Els grups informen

JULIOL 2020

Gestió de la crisi sanitària

Hem passat una crisi greu, amb una situació nova que no coneixíem, però malgrat tot això, i una vegada més, s’ha demostrat que ens n’haguéssim sortit millor anant sols com a nació que no pas al costat d’un estat centralista en el que els importem ben poc. L’estat espanyol s’ha vist desbordat i ha pres decisions que no han estat encertades: prendre competències a la gent que coneix la realitat del territori, prendre avions de material sanitari, confiscar aquest material, desinformació, errors en compra de material, manipulació de dades estadístiques i no ser prou transparents. Una llarga llista de greuges, que si hi sumem atur, presos polítics,  manipulació de la història, vulneració de drets humans, dèficit, entre d’altres que fan que sigui un estat gairebé en fallida. La gestió no només del dia a dia sinó també del futur vindrà condicionada per aquest escenari.

A nivell nostre de Calldetenes, mai ens hauríem imaginat veure’ns immersos en aquesta situació i haver de gestionar una crisi sanitària com la que hem passat. Ho hem fet el més bé que hem sabut, amb treball, amb decisions difícils i sempre seguint els protocols marcats per la Generalitat. No ha estat gens fàcil. Tots hem viscut amb preocupació aquests dies, amb por perquè no s’estengués la malaltia i amb tristesa pels que ens han deixat.

A nivell de poble, la feina no entén de dretes o esquerres, sinó que entén de buscar solucions, trobar consens, gestionar, millorar serveis, valorar nous projectes, preocupació pels valors i la relació, tot pensant en el benestar de la gent que tenim més a la vora, la de Calldetenes.

Hem d’agrair als treballadors i treballadores de l’Ajuntament, serveis bàsics, voluntariat, entitats del poble, entre d’altres, la seva implicació. Posar en gran valor també la feina feta des del consultori mèdic de Calldetenes, que ens fa mirar el futur amb esperança.

Estimar un País, el Poble, és estimar sobretot la seva gent, sortint-nos-en plegats quan les coses són difícils. No ens podem quedar enrere. Ànims i endavant!

Junts per Calldetenes

 

Un record per tots els que malauradament ens han deixat en aquests dies i en especial els afectats pel COVID.

Fem arribar tot el nostre suport a les seves famílies.

ERC – Calldetenes present i futur

 

Hem après alguna cosa?

Com a responsable de la regidoria de comerç us podria explicar totes les accions que hem anat fent aquesta primavera confinada. Hem fet arribar les nombroses normatives que, dia si, dia també, ens anaven arribant. Vàrem confeccionar un horari amb els establiments oberts com a essencials. Hem procurat que tothom pogués obrir en la desescalada. Però vull fer un altre reflexió. Setmanes abans es parlava que el planeta estava arribant a una situació límit. Que calia fer alguna cosa. A nivell individual, alguns hem començat a fer accions, que no per petites són menys importants. Tancar les aixetes, consumir més producte local, tancar els llums, utilitzar més les cames i el transport públic...Però no veiem la mateixa actitud en grans empreses que els hi surt més a compte pagar que invertir en una producció més respectuosa amb el medi ambient. I com si fos un ultimàtum, l’economia global s’ha aturat. Els cotxes s’han quedat al garatge, les fàbriques han deixat de treure fum i ens hem acostumat que no cal desplaçar-se cada dia a la feina, teletreballant des de casa. Ara caldria polir moltes coses. Teletreball si, esclavatge digital no. Però estem començant a veure una trista realitat. No som capaços de ser autoresponsables? De veritat que necessitem que ens imposin unes normes estrictes?

Hauríem de potenciar el sentit comú sense imposicions. Si a un espai hi ha molta gent, demanem tanda i ens esperem a fora. Després de tocar els diners o el que sigui, ens rentem les mans. No cal que ens abraonem a sobre d’un desconegut ni tocar-lo insistentment mentre li parlem. Prefereixo fer petons i abraçades als meus fills i deixar les salutacions a la japonesa pels contactes laborals. Si comprem una mica més a les botigues del poble, estarem fomentant la producció i ocupació local evitant un transport innecessari.

