La Festa del Batre torna al Molí de la Calvaria

Dimarts, 19 de de juliol de 2022 a les 00:00

Aquest diumenge 24 de juliol es recuperen les feines tradicionals de batre, fer el paller i ventar a Calldetenes.

Després de dos anys d’aturada per les mesures vigents de prevenció de la Covid-19, aquest 24 de juliol torna la Festa del Batre a l’era del Molí de la Calvaria, en la seva onzena edició, organitzada per l’Ajuntament de Calldetenes i la Xarxa de Patrimoni Rural de l’Ecomuseu del Blat.

Durant tot el matí, es portarà a terme una jornada en la que es reviuen les feines tradicionals de batre a pota, fer el paller i ventar, entre d’altres, i es recupera el patrimoni rural immaterial de Calldetenes i de la comarca.

Tothom que vulgui acostar-se podrà veure les demostracions, aprendre, provar i portar a terme les feines tradicionals de collita, de la mà de pagesos experimentats que transmetran els seus coneixements als participants a través de la feina compartida.

La matinal s’iniciarà a l’era enllosada del molí amb un esmorzar per a totes les persones assistents. Seguidament, els Traginers de Prats de Lluçanès mostraran als i les joves participants del camp de treball dels Tonis de Taradell i a tothom qui vulgui, com es para la batuda i com es bat a pota amb animals de peu rodó. Finalment, es farà el paller i es ventarà, d’aquesta manera es portaran a terme les quatre fases pròpies de la batuda abans de l’aparició de les màquines de batre.

Per tancar la jornada, es farà una visita a l’antic museu del Molí de la Calvaria, on antigament es molia el gra per transformar-lo en farina.

Darrera actualització: 18.07.2022 | 12:59

Imatges

batre