Calldetenes s'afegeix al projecte Captor per al mesurament d'ozó

Divendres, 23 de de juny de 2017 a les 00:00
Recentment s'ha instal·lat al municipi un sensor per mesurar i monitoritzar la contaminació per ozó troposfèric.

El projecte CAPTOR, de nivell europeu, vol fomentar la col·laboració entre comunitats locals, ciutadania, ONGs i científics per incrementar la sensibilització i trobar solucions al problema de la contaminació de l’aire, particularment, en la monitorització de l’ozó troposfèric. Les activitats del projecte amb la comunitat local a Catalunya es gestionen i coordinen a través de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire i la ONG mediambiental Ecologistas en Acción.


Amb CAPTOR, la ciutadania i els científics col·laboren per monitoritzar l’ozó a Europa amb el desplegament d’una xarxa de sensors de baix cost per poder mesurar la contaminació en àrees disperses. Aquesta xarxa ciutadana pot complementar les xarxes de mesura de qualitat de l’aire actuals, amb dades que són claus per a la millora del coneixement científic i ciutadà sobre el problema.


Els voluntaris allotgen un dispositiu sensor a casa per mesurar el nivell d’ozó dels voltants. Aquest és el cas de Calldetenes, on recentment s’ha instal·lat un aparell de mesura de dades per col·laborar amb el projecte CAPTOR. Els sensors els proporciona i instal·len els membres del propi projecte i el ciutadà només ha de mantenir l’aparell i tenir-lo connectat a la xarxa per enviar les dades.








Com a conseqüència de la dependència de la radiació solar i la temperatura, la concentració d’ozó a la troposfera varia al llarg de l’any i és màxima a l'estiu, quan hi ha més radiació solar i la temperatura és més alta. Per això, i degut al predomini d’una situació anticiclònica, aquests darrers dies s’ha superat el llindar d’informació d’ozó en diverses ocasions. En aquestes situacions de qualitat de l’aire regular o pobra i amb avisos preventius de superació del llindar d’ozó, es recomana, sobretot per part de la població més sensible, renunciar a fer esforços corporals intensos a l'aire lliure que no siguin usuals.


Els avisos d'incidència d'ozó es poden seguir a la web del Departament de Territori i Sostenibilitat on s’actualitza tota la informació http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/qualitat_de_laire/avaluacio/campanya_ozo/ i al twitter amb l’etiqueta #ozó2017.
Darrera actualització: 28.05.2018 | 17:43