Des de la regidoria d’esports també s’ha estat treballant de valent per afrontar una situació anòmala que ha obligat a replantejar la manera més segura de reobrir les zones esportives i la piscina. Amb l’aturada de l’activitat esportiva es van suspendre les lligues de futbol, donant-les per finalitzades. Més endavant, amb l’avançament de les fases, es va permetre la pràctica de l’esport, amb unes condicions que canviaven cada setmana i que implicava aplicar la nova normativa, informant als responsables dels diversos clubs i associacions. La piscina era un dels espais prioritaris d’obertura tot i que en un principi no estava clar si estaria permesa. La reducció d’aforament i les estrictes mesures de seguretat, han fet necessària la instal·lació de dispositius de control i la reducció dels espais comuns. Aquest any i més que mai, la piscina es converteix en un servei de lleure necessari després de mesos d’angoixa i patiment, un espai on desitgem que, tot i les dificultats inicials, trobeu un lloc per gaudir i relaxar-vos.

Dia rere dia, finalment hem pogut obrir per donar servei al poble, en un any que serà complicat per a tothom.

Poble en Marxa - Amunt

 

 

DESEMBRE 2019

El que Calldetenes necessita

Aquest 2019 ha estat un any de moltes eleccions. A banda de les dues eleccions d’àmbit estatal (eleccions espanyoles) també han tingut lloc unes eleccions que ens toquen molt més de la vora, les eleccions municipals.

Si bé a Espanya ha quedat una situació complexa per a gestionar i per a tirar endavant uns pressupostos, a Calldetenes la configuració de govern va ser molt més clara, podent tenir una majoria ampla per a poder tirar endavant decisions tant importants com decidir en què es destinen els recursos públics que disposa un Ajuntament, dins del marge que tenim.

Agraïm de nou la confiança rebuda i esperem ser-ne uns bons administradors, tant de la confiança com dels diners de tots. Sí que voldríem ressaltar un altre aspecte en aquest article dels grups polítics, que és el següent. Les eleccions del poble et donen una oportunitat molt important per a detectar quines són les necessitats i preocupacions dels que vivim a Calldetenes. No només pel fet de parlar amb persones i entitats, sinó també per posar en comú les prioritats reflectides en els programes electorals de les diferents forces polítiques.

És interessant pels partits polítics del poble poder comparar les idees pròpies amb altres que sorgeixen de diferents punts de vista. També és una manera de poder comprovar si s’ha fet bé la feina i s’han detectat necessitats també paleses en els altres programes.

En el cas que ens ocupa, Calldetenes, sí que hem pogut comprovar que hi ha molta coincidència en els programes electorals de les passades eleccions. Veiem que en els darrers anys s’han fet inversions importants i necessàries en el camp de la Cultura (Teatre-Auditori), Ensenyament (Institut), Esports (Camps de futbol amb gespa artificial i ara Pavelló), Infraestructures viàries (Variant i ara C/ Gran) però que fa molt que no s’actua en el camp Assistencial o el Sanitari. És bo constatar que tenim aquest punt d’encontre tots els partits polítics de Calldetenes i per tant, ens reconforta saber que anem per bon camí i que ara cal treballar en aquesta direcció.

El grup de Junts X Calldetenes us desitja:

BONES FESTES DE NADAL I MILLOR ANY NOU 2020!

JUNTS X CALLDETENES

 

En marxa

Ja ha passat més de mig any des de que vàrem començar a desenvolupar les nostres regidories. Cal superar els entrebancs que van surtin, que no son pocs, però sempre des de l’honestedat i el bé comú. La reordenació del Mercat s’està portant a terme intentant evitar molèsties als veïns i a l’hora donant cabuda a noves propostes. Un dels objectius era portar parades de boletaires durant la temporada, cosa que hem aconseguit. Hem reubicat les parades del carrer Girona alliberant aquest tros del carrer. En omplir els espais buits ha quedat un mercat més recollit. Queda molta feina a fer, en som conscients, i per això seguim endavant amb els projectes d’omplir parcialment el centre de la plaça i reubicar les parades del carrer Montserrat al llarg del 2020.

