Com donar suport a la població víctima del conflicte a Ucraïna?

Dijous, 17 de de març de 2022 a les 00:00

El conflicte armat entre Rússia i Ucraïna, està provocant un èxode massiu de la població civil ucraïnesa a països veïns. Davant la previsible arribada de persones que fugen de la guerra, a curt, mitjà i llarg termini caldrà activar mesures de contingència per poder donar resposta a aquesta crisi humanitària.

Tant les entitats com la societat civil s’han organitzat per ajudar les famílies ucraïneses, ara bé, no totes les accions són útils i resolutives, i per aquest motiu es fa imprescindible la coordinació entre tots els agents implicats per donar suport des de Catalunya a les víctimes d’aquesta crisi humanitària.

Des d’Osona, s’ha iniciat la campanya OSONA AMB UCRAÏNA  impulsada per l’entitat Osona amb els nens i compta amb el suport del Consell Comarcal d’Osona, Ajuntament de Manlleu, Ajuntament de Torelló i Mancomunitat la Plana. La campanya té per objectiu recollir fons econòmics i recursos de l’habitatge per les famílies ucraïneses que tenen vincle amb Osona i que es preveu que arribin a la comarca properament.

En aquest sentit, es poden fer aportacions econòmiques al compte de l’entitat o oferir habitatges per a l’acollida. Trobareu més informació fent clic aquí.

A nivell superior, l’atenció de les institucions i les organitzacions no governamentals catalanes a l’acollida de les persones ucraïneses es coordina a través del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades (CAPR).

D’altra banda i pel que fa a l’ajut humanitari, cal recordar que la millor manera d'assegurar-se que els recursos que arriben a destí són convertits en ajuda real és vehicular-los a través d'organitzacions que treballen a terreny. Per això, des de les entitats municipalistes i des del Govern de la Generalitat, es recomana que a nivell particular:

  • no fer enviaments d'aliments, roba o medicaments. Podeu trobar vies alternatives d’ajuda a la Infografia que s’adjunta a aquesta notícia.
  • no és aconsellable el trasllat de persones des de frontera, com iniciativa particular. Cal tenir present la responsabilitat que s’assumeix en transportar altres persones en un vehicle particular en qualsevol part del món. En situacions bèl·liques és difícil garantir la seguretat de les persones implicades per diversos motius, que van des de l’alteració dels circuits d’acollida, fins a situacions susceptibles de tràfic d’éssers humans. Hi ha entitats amb expertesa en l’acolliment de persones refugiades, que garanteixen la seva atenció especialitzada, al llarg del circuit i fins a la tramitació administrativa regular al país d’acollida.

Fent clic aquí trobareu vies per poder col·laborar oferint ajuda a organitzacions, acollint famílies o menors i donant material o aliments.

Darrera actualització: 25.03.2022 | 11:17

Imatges

Osona Ucraïna