L'Ajuntament continua compromès amb el reforç del SIAD Vic-Osona, amb el suport del Pacto de Estado per la lluita contra la violència de gènere

Dimarts, 29 de juny de 2021 a les 00:00

El compromís de l’Ajuntament de Calldetenes amb la lluita contra les violències masclistes continua intacte, sobretot tenint en compte que queda molta feina a fer des de les administracions, les entitats, la ciutadania, etc.

La lluita contra les violències masclistes és un dels objectius que queda recollit en el Pla comarcal d’igualtat de gènere, al qual està adherit l’Ajuntament de Calldetenes. Aquest 2021, l’any post confinament i amb moltes conseqüències del què ha portat la pandèmia, els casos atesos des del servei d’informació i atenció a les dones (SIAD) no han parat d’incrementar. I, en conseqüència, la necessitat d’atenció als fills i filles de les dones ateses per violència al SIAD.

El SIAD és un servei pròxim a la ciutadania que ofereix un recurs d’atenció directa i especialitzat d’informació a les dones sobre qualsevol matèria (salut, treball, habitatge, serveis i recursos a les dones), fent especial atenció a la detecció de les violències masclistes en totes les seves formes i àmbits en les que es poden donar. El servei d’informació i assessorament a les dones (SIAD) a Osona dona servei a les veïnes de Calldetenes que ho requereixen.

En els darrers anys, aquesta xacra social no s’atura i continua afectant a les dones i als seus fills i filles. Les violències masclistes afecten també els infants i adolescents, tant si la viuen de manera directa o indirecta com a testimonis, a través del què han sentit o observat. Per això, des del SIAD s’ofereix, a més a més de l’assessorament psicològic i jurídic a les dones,  la línia d’atenció psicològica a fills i filles de les dones víctimes de violència que s’atenen des del servei. És aquest recurs d’atenció psicològica infantil juvenil el que s’ha volgut reforçar des de la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament, destinant-hi els fons rebuts del Pacte d’Estat 2020 contra la violència de gènere que gestiona el Ministeri d’Igualtat.

És important donar a conèixer i difondre a la ciutadania els diferents recursos que intervenen en els circuits per a l’abordatge de les violències, així com les novetats que a finals del 2020 es van incorporar a la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. Aquestes modificacions es recullen a la Llei 17/2020, on es reconeixen i visualitzen altres formes de violència masclista, àmbits que ja es donaven però no es reconeixien legislativament. Per exemple, es recull el què és la violència vicaria, que consisteix en qualsevol tipus de violència exercida conta els fills i filles amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare.  Per tant, l’atenció als fills i filles continua sent crucial per a poder detectar aquestes situacions; així com l’acompanyament i els recursos d’assessorament i informació per a la recuperació, tant de les dones com de les criatures. És aquest recurs d’intervenció per als fills i filles que ofereix el SIAD, el que es vol reforçar amb els fons del Pacte d’Estat.

La suma i implicació coordinada de diferents entitats i institucions en la lluita i l’abordatge de les violències masclistes, és un pas important en el que cal sumar esforços. Des de l’Ajuntament es vol continuar sumant i donant a conèixer l’aportació per reforçar aquest servei que utilitzen o poden utilitzar les dones del nostre municipi.

 

 

PER MÉS INFORMACIÓ :

SERVEI D’INFORMACIÓ I ATENCIÓ A LES DONES i les seves línies d’actuació https://www.vic.cat/viure-a-vic/dones

 

Amb el suport de:

   

 

Darrera actualització: 29.06.2021 | 13:54