En l’àrea d’esports hem posat apunt el camp de futbol fent el manteniment de la gespa, algunes obres de manteniment d'edificis i estem a l'espera de canviar les xarxes laterals i d'algunes porteries que són necessàries. Sobre la piscina, aquest any està previst fer modificacions visibles que esperem que pugueu veure ben aviat. D'altra banda, potenciem la cursa de la Torronada, que aquest any correrà per l'interior del poble, fent-la més atractiva, esperem que hi hagi un gran nombre de corredors i així donar a conèixer el nostre poble, potenciant aquesta cursa que sigui una referent a la comarca.

Molt aviat també convocarem una reunió amb veïnes i veïns per començar a posar en marxa una nova entitat que amb col·laboració de l’ajuntament crearà el cos d’agents cívics. En una reunió amb la Diputació se’ns va dir que aquest cos de voluntaris no pot penjar directament del consistori. És per això que s’ha de crear una nova entitat.

Arran de la sentencia del procés vàrem proposar als altres grups polítics municipals de fer visible la nostre disconformitat amb aquesta sentència. La nostre intenció era mostrar una imatge d’unitat més enllà de les sigles polítiques, una unitat que no han sabut demostrar les esferes més altes de la política catalana. Fer palès que l’independentisme de base està d’acord i es manté unit en l’objectiu de crear un estat independent i mostrant un rebuig sense concessions a una sentencia totalment injusta. És per això que alguns de nosaltres ens vam tancar la nit de divendres a dissabte a l’ajuntament. Una petita incomoditat en comparació del que estan patint el presos i preses i exiliats. També sense oblidar els empresonats i represaliats del mes de setembre.

És per tot això que aquest any volem desitjar-vos un bon Nadal però amb el regust de saber que moltes famílies no contaran amb aquestes persones que estan privades de llibertat.

Poble En Marxa

 

PROBLEMES DE CALEFACCIÓ

Durant el passat mes de novembre, tant bon punt va començar el fred, a diferents espais de l’edifici de l’Ajuntament no funcionava la calefacció correctament. Aquest problema va ser especialment significatiu al Consultori Mèdic i el casal de la Gent Gran que fins i tot, en moments puntuals, van haver d’utilitzar calefactors elèctrics per poder mantenir una temperatura òptima.

En els darrers dies està passant a l’inrevés i, puntualment, en aquests mateixos locals la temperatura puja de forma descontrolada fins al punt que en algun cas s’han d’obrir fins i tot les finestres per poder fer que baixi. Després de demanar la causa i els motius d’aquests problemes ens van informar que actualment la temperatura es controla mitjançant unes sondes des del Consell Comarcal. Segons sembla ser el principal motiu de prendre aquesta decisió va ser que fins ara “tothom tocava les rodetes dels termòstats quan volia i que això no podia ser”.

Per la nostra part i des d’aquest butlletí municipal demanem:

 1. Que es millori el més aviat possible el funcionament del control de temperatura de confort, especialment al Consultori Mèdic i al Casal de la Gent Gran.
 2. Que es valori la possibilitat de poder controlar de nou la temperatura d’aquests locals des del mateix lloc. Estem convençuts  que a Calldetenes tenim persones responsables i qualificades per fer-ho degudament.

Moltes gràcies per tot i aprofitem l’avinentesa per desitjar-vos un Bon Nadal i Feliç Any Nou!

ERC CALLDETENES

 

JULIOL 2019

Agraïment pels resultats electorals i iniciem legislatura

Des del grup municipal de Junts per Calldetenes volem agrair el gran suport i recolzament rebut en les darreres eleccions municipals del passat 26 de maig. Hem rebut una confiança molt gran per part de la gent del poble, que ens anima a continuar treballant per Calldetenes!

Esperem estar a l’alçada, treballar per a tothom i aconseguir amb la gestió del dia a dia que el nostre poble sigui un bon lloc per a viure i tots ens hi sentim a gust. Hi ha molt per fer i ens agradaria poder comptar amb tothom perquè estem convençuts que és la millor manera de fer les coses.

