Els Premis Literaris de Calldetenes continuen creixent camí del mig segle d’història

Dissabte, 17 de de setembre de 2022 a les 00:00

Tal com ha destacat l’alcalde de Calldetenes en l’obertura de l’acte, els premis es poden definir en una paraula: creixement.

Aquest dissabte 17 de setembre ha tingut lloc a l’Auditori Teatre Calldetenes, l’acte de lliurament dels XLIII Premis Literaris de Calldetenes, que inclouen el Premi Armand Quintana de Novel·la, el Premi Jacint Verdaguer de Poesia, el 15è Premi Lluís Solà i Sala de Teatre, el 37è Premis per a Estudiants dels Països Catalans i per a Estudiants de Calldetenes, respectivament, i el 28è Premi Co, co, còmics!

Tal com ha destacat l’alcalde de Calldetenes en l’obertura de la gal·la, els Premis Literaris de Calldetenes gaudeixen de molt bona salut i estan més vius que mai. En l’edició anterior ja es van superar tots els rècords de participació, conseqüència de les hores de confinament que van inspirar a molts autors i autores i a la incorporació del lliurament de les obres en format electrònic, amb un total de 276 treballs presentats. Aquest any s’ha continuat creixent, arribant a 401 obres en totes les categories i franges d’edat, inclòs el premi Co, co, còmics! També ha volgut recordar els tres eixos que defineixen aquests premis: antiguitat, per la seva llarga trajectòria; territorialitat, per abastar tots els Països Catalans, i extensió, tant per la varietat de gèneres literaris com per edats dels participants. Finalment, ha volgut agrair especialment la difícil tasca de les persones membres del jurat, per la quantitat d’obres que han de valorar i les hores de dedicació.

La conferència d’enguany ha anat a càrrec del Dr. Eduard Estivill, metge del son, científic, músic i autor de més d’un centenar de llibres. El Dr. Estivill ha compartit amb el públic la importància de dormir bé, sobretot per als escriptors i escriptores ja que la gent que dorm bé és més creativa. Primer de tot ha explicat què és el son, definint-lo com un “taller de reparació físic i intel·lectual”, format pels esglaons del son superficial, profund i REM. Aquesta última fase és la de reparació intel·lectual i la fase creativa, i és la que si es dormen poques hores, es perd. Ha destacat la importància de dormir bé, tant per hores com per la qualitat, ja que “el son no es recupera, es perd com el temps”. Ha tancat la ponència, recordant que dormir és l’activitat més important que fem a la vida, “una persona que viu 90 anys, dormirà 30 anys per poder-ne estar 60 despert”.

Seguidament, s’ha fet públic el veredicte del jurat atorgant el Premi Armand Quintana de novel·la a Jordi Ortiz Casas per “El mur” i el premi Jacint Verdaguer de Poesia a Montse Assens per "Temps del verb"; el premi Armand Quintana s’ha declarat desert.

Del poemari guanyador, el jurat en valora especialment “la conjugació del pas del temps: des d’un present indicatiu es recorda un passat imperfecte, on s’estava atrapat a viure en subjuntiu, mentre ara s’evoca un futur perfecte”. Montse Assens ha explicat que aquest és un poemari dur que parla del maltractament d’aquells que ens haurien d’estimar però també d’esperança; un maltractament que es pot equiparar amb el que pateix el nostre poble per aconseguir la llibertat.

De la novel·la “El mur”, el jurat en destaca “la capacitat de construir tot un món d’aventura que és alhora imaginari i tanmateix reflecteix situacions reals. A banda d’estar ben escrit, la seva lectura és amena, fluïda i crea un gran interès per la persona lectora”. L’autor explica que els seus protagonistes també estan lligats al món dels somnis, ja que viuen en un món tenebrós al que han arribat des d’un estat de coma, un món del que poden sortir morint o retornant al nostre món saltant el mur. Jordi Ortiz ha volgut destacar i agrair la importància d’aquests premis d’arreu del territori.

A l’acte de lliurament també hi eren presents els representats de les entitats que donen suport als premis, Joan Carles Rodríguez, president del Consell Comarcal d’Osona, Víctor Pallàs d’Òmnium Cultural Osona i Jaume Parramon de l’Espardenya Teatre Calldetenes, i el dramaturg i poeta Lluís Solà i Sala; que van fer entrega d’alguns dels guardons. Les alumnes de l’Aula de Música de Calldetenes Judit Coll i Berta Vilaseca, han amenitzat la vetllada amb la guitarra i el violí.

Darrera actualització: 17.09.2022 | 21:11

Imatges

premis literaris 22