10 anys de la Festa del Batre a Calldetenes

Dilluns, 8 de juliol de 2019 a les 00:00

Calldetenes fa 10 anys que celebra la Festa del Batre, una jornada per recuperar el patrimoni immaterial d’una tradició com la batuda del blat. El diumenge 21 de juliol, al Molí de la Calvaria, es duran a terme tallers i activitats vinculats al procés de batre, ventar i molinar del blat tradicional.

Tothom que vulgui acostar-se podrà veure les demostracions, aprendre, provar i portar a terme les feines tradicionals de collita, de la mà de pagesos experimentats que transmetran els seus coneixements als participants a través de la feina compartida.

A l’era enllosada de l’antic molí, s’iniciarà la feina a les 9h del matí tot desfent el modoló obtingut del blat segat a cops de volant aquest mes de juliol.

Serà batut a pota amb animals de peu rodó (cavalls i mules) reproduint de forma acurada les 4 fases pròpies de les batudes d’abans de l’aparició de les màquines de batre: parar batuda, batre, fer el paller i ventar.

Després es realitzaran les operacions de ventar, mesurar i ensacar el gra de blat. Finalment, es podrà visitar el molí, el qual, gràcies a la força de l’aigua molinant el gra obtingut i transformant-lo en farina òptima per a la elaboració d’aliments tant bàsics a la nostra nutrició com per exemple, el pa.

Programa
8h: Esmorzar
9h: Parar batuda i batre a pota a càrrec dels Traginers de Prats de Lluçanès i el Camp de treball dels Tonis de Taradell
11.30h: Fer el paller
12h: Ventar, mesurar i ensacar el blat
13h: Visita al Molí

Hi col·labora
Molí de la Calvaria, Forn Cal Mossèn 1847, Carnisseria Pradell, Vins Simeó i Fleca Pere Mas de Calldetenes; Col·lecció mas El Colomer, Associació Tonis Taradell i Mas Can Pic de Taradell; Universitat de Vic; Direcció General de Joventut. Departament de Benestar Social i Família. Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal d’Osona.

Darrera actualització: 08.07.2019 | 12:06