Entrem en una legislatura amb molta feina per fer i amb molts reptes, no només a nivell del poble que som sinó també a nivell de país. No oblidem la situació insòlita que estem vivint en la qual hi ha presos i exiliats polítics per permetre que es pogués votar. Gràcies a ells el passat 1 d’octubre de 2017 a Calldetenes vàrem poder votar i celebrar una festa de la democràcia, pacífica i cívica, en un dia que ja forma part de la nostra història. No oblidem l’esperit de l’u d’octubre. Per a la tardor està previst que surtin les sentències d’un judici que ha estat una farsa. Hem d’estar preparats per a mobilitzar-nos i denunciar una vegada més que no hem fet res mal fet i que és una injustícia que hi hagi polítics presos i exiliats per haver permès que s’expressés la voluntat del poble de Catalunya.

Preparem-nos doncs per una tardor reivindicativa en la que com a poble i com a ciutadans puguem demanar que es faci justícia i es puguin alliberar els presos polítics injustament a la presó, i els exiliats polítics puguin tornar a casa.

Junts per Calldetenes

 

Cares noves per un mandat ple de reptes

Encetem una nova legislatura amb la confiança renovada que ens heu donat a les urnes. Un reconeixement a la feina feta pels nostres dos regidors que durant quatre anys s'han responsabilitzat de les regidories d'educació, esports i participació ciutadana. Però aquestes darreres eleccions han esdevingut també un vot de confiança a la renovada llista de Poble en Marxa. Hem aconseguit mantenir els 2 regidors augmentant lleugerament els resultats del 2015 fet que ens dóna validesa a l'acord de govern amb la llista guanyadora. Les persones que en nom de Poble en Marxa us representarem a l'ajuntament tenim molt clar que venim a fer feina sense defugir responsabilitats i mantenint l'esperit de cooperació, igualtat, justícia social i transparència que sempre ens ha caracteritzat. Junts per Calldetenes ens ha ofert renovar el pacte de govern i nosaltres sempre hem dit que ens presentem per governar i aquesta és una bona oportunitat per portar a terme el nostre programa municipal i aconseguir una gestió més social. Volem treballar per un poble millor  i en benefici de tothom. Afrontarem l'etapa final del pavelló continuant a la regidoria d'esports que aquest cop estarà a càrrec de l'Ignasi Tañà mentre que l'Enric Godó es responsabilitzarà de Comerç i Mercat afrontant nous reptes pel bon desenvolupament d'aquest important sector. Conjuntament seguirem treballant la regidoria de Participació Ciutadana des d'on començarem a crear el cos d'agents cívics voluntaris de Calldetenes per a poder fer realitat nous projectes. En aquest àmbit us demanem la col·laboració de tots i totes per tirar endavant aquest repte.

Paral·lelament estan a govern demanarem la col·laboració de totes les forces polítiques per tirar endavant projectes i realitats siguin o no de les nostres regidories ja que creiem que governar no és una competició per veure qui ho fa millor o pitjor, sinó procurar entre tothom cercar la millor solució en totes les àrees que depenen de l'ajuntament.

Veient els programes electorals de tots els grups ens adonem que hi han grans coincidències i per tant es una oportunitat única per fer una bona feina consensuada.

Hi ha tanta feina a fer que cal que ens posem a treballar ja. Tenim quatre anys per endavant on tota la gent de Poble en Marxa recolzarà la feina dels regidors, quatre anys més per poder seguir confiant amb nosaltres.

Poble en marxa-Amunt

 

Entre tots millor

Felicitem al nostre Alcalde Sr. Marc Verdaguer pel seu nomenament com a President del Consell d’Alcaldes d’Osona i de diputat durant 2 anys a la Diputació de Barcelona.

Estem convençuts que l’assoliment d’aquests dos importants càrrecs farà que puguem aconseguir tenir enllestit ben aviat el projecte de remodelació i urbanització del carrer Gran, la seva execució i que l’import de tot el seu cost el pagui íntegrament la Diputació de Barcelona.

També esperem que la bona relació amb el nou President del Consell Comarcal d’Osona Sr. Joan Carles Rodríguez, alcalde de Sant Julià de Vilatorta, faci que finalment es pugui tancar el contenciós que tenim obert els dos pobles per la Font d’en Titus i ens tornin ben aviat els més de 700.000 € que ens deuen dels cost de la urbanització.

Calldetenes Present i Futur - ERC

 

DESEMBRE 2018

IMPORTÀNCIA DE PARTICIPAR

Aquest 2018 s’han fet 2 processos de participació ciutadana, pensem que de molta importància per a Calldetenes. Estem parlant de l’avanç POUM i de l’estudi del Carrer Gran i Avinguda Pau Casals.

