22 de març Dia Mundial de l'Aigua

Dimecres, 22 de de març de 2023 a les 00:00

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), com administració de gestió pública de l’aigua a Catalunya, participa activament en el Dia Mundial de l’Aigua, una cita emblemàtica que se celebra cada 22 de març, data proposada per la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD) a Rio de Janeiro, l'any 1992.

 

El nostre objectiu és trobar un espai de participació on poder compartir les mirades particulars i/o col·lectives en la reflexió i la sensibilització sobre l’aigua, un element tan fràgil i vulnerable i, alhora, tan essencial per garantir la qualitat i la sostenibilitat del medi ambient i el benestar i la qualitat de vida de les persones.

La Conferència mundial sobre l'Aigua el 2023 marca un moment crític en el marc de l’Agenda 2030 i els objectius ODS i posa l'accent en la importància d'assegurar l'aigua i el sanejament com a elements transversals i de fer-ho reforçant la cooperació i col·laboració entre tots els agents implicats en la gestió sostenible dels recursos hídrics, especialment davant l’impacte del canvi climàtic.

Per això el tema del Dia Mundial de l’Aigua 2023 és ‘Accelerating Change through Partnerships and Cooperation’ (accelerem els canvis a través del partenariat i la cooperació). Els vincles entre l'agenda de l'aigua i el clima són clars i ens encoratgen a desenvolupar polítiques i accions conjuntes fer front tant als reptes de l'escassetat, com als fenòmens extrems que provoquen desastres relacionats amb l'aigua.

La Generalitat de Catalunya fa una aposta decidida per la regeneració i la reutilització d’aigua amb l’objectiu de triplicar l’aprofitament actual de l’aigua ja depurada i tractada amb sistemes avançats de regeneració. És en aquest context que també participa activament en el projecte europeu LIFE19/GIE/FR7001013 WAT’SAVEREUSE, liderat per l’Euroregió, i en què hi col·laboren altres regions mediterrànies com les Illes Balears i Occitània, per impulsar l’estalvi i la reutilització d’aigua (circularitat del cicle) arreu de la Mediterrània, on es preveu un descens dels recursos hídrics disponibles de fins al 18-20 % en l’horitzó 2045. L’objectiu principal del projecte és l’impuls de l’estalvi, l’eficiència i la reutilització d’aigua, especialment en el sector turístic (atès el pes que té aquest sector en la majoria de les regions riberenques de la Mediterrània) però també en les pròpies comunitats locals (tant pel que fa a la demanda com als operadors de l’aigua i altres agents implicats).

Per tot això i atès que des del passat 10 de febrer la Generalitat de Catalunya ha assumit la presidència de l’Euroregió, l’acte del Dia Mundial de l’Aigua 2023 serà el marc institucional per a presentar els primers resultats d’aquest projecte i compartir amb tots els agents del món de l’aigua i de les regions europees implicades els objectius comuns per a l’impuls de l’aigua regenerada com un element essencial en l’estratègia per fer front a l’escassetat.

 

Informació extreta del la pàgina web:  https://aca.gencat.cat/ca/laca/campanyes-i-divulgacio/dia-mundial-de-laigua/

Darrera actualització: 29.03.2023 | 09:50