La Fira de la Mercè celebra la desena edició aquest dissabte 1 d'octubre

Dimarts, 27 de de setembre de 2022 a les 00:00

La fira del comerç i la bona teca de Calldetenes es concentrarà aquest any a la plaça Onze de Setembre i avinguda Pau Casals. Aquests espais es convertiran en un aparador de tota l’oferta que es pot trobar al municipi i en un gran menjador a l’aire lliure.

Tot i que la fira està més concentrada, es continuen diferenciant els diversos espais que la caracteritzen: l’espai gastronòmic (parades i foodtrucks) a davant de l’edifici de l’ajuntament i al carrer Joan Maragall; les botigues al carrer i les parades d’artesania al carrer Verge de Montserrat, també estaran oberts tots els establiments del carrer Gran i de la plaça Vella, i els estands empresarials a i la Fira sobre rodes, a l’avinguda Pau Casals; i l’espai d’activitats, al carrer Girona, amb La Cuineta de la Fira, les activitats infantils i el Concurs de Pintura Ràpida.

Com en les edicions anteriors, l’escenari de la plaça Onze de Setembre aglutinarà la inauguració oficial, amb la diputada de Comerç, Anna Martínez, la delegada del govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Rosa Vestit, i les autoritats locals, les entregues de premis dels concursos, el showcooking amb Quico Arumí, cap de cuina de Can Jubany, les sardanes i el concert.

Una de les principals novetats d’aquesta edició serà l’esmorzar de pintors i pintores, que donarà el tret de sortida al Concurs de Pintura Ràpida, la ballada de capgrossos amb la mascota de la fira i l’exhibició de Jujutsu tradicional japonès.

Tampoc es deixen de banda les activitats per al públic familiar, el més nombrós entre els centenars de visitants que passen aquest dia per Calldetenes. Aquest any, les propostes es concentren al carrer Girona on s’instal·larà La Cuineta de la Fira i l’espai de jocs lliure per a primera infància amb la Rutlla. Durant al matí, l’Esplai Equinocci preparà dinàmiques i activitats per a infants i joves.

Aquest any, la fira torna a coincidir amb Benvinguts a Pagès, un cap de setmana en què les explotacions de tot Catalunya obren les portes de casa seva per ensenyar-nos els camps, els ramats, les barques i els obradors. A Calldetenes es pot visitar el mas El Pujol, productors locals de vedelles d’engreix i gallines de posta amb venda directa dels seus productes; i també La Caseta, una explotació familiar de vaquí de llet amb venta de llet, productes làctic i lots de carn fresca.

L’Ajuntament de Calldetenes organitza la Fira de la Mercè en col·laboració amb l'Associació de Comerciants i Serveis de Calldetenes i amb el recolzament econòmic i logístic de la Diputació de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya i del Consell Comarcal d’Osona.

10 ANYS DE FIRA

La primera edició de la Fira de la Mercè i la bona teca, es celebrar el dissabte 22 de setembre de 2012, amb l’objectiu que els comerços i serveis participessin en l’esperit de la Festa Major i amb la voluntat de reivindicar un poble sense cotxes. En la segona edició, la fira es va renovar completament definint un nou format amb espais temàtics – gastronomia, artesania, zona infantil i espai firal – i una nova imatge, que s’ha mantingut al llarg dels anys.

Tot i que la fira ha anat creixent amb la incorporació de més gastronomia i artesania externes al comerç local per ampliar l’oferta i amb propostes lúdiques i infantils, es manté l’essència de la fira: la promoció del comerç i del producte local, amb un aparador al carrer de la gran diversitat comercial i empresarial que hi ha a Calldetenes; i el fet de convertir la plaça Onze de Setembre en un gran menjador a l’aire lliure, amb les graelles on cuinar-se la carn fresca, i on passen coses durant tot el dia.

Els cuiners locals i de renom que han passat per l’escenari del showcooking, incorporat a la segona edició, son una mostra de la qualitat de les activitats que es programen. Des del 2019, al showcooking se li suma una experiència de maridatge de cervesa i producte local, un tàndem entre el cuiner convidat i el cerveser local Simeó Parareda, que se sorteja uns dies abans de la fira des de l’Associació de Comerços i Serveis de Calldetenes. 

  • 2013: Quico Arumí, cap de cuina de Can Jubany, i Angelina Garcia
  • 2014: Ignasi Camps, de Ca l’Ignasi de Cantonigros
  • 2015: Gil Currius, d’El Barecu
  • 2016: Emili Alcàzar, del restaurant Ababol de Calldetenes
  • 2017: Romà Prat, de Laüfer Street Food
  • 2018: Jordi Arumí, d’Arka
  • 2019: Gil Currius, d’El Barecu
  • 2021: David Garriga, del restaurant Les Clarisses
  • 2022: Quico Arumí, cap de cuina de Can Jubany

D’altres activitats que han fet créixer la fira del comerç i la bona teca i li han donar caràcter, van ser l’Urban Knitting Calldetenes, que durant les edicions de 2014 i 2015 més de 200 participants van teixir el mobiliari urbà amb ganxet; o el Concurs de Pintura Ràpida “Mirem la Fira de la Mercè”. Aquest va ser la novetat del 2017 i omple cada any el recorregut de la fira de pintors, cavallets i d’art al carrer per plasmar l’esperit firal sobre tela i paper de la mà d’artistes de totes les edats.

Els concursos de melmelades i d’Instagram es van convocar per primera vegada al 2014. En aquesta primera edició del Concurs de Melmelades, el premi per al guanyador va ser el seu pes en sucre.

Tot i que des del primer any ja es feien tallers de cuina i berenars per a infants, La Cuineta de la Fira va estrenar-se en la quarta edició al 2015. Des de llavors, cada any passen 150 infants per aquest espai destinat a la creativitat que permet a nens i nenes endinsar-se en el món de la gastronomia a partir de diversos tallers.

Al 2016 va néixer la mascota de la Fira, en Peret, dissenyada a través d’un concurs de dibuix amb els nens i nenes de l’Escola Sant Marc. Des de llavors, cada any es passeja pels diversos espais per dinamitzar-los i fer jugar als més petits de les famílies. Coincidint amb aquesta iniciativa, aquest mateix any es va proposar una gimcana familiar on s’havia de buscar la mascota als establiments del carrer Gran i la plaça Vella.

Altres propostes que han completat la fira durant aquests 10 anys han estat el swing, el country, les sardanes, poesia musical, puntaires, circ, castellers, ral·li fotogràfic o exhibicions de dansa i trial, entre moltes d’altres.

Algunes de les autoritats que han inaugurat la Fira de la Mercè, han estat el Sr. Jordi Subirana (2014) i el Sr. Isaac Albert (2015), diputats delegat de Comerç de la Diputació de Barcelona, o la Sra. Muntsa Vilalta (2016), directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya.

La Fira de la Mercè aposta des dels seus inicis, per ser una fira verda amb la utilització de parament biodegradable, obligatori per a tots els expositors. Des de l’Ajuntament es finança l’adquisició del material a través del copagament.

Darrera actualització: 27.09.2022 | 12:17