En els 2 processos hi hagut participació de veïns i veïnes del poble i la seva opinió ha permès introduir millores en els 2 projectes o plantejaments.

En el primer cas (l’avanç POUM), s’hi ha afegit consideracions sobre el creixement, que no ens ha de fer perdre la identitat i que ha de permetre que els serveis creixin simultàniament perquè res quedi descompassat. En el segon cas, Carrer Gran, gràcies a l’opinió i aportacions de la gent s’ha incorporat una rotonda entre el Carrer Gran i Avinguda Pau Casals.

Són només 2 exemples, però que ens demostren la importància de participar i de dir el què pensem per tal que entre tots puguem decidir el poble que serem. Gràcies a aquestes opinions, que s’han tingut en compte i s’han incorporat, s’aconsegueix que el projecte sigui millor per Calldetenes, al mateix temps que moltes persones del poble poden tenir la satisfacció d’haver ajudat a què sigui així.

Estem convençuts que en el futur, la política municipal tindrà cada vegada més en compte els processos de participació i que es demanarà l’opinió als veïns i veïnes de Calldetenes per altres decisions que s’hagin de prendre. Al final, el qui governa un poble, o un país, és la seva gent, per tant que amb tota lògica és important que es pugui fer amb consens i participació de tots.

Per més que funcionem democràticament amb un sistema en el qual hi ha eleccions cada 4 anys, durant aquest temps hi ha moltes decisions que han de ser consultades i avalades per a la gent. Per aquest motiu pensem que no és suficient anar a votar només quan hi ha eleccions, sinó que és important fer-ho sempre que es pugui. A més a més de la satisfacció que dóna poder ajudar amb la pròpia opinió que el poble sigui més del nostre gust.

El grup de PDeCAT de Calldetenes us desitja:

BONES FESTES DE NADAL I MILLOR ANY NOU 2019!

Grup PdCAT de Calldetenes

 

TEXT PEM-CUP-PA

Amb la vista posada al tancament, la valoració de la gestió anual per part de PEM-CUP és positiva, sobretot atenent al fet de la gran quantitat d’iniciatives que s’han pogut materialitzar aquest 2018.

Aquest any els esforços han estat centrats en els processos participatius oberts relatius als grans projectes que han de portar-se a terme al municipi. Així, destaca la tasca de Participació Ciutadana associada al POUM, que ha estat tinguda en compte de cara als resultats finals de l’Avançpoum que es va votar al ple del passat mes d’agost. D’altra banda, l’altre procés participatiu rellevant al municipi ha estat el del carrer Gran, en el qual la participació del poble ha estat molt significativa i que ha acabat amb la inclusió de moltes de les propostes de la ciutadania al projecte del carrer principal del nostre poble. Els processos participatius tancaran l’any amb la materialització de les bústies de participació ciutadana que aviat veureu al poble.

Pel que fa a la regidoria d’Esports, el treball ha estat constant per consolidar el model de gestió de la piscina iniciat l’estiu 2017, i que ha tingut molt bona acollida. D’altra banda, la nostra gestió s’ha centrat a contribuir en la resolució de les dificultats que impedien acabar el pavelló, una tasca dura que encara continua.

Respecte a la regidoria d’Educació, el 2018 ha tingut com a protagonista l’escola Sant Marc. A la inversió feta a l’estiu a l’aulari de l’edifici de baix, cal sumar-hi des de finals d’estiu el fet que, finalment, el Departament d’Ensenyament ens ha donat els plànols amb el disseny de la que hauria de ser la nova escola Sant Marc: es tracta d’una proposta arquitectònica que resol els desnivells del pati, que remodela del tot l’edifici de baix (adequant-lo a les seves necessitats) i que comunica els dos edificis de forma eficient. Ara caldrà seguir lluitant amb el Departament perquè el projecte que ens han passat es pugui fer realitat: serà una tasca que liderarem per la qual necessitem la voluntat del poble i de totes les mares i pares del centre, juntament amb la Direcció i l’equip de mestres. Estem segures que el nostre esperit de lluita és compartit per tot el col·lectiu de l’escola.

