Tothom que vulgui acostar-se al Molà de la Calvaria aquest diumenge 23 de juliol, podrà veure les demostracions, aprendre, provar i portar a terme les feines tradicionals de collita, de la mà de pagesos experimentats que transmetran els seus coneixements als participants a través de la feina compartida.
A l’era enllosada de l’antic molà de la Calvaria, al costat de l’església de Sant Martà de Riudeperes, s’iniciarà la feina de bon matà tot desfent el modoló obtingut del blat segat a cops de volant al mas el Colomer de Taradell el passat 25 de juny. Aquest blat serà batut a pota amb animals de peu rodó, a cà rrec dels Traginers de Prats de Lluçanès i el camp de treball dels Tonis de Taradell.
Abans de fer el paller, a 2/4 de 12 hi haurà música i danses de la collita a cà rrec del grup Els Segadors de la Plana. El programa d’activitats es reprendrà a les 4 de la tarda amb les operacions de ventar, mesurar i ensacar el gra de blat.
A 2/4 de 6 de la tarda, el molà de la Calvaria es posarà en marxa grà cies a la força de l’aigua per a molinar el gra obtingut i transformant-lo en una farina òptima per a l’elaboració d’aliments tant bà sics a la nostra nutrició com és el pa.
Finalment, el reconegut forner Àngel Puigseslloses elaborarà el primer llevat de l’any fet amb farina de sègol del camp experimental del mas el Colomer. Part d’aquest llevat es donarà a qui en vulgui per a l’elaboració del seu pa.