L’Arxiu Municipal de Calldetenes aporta documents per a l’exposició virtual “Arxius en forma"

Dijous, 8 de de juny de 2023 a les 00:00

L’Arxiu Municipal de Calldetenes aporta documents per a l’exposició virtual “Arxius en forma” que s’estrena divendres dins els actes de la Setmana Internacional dels Arxius

Provinents de l’Arxiu Municipal de Calldetenes s’han aportat 2 dels 114 documents que formen part de l’exposició virtual “Arxius en forma”, que es podrà veure a partir d’aquest divendres, atès que és la Setmana Internacional dels Arxius. Organitzada per la Xarxa d’Arxius Municipals, l’exposició forma part d’una programació que enguany té com a tema “Arxius i Esport”.

Els documents aportats des de l’Arxiu Municipal de Calldetenes fan referència a la celebració del 22è Cros de Calldetenes, de 1976. Es tracta de dues fotografies del fons del Club Atlètic Saturn.

Panoràmica de 100 anys de pràctica esportiva

Amb l’exposició «Arxius en forma», la Xarxa d’Arxius Municipals presenta una panoràmica dels darrers cent anys de pràctica esportiva a Catalunya, des de l’àmbit de l’exhibició local a pobles i ciutats de la demarcació de Barcelona.

La mostra, de format virtual, presenta 114 documents procedents de 54 arxius municipals que permeten fer un viatge a través de 100 anys de l’esport i mostrar el context social, polític, econòmic i cultural de cada època. La selecció de documents s’ha organitzat en cinc àmbits cronològics (abans de 1940; dels anys 1940 i 1950; dels anys 1960 i 1970; dels anys 1980 i 1990; i dels anys 2000 fins al 2022) que ressegueixen la història, els costums, els valors i l’evolució de la societat catalana a través de l’esport.

S’hi mostren documents diversos com fotografies, bans, cartells, projectes d’equipaments esportius, dibuixos, programes, himnes, pressupostos i comptes, estatuts, calendaris, fitxes, llicències i tiquets.

La mostra inclou un article de context a càrrec del periodista del diari ARA i historiador, Toni Padilla, i una galeria d’imatges amb la identificació de tots els documents i la seva geo-localització en un mapa de la demarcació de Barcelona.

L’exposició es complementa amb un vídeo amb la veu de dos testimonis de l’arrelament de l’esport al territori, com són l’exjugador del Club Patí Voltregà, Catxo Ordeig, i el president del Centre d’Esports Súria, Lluís Jané, acompanyats per les aportacions de Toni Padilla sobre la importància dels arxius municipals per a la difusió, la recerca i la memòria de l’esport.

A partir del divendres 9 de juny es podrà veure l’exposició en aquest enllaç: Exposició virtual - Setmana dels arxius - Diputació de Barcelona (diba.cat)

Darrera actualització: 08.06.2023 | 15:02