En el que queda de legislatura, serà el moment d’acabar gestions pendents de treball, de fer valoració de l’experiència dels darrers quatre anys i de seguir, com sempre, proposant idees noves i d’esquerres per a Calldetenes de cara a la propera. Estem també treballant en aquesta línia, amb la certesa que som necessàries per al nostre poble.

Grup PeM-CUP de Calldetenes

 

PRESENT I FUTUR

Queden uns mesos per a l’acabament de la legislatura actual. Queden molts reptes per encarar que, de ben segur, hauran de ser entomats els propers quatre anys per l’equip de govern que sorgeixi de les eleccions del maig. La millora de la travessera urbana del Carrer Gran i l’Avinguda Pau Casals perquè passin a ser titularitat del nostre poble, la vertebració d’un municipi urbanísticament sostenible amb l’elaboració del nou POUM, modern, amable i pacífic que convidi a passejar-s’hi, comprar i disfrutar dels serveis que ofereix.

Des d’ERC Calldetenes tenim un model de poble treballat -detectant el que cal potenciar i pensat però el volem compartir amb tothom i que, a la vegada, els veïns i veïnes se’l puguin fer seu, ha de ser de tots i per a tots. Buscar l’equilibri entre el comerç de proximitat i l’accessibilitat als serveis. Potenciar la zona del comerç i evitar-ne la disgregació o el desplaçament, fer que el mercat sigui un atractiu i convertir-lo en un referent compatible amb el que Calldetenes mereix i necessita, etc. Fer poble és això. I l’Ajuntament hi te molt a fer.

Com sempre hem dit des del Grup Municipal d’ERC pensem que la participació ciutadana ha de ser un puntal per construir el Poble, un Calldetenes que ha de ser atractiu pels d’ara i pels que han de venir. Amb consens i amb aportacions de tot arreu. És per a tot això que les converses dels darrers mesos entre la Plataforma Calldetenes Present i Futur i Esquerra Republicana de Catalunya han donat el seu fruit per col·laborar conjuntament en una aliança que pretén ser transversal i inclusiva més enllà del propi partit. La suma d’aquestes forces vol treballar per fer de Calldetenes un poble cada dia millor per totes les seves persones.

Grup d'ERC de Calldetenes

 

OCTUBRE 2018

Previsions econòmiques per 2019 – Reducció de l’IBI

En el ple ordinari del passat mes de setembre es varen aprovar les ordenances fiscals pel proper any 2019 amb el vot a favor de totes les forces polítiques de l’Ajuntament. Les ordenances s’utilitzen com a base per a modificar les taxes i impostos de l’any següent en base a un estudi comparatiu d’ingressos i despeses dels serveis que presta l’ajuntament. De totes les ordenances, la que té un pes més gran sobre les famílies és el conegut IBI, Impost sobre Béns Immobles, que és l’impost que paguem per les cases, pisos, solars, etc.

Nosaltres, com a grup municipal de PDeCAT de Calldetenes, voldríem aprofitar aquesta columna que tenim els partits polítics per explicar bé la decisió presa sobre aquest impost: l’Ajuntament va reduir el coeficient de l’IBI un 20%, un primer 10% per a compensar la regularització dels valors cadastrals i un segon 10% addicional per tal que el rebut sigui pel contribuent un 10% més barat com a valor mig.

Creiem necessari explicar bé el perquè d’aquest fet ja que no ha estat una decisió fàcil. La reducció del IBI implica una reducció dels ingressos de l’Ajuntament pel 2019, precisament en un any difícil per l’Ajuntament perquè hem de tornar molts diners per amortitzar el préstec de pagament a proveïdors.

L’IBI és l’impost que toca més la butxaca de les cases i les famílies, i això en termes generals passa arreu, en tots els municipis. Ara bé, d’uns anys ençà els habitants de Calldetenes hem tingut una pressió fiscal molt més elevada que altres pobles veïns perquè l’IBI que paguem a Calldetenes és més alt que el dels pobles veïns i municipis amb unes característiques semblants a les nostres. Això és el què no trobem just. Pensem que mica en mica s’ha d’anar equiparant amb el dels pobles veïns. Aquí, molts de vosaltres segur que us estareu preguntant “i perquè no ho fèieu abans això? Fer-ho ara és electoralista”. Doncs la resposta és que abans no havíem tingut oportunitat de fer-ho. No ha estat fins ara, en el moment d’acollir-nos a la revisió cadastral, que hem pogut tirar endarrere aquest augment.

