Calldetenes manté el compromís per continuar reforçant una de les línies del SIAD Vic-Osona amb el suport del Pacto de Estado per la lluita contra la violència de gènere

Dijous, 23 de de juny de 2022 a les 00:00

Un any més, el compromís de l’Ajuntament de Calldetenes amb la lluita contra les violències masclistes continua intacte, i tenint en compte que queda molta feina a fer des de les administracions, les entitats, la ciutadania i en els serveis especialitzats de la xarxa d’atenció i recuperació de les dones víctimes de violència masclista, malgrat els avenços nous recursos, etc.

La lluita contra les violències masclistes, és un dels objectius que queda recollit en el Pla comarcal d’igualtat de gènere al qual l’Ajuntament hi està adherit. El 2021 i el que portem del 2022, l’any post confinament i amb moltes conseqüències del què ha portat la pandèmia, els casos al servei d’informació i atenció a les dones (SIAD), no ha parat d’incrementar. I en conseqüència la necessitat d’atenció als fills i filles de les dones ateses per violència al SIAD. Les accions de prevenció també continuen sent molt importants i necessàries en la lluita contra aquesta xacra social.

El SIAD és un servei pròxim a la ciutadania, que ofereix un recurs d’atenció directa i especialitzat que informa les dones sobre qualsevol matèria, com ara la salut, treball, habitatge, serveis i recursos a les dones, fent especial atenció a la detecció de les violències masclistes en totes les seves formes i àmbits en què es poden donar.

El servei d’informació i assessorament a les dones (SIAD) que tenim a la comarca, com hem dit, dona servei a les veïnes del municipi de Calldetenes que ho requereixen. En els darrers anys, aquesta xacra social no s’atura, i continua afectant les dones i els seus fills i filles. Com hem dit, les violències masclistes afecten també els infants i adolescents, tant si la viuen de manera directa o indirecta com a testimonis, a través del què han sentit o observat. Per això, des del SIAD s’ofereix, a més a més de l’assessorament psicològic i jurídic a les dones, la línia d’atenció psicològica a fills i filles de les dones víctimes de violència que s’atenen des del servei. És en aquest recurs d’atenció psicològica infantojuvenil que des de la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament hem volgut continuar reforçant, un any més, destinant el que rebem dels fons del Pacte d’Estat 2021 contra la violència de gènere, que gestiona el Ministeri d’Igualtat.

És important conèixer i difondre els diferents recursos que intervenen en els circuits per a l’abordatge de les violències i a la ciutadania les novetats que a finals del 2020 es van incorporar a la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. Modificacions recollides a la Llei 17/2020, on reconeix i visualitza altres formes de violència masclista, àmbits que ja es donaven però ara les reconeix legislativament. Per exemple, es recull el què és la violència vicària, que consisteix en qualsevol tipus de violència exercida contra els fills i filles amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare. Així doncs, l’atenció als fills i filles continua sent crucial per a poder detectar aquestes situacions, oferir l’acompanyament i recursos, assessorament i informació  per a la recuperació tant de les dones com de les criatures si n’hi ha. I aquest recurs de intervenció per als fills i filles que ofereix el SIAD volem reforçar-lo.

La suma i implicació coordinada de diferents entitats i institucions en la lluita i l’abordatge de les violències masclistes, és un pas important en el què tots i totes hem de sumar esforços. I des de l’Ajuntament de Calldetenes així ho volem continuar fent i volem compartir amb els veïns i veïnes del municipi, donant a conèixer la nostra aportació per reforçar aquest servei que utilitzen o poden utilitzar les dones del nostre municipi.

PER MÉS INFORMACIÓ: 

SERVEI D’INFORMACIÓ I ATENCIÓ A LES DONES i les seves línies d’actuació https://www.vic.cat/viure-a-vic/dones

Amb el suport de:

  

 

Darrera actualització: 23.06.2022 | 10:00