions per a energies renovables de domicilis i empreses, i la possibilitat de crear una comunitat energètica a Calldetenes.  

L’objectiu de la transició energètica és avançar cap a un model en el que els recursos renovables satisfacin la demanada energètica i sigui neutre en emissions de gasos d’efecte hivernacle, així com aconseguir un model descentralitzat el que els ciutadans puguin ser autosuficients.

Per canviar el model energètic de Catalunya, un pilar important és el paper del ciutadà: qualsevol persona pot produir, emmagatzemar i compartir energia, a través d’instal·lacions individuals o d’instal·lacions col·lectives (comunitats, espais públics o privats...).

En aquests moments, amb l’arribada dels fons europeus Next Generation, des de l’Institut Català de l’Energia s’han convocat diversos incentius per a la instal·lació d’energies renovables per a empreses, particulars i administracions. Concretament, el programa 4 d’aquesta línia d’ajuts, suposa més de 32 milions d’euros per a instal·lacions d’autoconsum renovable per als sector residencial, administracions i 3r sector. En aquest sentit, es pot arribar a subvencionar aproximadament un 30 % del cost de la instal·lació fotovoltaica domèstica.

Els punts clau d’aquesta línia d’ajuts:

 • Atorgament per ordre d’entrada fins a acabar el pressupost
 • Resolució en un màxim de 6 mesos des de la sol·licitud
 • Amb la sol·licitud cal presentar un pressupost detallat de l’actuació
 • Un cop acceptada, es disposa de 18 mesos per a executar, pagar i justificar.
 • Per a particulars, es pot fer sol·licitud per a les instal·lacions fetes a partir de l’1 de juliol.
 • Major subvenció en cas de projectes de comunitats energètiques i instal·lacions col·lectives

Properament, s’ha de publicar una nova línia d’ajuts per a rehabilitacions d’edificis per a fomentar la millora de l’eficiència energètica.

 

Pel què fa a les comunitats energètiques de consum compartit, aquestes són l’eina principal per fer realitat l’empoderament ciutadà al sector energètic, i la descentralització i la democratització del sector de l’energia.

Una comunitat energètica local és una associació, cooperativa, o qualsevol altra entitat jurídica que estigui controlada per membres locals (teixit productiu, ens locals) sense ànim de lucre i dedicada a activitats en el sector energètic (distribució, agregació, etc.). L’objectiu principal sempre és el benefici local. Es tracta doncs d'un mecanisme  organitzatiu que permet que diferents actors locals participin activament de la transició energètica de forma conjunta, ja sigui produint energia, compartint la o establint mecanismes de gestió i estalvi energètic.

A Osona s’aposta per al model de la cooperativa per a crear les comunitats energètiques. En aquests moments de l’ALEO s’està treballant amb diversos municipis, com Tona, Balenyà, Sant Julià de Vilatorta, Olost...

Aquestes permeten portar a terme diverses actuacions: des de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en diferents espais (públics o privats), per compartir el consum; l’assessorament per l’estali energètic; la gestió agregada de la compra d’energia i la possibilitat de nous serveis, com el compartir vehicles elèctrics, entre d’altres.

Des de l’Ajuntament i l’ALEO s’ha estat treballant per avançar actuacions a l’hora de crear una comunitat energètica a Calldetenes. En aquest sentit, s’han portat a terme estudis per diferents espais públics per a la possible instal·lació de plaques (nau brigada, edifici de l’ajuntament, el Centre Armand Quintana, el pavelló...), s’ha preparat una proposta de plecs per a la cessió d’aquestes teulades, una proposta d’estatus o estudis de valoració de la viabilitat econòmica del projecte.

Els passos a seguir per crear una comunitat energètica a Calldetenes serien:

 1. Decidir un nom
 2. Aprovar uns estatuts de la Cooperativa
 3. Tenir 10 socis fundadors (capital mínim de 3.000 €)
 4. Constituir la Cooperativa, com a forma jurídica de la Comunitat Energètica (obrir la incorporació de nous socis i sòcies)
 5. El Ple Ajuntament aprova la cessió d’ús d’espais públics
 6. Iniciar el procés d’instal·lació

En la documentació adjunta trobareu la presentació amb la informació ampliada, una guia de la Diputació de Barcelona per a l’impuls de les comunitats energètiques i l’enllaç a les línies d’ajut de l’ICAEN.

Darrera actualització: 24.12.2021 | 11:15