Grup municipal PDeCAT Calldetenes

 

BALANÇ VARIANT

Com comentàvem en el passat butlletí, ja comencem a omplir el sac de blat, de moment, del blat de la variant.

Finalment el passat 10 de setembre van començar les obres i aquí hem de felicitar a tots els que heu cregut que era una millora necessària i imprescindible per a moltes raons. Us felicitem!

Des de PeM-CUP també hem cregut, des de sempre, amb la necessitat d’aquesta variant i de les millores que comportarà. Així, ja a l'inici vam fer una presentació pública per tal d’aportar millores i accelerar la seva construcció. A conseqüència de les al·legacions presentades es van aconseguir aquestes millores:

 • Les cases veïnes de l’Aragall, els Pins, Can Bau, Can Carrera, can Broma, etc es comunicaran amb el poble a través de la rodona que es projectarà us tros amunt del cementiri, i en sentit a la plaça de La Roca.. Els accessos directes d’aquest sector amb el poble, quedaran anul·lats per la variant.
 • Es farà un  pas de vianants, de 3 metres d’amplada, per sobre la variant,  per accedir a peu o en bicicleta a les cases anteriors.
 • Vam demanar un apantallament acústic i visual, fet amb vegetació i l’han remès al Departament de Medi Ambient que no els resoldrà abans de dos anys d’entrar en funcionament la nova carretera i sí ho creuen convenient..
 • També vam demanar que l’emplaçament de la rodona del cementiri es desplacés uns centenars de metres cap a la zona industrial per evitar trànsit i soroll a les cases aïllades que es troben en aquesta zona. De moment, l’emplaçament de les rodones no es modifiquen

Dos anys més tard, vam convidar a un tècnic en mobilitat i professor de la universitat Autònoma i de Nova York, sr. Daniel Polo, com us podria reurbanitzar el c. Gran i Av Pau Casals per donar més prioritat als vianants i potenciar el comerç.

Grup municipal PeM-CUP Calldetenes

 

PROJECTES DE POBLE

Des de esquerra celebrem com finalment un projecte tant esperat i necessari pel Poble es porti finalment a terme. La desitjada “Variant de Calldetenes” que ens ha de treure el trànsit de “pas” del Carrer Gran ja s’està executant.

Aquestes obres tant esperades comportaran molts canvis al nostre Poble. Com a conseqüència d’aquest fet, finalment el Carrer Gran i l’ Avinguda Pau Casals podran canviar la seva fisonomia i el nostre Poble deixarà d’estar partit per la meitat.

A costat molt arribar fins aquí, molts esforços per part de tots els grups polítics al Ajuntament, dels anteriors governs i de l’actual govern. Es tracta d’un projecte de Poble i pel que tots hi estàvem d’acord i amb moltes ganes que es portes a terme.

Ara ja som en un altra fase, ara tocarà donar forma a aquests carrers que ja no hauran de suportar tant el trànsit i poder recuperar pels veïns aquestes vies que estaven hipotecades per tanta circulació. Tornarà a ser una obra del Poble i pel Poble i esperem que l’actual govern, al que li a tocat gestionar en el temps, aquestes obres, actuï amb visió de Poble i deixi participar a tothom en aquest projecte .

Seran unes obres que han de perdurarà en el temps i que s’han de fer amb el mateix consens que hi va haver per fer la Variant desitjada. En aquest nou projecte hi ha de participar tots els grups polítics del municipi i tot els conciutadans que ho desitgin. Tot i que mai es fan bé les coses per tothom, si actuem amb el màxim de generositat i escoltant al màxim de gent, aconseguirem que finalment tots ens sentim orgullosos del que serà la columna vertebral del nostre Poble.

Grup Municipal ERC Calldetenes

 

JULIOL 2018

Reflexions de finals de legislatura

No ha estat una legislatura gens fàcil. L’acumulació de factures impagades que vam trobar al entrar a govern juntament amb la situació general de crisis global que ha fet que moltes vegades no arribin (o ho facin tard) els diners de la Generalitat, ha donat lloc a situacions econòmiques complicades de gestionar. No obstant a aquest context difícil, sí que es pot dir que hem aconseguit un dels objectius clars d’aquests quatre anys: anar arreglant la difícil situació econòmica de l’Ajuntament i poder deixar una millor situació que la que ens vàrem trobar nosaltres als que ens vindran a darrere.

