Els premis literaris de Calldetenes arriben ja a la seva 44a edició.

Dimarts, 19 de de setembre de 2023 a les 00:00

Tal com va destacar l’alcalde de Calldetenes, Miquel Riera, en l’obertura de l’acte, els premis es poden definir en una paraula: creixement.

Aquest dissabte 16 de setembre ha tingut lloc a l'Auditori Teatre Calldetenes, l'acte de lliurament dels XLIV Premis Literaris de Calldetenes, que inclouen el Premi Armand Quintana de Novel·la, el Premi Jacint Verdaguer de Poesia, el 16è Premi Lluís Solà i Sala de Teatre, el 38è Premis per a Estudiants dels Països Catalans i per a Estudiants de Calldetenes, respectivament, i el 29è Premi Co, co, còmics!

Tal com ha destacat l'alcalde de Calldetenes, Miquel Riera en l'obertura de la gal·la, els Premis Literaris de Calldetenes tenen com a objectiu continuar lluitant per la llengua catalana. En aquesta edició, com les anteriors, els autors i autores presentaven els treballs en format electrònic fent augmentar la participació, aquest any de 355 treballs totals presentats.

També s'ha recordat els eixos que defineixen aquests premis: antiguitat, per la seva llarga trajectòria i territorialitat, per abastar tots els Països Catalans. Finalment, es va agrair la difícil tasca de les persones membres del jurat, per la quantitat d'obres que han de valorar i les hores de dedicació.

La conferència d'enguany ha anat a càrrec d'en Lluc Crusellas, autor del llibre "Xocolata. Postres d'autor al teu abast" i guanyador del World Master Chocolate 2022. Va compartir amb el públic la importància de tenir objectius, petits o grans, perquè la vida tingui més sentit. Destacava també, la gran importància dels concursos i va motivar a totes les persones a participar-hi, no només per guanyar sinó perquè gràcies a la participació es puguin continuar mantenint tota mena de concursos, des dels premis Literaris com premis per pastissers, que és el seu cas. Dels premis Literaris, va destacar-ne la gran quantitat d'obres presentades i també la llarga trajectòria.

Seguidament, s'ha fet públic el veredicte del jurat atorgant el Premi Armand Quintana de novel·la a Jordi Salvans Tarraga per "Els ànecs a l'hivern", el premi Jacint Verdaguer de Poesia a Jordi Ferrer Gràcia per "Plans de fuga" i el Premi Lluís Solà i Sala de teatre a Pep Tines per "El darrer viatge".

Del poemari guanyador, el jurat en valora que "a plans de fuga, el poeta verbalitza el dolor de viure amb un recull de sonets que se sotmeten rigorosament als cànons de la poesia més clàssica". L'autor explica que els sonets els va escriure durant el confinament durant el 2020. Aquesta és, la segona vegada que guanya el premi, després de cinc anys.

De la novel·la "Els ànecs a l'hivern", se'n destaca "la seva excel·lència formal i la construcció dels seus diàlegs". L'autor, a més d'agrair el premi, en dona les gràcies sent un autor novell.

I de l'obra teatral, "El darrer viatge", el jurat en valora "la presentació d'un contingut dramàtic personal que explica la conducta i l'actitud del protagonista principal. També la representativitat de la peça teatral". L'autor, deixeble de Lluís Solà, explica que és el primer premi de teatre que rep, tot i haver estat premiat en la categoria de narrativa curta.

A l'acte de lliurament també hi eren presents els representants de les entitats que donen suport als premis, Albert Prado Olmos, conseller delegat de Cultura del Consell Comarcal d'Osona, Víctor Pallàs d'Òmnium Cultural Osona i Josep Alsina de l'Espardenya Teatre Calldetenes, i el dramaturg i poeta Lluís Solà i Sala; que van fer entrega d'alguns dels guardons.

En aquesta ocasió, l'Aula de Música de Calldetenes, ens va amenitzar la vetllada amb guitarra, en Ramon Dordal, professor de l'Aula de Música de Calldetenes.

Darrera actualització: 05.10.2023 | 13:11

Imatges

Guanyadors Parlament Guitarrista