L'Ajuntament impulsa l'empoderament digital i la cultura maker a través del projecte PECT OSona LAb City

Dijous, 29 de de setembre de 2022 a les 00:00

En el marc de la Fira de la Mercè, s'aprofitarà el punt d'informació per donar a conèixer el el projecte d’innovació social digital PECT Osona Lab City, que vol fer de la transformació digital un motor per fomentar l’empoderament digital del teixit social i econòmic a la comarca d’Osona.

L’Ajuntament de Calldetenes, com a soci beneficiari d’aquest projecte, acollirà iniciatives i accions que serviran per avaluar les possibilitats de transferència de les experiències del projecte a la resta de la comarca. El PECT Osona Lab City, cofinançat per la Generalitat de Catalunya, està impulsat per l’Ajuntament de Vic, l’Ajuntament de Manlleu, la UVic-CC i Agència d'Emprenedoria Innovació i Coneixement Creacció.

Què és el PECT Osona Lab City?

El PECT Osona Lab City és un projecte d’innovació social digital. El seu objectiu principal és l’empoderament digital de la ciutadania i el teixit econòmic de la comarca. El PECT Osona Lab City vol despertar inquietuds i interessos, obrir nous camins i oportunitats professionals, i fer emergir nous talents al voltant de la fabricació i la creació digitals.

A la vegada, el projecte també té una vessant marcadament ciutadana i social, que busca l’equitat en l’accés a les tecnologies i l’adquisició de competències i habilitats digitals a través de projectes innovadors i metodologies col·laboratives.

Aquest apoderament ciutadà és l’objectiu principal de l’Ajuntament de Vic. En aquest sentit s’obren diferents espais a Vic per potenciar la creació i l’experimentació a través de la tecnologia i els formats digitals.

El seguit d’experiències i proves pilot que es realitzen a les ciutats de Vic i Manlleu durant l’any 2023 han de conduir a facilitar la transferència d’iniciatives d’innovació social digital a tota la comarca. Calldetenes hi juga un paper central, ja que com a sòcia beneficiària allotja els pilots per avaluar la transferibilitat de les propostes.

Quins espais allotgen les primeres accions del projecte?

  • MediaLab de la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic:

Laboratori ciutadà dedicat a la creació de continguts digitals: imatge, so, música, disseny, videojocs, tecnologies immersives... Integrat en la filosofia comunitària de la Biblioteca, es concep com un espai versàtil que inclou un estudi musical, un plató audiovisual, una zona d’exhibició, un lloc per aprendre, compartir, descobrir tecnologies, assessorar-se, gaudir d’estones de lleure i crear espais de debat i reflexió per cercar solucions a reptes conjunts.  

  • Espai de fabricació digital al Centre Cívic Can Pau Raba de Vic:

Laboratori ciutadà dedicat a l’experimentació, que fomenta la cultura maker i es regeix per valors com l’empoderament, la sostenibilitat i l’economia circular. Pot acollir des de sessions d’aprenentatge fins a iniciatives d’autoreparació o de desenvolupament de prototips en resposta a reptes socials, passant per projectes de robòtica o d’iniciació a l’electrònica i la programació. La qüestió és aprendre fent, i fer en funció de les necessitats de l’entorn.  Actualment, s’està començant un procés obert de co-disseny en el que tothom podrà participar de forma activa, involucrant-se en el procés d’ideació de l’espai (usos, xarxa de makers, organització i funcionament...) 

  • Residències artístiques a l’ETC de Vic

L’espai d’exhibició en cinema i arts escèniques ETC incorpora una iniciativa de suport al desenvolupament de projectes artístics que apostin per incloure mitjans digitals en les seves creacions. Pot albergar tant projectes consolidats com propostes emergents que busquen emprendre un camí professional. L’ETC compta amb un espai d’assaig per a desenvolupar els projectes escènics, però també un espai d’exhibició equipat per a poder-hi posar en pràctica els elements creatius en formats digitals.  

 

Qui decideix què s’hi fa? Ho decideixes tu. Tots els agents ciutadans hi poden dir la seva, aportar idees, propostes, implicar-se en el procés de creació de l’espai maker i  desenvolupar-hi projectes. Persones, entitats, empreses, col·lectius, administracions públiques, centres educatius, associacions... tothom té les portes obertes a aquests espais.

Proposa, contacta’ns, informa’t, implica’t: Si tens interès en rebre informació del projecte o et vols implicar en processos de cocreació, omple aquest breu formulari. Et mantindrem al corrent de les activitats en el marc del projecte i et farem arribar allò que et pugui interessar!

M’INTERESSA! 

Si vols contactar-nos, necessites més informació o vols aportar idees o propostes d’accions o projectes, pots fer-ho a viclab@vic.cat .

El PECT Osona Lab City és un projecte d’innovació social digital en què hi participen l’Ajuntament de Vic, l’Ajuntament de Manlleu, Creacció i la UVic. L’Ajuntament de Calldetenes hi participa com a soci beneficiari. El PECT Osona Lab City és un projecte cofinançat per la Generalitat de Catalunya.

Darrera actualització: 29.09.2022 | 12:03