Moció per al retorn a l'IVA reduït del 10 % del sector de la perruqueria, barberia i estètica

Dilluns, 8 de de novembre de 2021 a les 00:00

Moció presentada pel grup municipal Calldetenes Present i Futur - ERC. 

En l'últim trimestre del 2012, per a pal·liar els efectes de la crisi econòmica, el govern espanyol va augmentar fins al 21% l’IVA del sector de la imatge personal, amb la promesa per part del llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de retornar a la situació d’IVA reduït tan bon punt  millorés l’economia. D’aquesta manera, les perruqueries, barberies i certs serveis d'estètica van passar d’un IVA del 8%, en tant que serveis essencials, al tipus general del 21%.

Aquesta pujada de l'IVA havia de ser temporal i així ho van assumir la majoria de professionals del ram, que davant les dificultats econòmiques que patia la ciutadania van fer un gran esforç perquè la pujada de l’impost no repercutís en la clientela. Lluny del que va prometre el govern del Partit Popular, vuit anys després la pujada de l’IVA persisteix. És per aquest motiu que el sector de la imatge personal s’ha unit a nivell estatal, mitjançant plataformes com “Creure en Nosaltres”, per a reclamar el retorn a l’IVA reduït aplicat als sectors essencials.

L’any 2018, el PSOE (llavors a l’oposició) va presentar una proposició no de llei (PNL) per a restituir l’IVA reduït al sector. Malgrat comptar amb el suport de la majoria de partits, a dia d’avui aquesta no ha estat aplicada, davant la negativa del propi PSOE —ara a govern— de retornar a la forma reduïda de l’impost. En la mateixa línia, els socialistes han donat l’esquena a una nova PNL presentada per ERC amb el suport de l’Aliança Empresarial per la Perruqueria i l’Estètica.

Atesa la dificultat del moment actual, el sector necessita més que mai que aquesta reivindicació es faci realitat. Si la pujada de l’IVA del 2012 ja dificultava considerablement la viabilitat de molts d’aquests negocis, amb l’arribada de la pandèmia va ploure sobre mullat: primerament, amb el tancament total de l'activitat durant tres mesos, i posteriorment amb les restriccions sanitàries. Es calcula que, els darrers nou mesos de 2020, la facturació de les perruqueries va caure un 38,9% respecte del mateix període de l’any anterior (xifra que, en el 67,8% dels negocis, arribà al 50%), i s’estima que durant la pandèmia el sector ja ha perdut al voltant del 30% de les empreses existents, deixant a l’atur més de 30.000 persones i encara avui en situació d’ERTO més de 8.000.

El sector s’ha mostrat totalment comprensiu davant la realitat de la pandèmia i, un cop més, ha estat a l’alçada de les circumstàncies, invertint importants sumes econòmiques en protocols de seguretat i d’adaptació. Per aquest motiu és necessari que, en vista de la delicada situació que viuen molts d’aquests negocis, es recuperi l’IVA reduït i s’acabi amb aquest greuge comparatiu. En cas contrari, s’estima que més de la meitat dels negocis tindran problemes per a continuar la seva activitat.

Cal tenir en compte la rellevància social i econòmica d’aquest sector, que no només ofereix un servei de primera necessitat àmpliament sol·licitat per la ciutadania, sinó que també dona feina a més de 150.000 professionals, majoritàriament dones joves d'entre 20 i 35 anys, i genera uns 50.000 llocs de treball indirectes. Cal considerar també que un 90% del sector està integrat per micropimes amb menys de 3 treballadors, i en bona part per professionals en règim d’autònoms.

 

Per tot l’exposat, el Grup municipal Calldetenes Present i futur-ERC proposa al Ple de l’Ajuntament de Calldetenes l’adopció dels següents acords: 

Primer.- Instar el govern espanyol a complir les PNL aprovades per a la restitució de l’IVA reduït del 10% al sector de les perruqueries, barberies i estètiques, ja que d’això en depèn la viabilitat de molts d’aquests negocis.

Segon.- Notificar aquest acord al govern espanyol, concretament, al seu President, a la ministra d'Hisenda i a la ministra de Treball i Economia Social.

Darrera actualització: 11.01.2022 | 10:07