Consells per ajudar al teu gos a estar sol a casa

Dimecres, 5 de juny de 2019 a les 00:00

Que un gos bordi quan es queda sol a casa és un problema molt comú entre la població canina. Els problemes de comportament i en concret l’ansietat per separació, és una de les principals causes d’abandonament en el nostre país.

Per què lladra el meu gos quan està sol a casa?
Descobrir la causa d’aquest malestar és la clau per poder tractar el problema i afavorir que el nostre animal tingui un major benestar. Pot tractar-se d’avorriment, por, d’una resposta a altres sorolls, lladrucs compulsius, frustració, o bé, pot deure’s a ansietat per separació.

Què és l’ansietat per separació?
L’ansietat per separació en gossos, es caracteritza per: destrosses a casa, miccions i defecacions en llocs inapropiats (sobretot a les sortides), lladrucs i plors quan es queda sol a casa. Altres vegades, estan molt excitats quan tornes a casa, es mostren tristos, molestos o s’amaguen quan prepares la teva sortida.


Posar un collar anti-lladruc és la solució? 
En CAP CAS els collars anti lladrucs són la solució als problemes de comportament els gossos, de fet, estan totalment contraindicats.  El collar agreuja el problema de por, estrès i ansietat. Cal actuar sobre la causa que està provocant aquest lladruc, no sobre el lladruc en sí.

He de medicar al meu gos si lladra quan està sol a casa? 
En alguns casos, la medicació oral serà necessària. Ara bé, abans de començar a donar-li medicament, cal que el Veterinari especialista hagi fet un bon diagnòstic i fixi unes pautes que complementen el protocol de tractament.

Consells per ajudar al teu gos a adaptar-se a estar sol a casa:  
-Ha de tenir un lloc segur on quedar-se quan està sol a casa: un transportí, una caixa, un coixí, una habitació,…  no el tanquis a l’habitació on es senten menys els sorolls, la zona de seguretat ha de ser un lloc on el gos hi estigui tranquil i a gust.
-Si el teu gos té comportaments destructius o fa les seves necessitats a dins de casa, no el castiguis, això faria augmentar la seva ansietat. 
-Abans de marxar de  casa, assegura’t que el teu gos ha fet exercici i les seves necessitats. 
-Deixa-li aigua i les seves joguines preferides. 
-Quan marxis de casa, fes-ho de forma tranquil·la. Digues “Adéu”  sense fer un comiat especial. Fes el mateix quan arribis.
-Si quan marxes de casa el sents cridar, NO entris per renyar-lo, estaries reforçant la conducta ja que ho interpretaria com “si crido, el meu amo tornarà”.
-Utilitza una càmera per gravar vídeo i àudio durant la primera hora de la teva sortida. Aquesta informació pot ser molt útil per diagnosticar el problema del teu gos.
-Adoptar un altre gos NO és la solució. Cal saber quina és la causa del lladruc, i en cas que no sigui l’avorriment, portar un altre gos a casa pot comportar que els dos cridin.
-Tingues paciència, pot tardar fins a mig any a resoldre el problema de comportament. 

 

Darrera actualització: 05.06.2019 | 11:32