Després de pagar les factures pendents, l’endeutament de l’Ajuntament va pujar fins el 185%. Encara continuem estant per sobre el 110% que marca la llei, però és evident i constatable que la direcció marcada és la correcte i que s’ha de continuar per aquest camí. Com a objectiu a assolir per a la propera legislatura s’hauria de reduir aquest endeutament per sota el 110%, que és el límit per sota del qual han d’estar tots els ajuntaments. Agraïm prenguin nota els partits polítics i ho incloguin als seus programes electorals juntament amb propostes bones i realistes per a Calldetenes.

A més a més de reduir l’endeutament per a portar-lo cap a una situació més normalitzada, s’han fet dues rotondes, s’han tirat a terra dues fàbriques abandonades, s’ha acabat l’institut, s’han iniciat les obres de la variant i s’està treballant per acabar el pavelló esportiu, entre d’altres. I tot això amb pocs diners perquè partim d’una situació amb pocs recursos.

A dia d’avui el problema de moda al poble és el futbol. Costa d’entendre que amb els problemes importants que tenim no s’hagi pogut fer un front comú per aconseguir entesa i que els clubs treballin pel què realment els ha d’interessar: treballar pel futbol i fomentar aquest esport i els seus valors amb els joves i infants. Per més que s’ha intentat buscar solucions, no s’ha aconseguit. A dia d’avui els altres partits polítics han convertit el futbol amb un tema polític per a les properes eleccions; i per això, de moment, no s’ha pogut solucionar.

Grup Municipal PDeCAT Calldetenes

 

La gestió de la zona esportiva municipal

Sobre el futbol, "el tema" que ha creat una situació actual de crispació al poble i que ha arribat a centrar la política municipal els darrers mesos (potser més per problemes polítics que no pas esportius) i que fa massa temps que dura, aquesta és l’exposició de la situació per part de Poble en Marxa – CUP.

Des de Poble en Marxa-CUP sempre hem estat a disposició dels clubs, hem escoltat les seves opinions i propostes, i sempre hem estat al costat de tots ells per intentar arribar a un acord: que els 3 clubs es fusionessin en un.

Vàrem iniciar la proposta, juntament amb tots els regidors del consistori, que es fessin un seguit de reunions entre clubs per arribar a fusionar-los en un de sol. Aquestes reunions no van tenir l'èxit esperat, tot i que dos dels tres clubs van acabar per fusionar-se (el F.C. Calldetenes i la U.E. Calldetenes ), una decisió que van prendre lliurement i que vam respectar.

Des de PeM-CUP mai vam creure que aquest problema s’havia de solucionar en un ple on els 11 regidors tenien la veu i el vot per la solució, tot i que enmig de les negociacions entre els regidors i els 3 clubs tant CiU com ERC van presentar llurs propostes per tal d’adjudicar a un club la gestió del camp de futbol. Des de PeM – CUP sempre vam prioritzat les negociacions i vam mantenir les reunions per davant de les solucions plenàries. Finalment, però, atès que el tema quedava de nou encallat i no rebíem el suport de PDeCAT per trobar-hi una solució, vam decidir amb una proposta conjunta de gestió del camp de futbol amb ERC.

La proposta deia que la gestió del camp anés a càrrec del club resultant de la fusió entre el FC Calldetenes i la UE Calldetenes, on quedarien la majoria de jugadors del poble i que té la història del poble, i mantenir els colors que sempre han representat el poble de Calldetenes. La situació del Riudeperes seria la de fer ús del camp de futbol adaptant-se a la nova gestió del camp de futbol. A dia d’avui, està pendent que l’alcalde convoqui la junta del FC Calldetenes i la UE Calldetenes per tal de treballar en la redacció definitiva de la cessió de la gestió a aquestes dues entitats, una tasca que sembla que de nou posposa la resolució d’aquesta situació.

Grup Municipal Poble en Marxa – CUP Calldetenes

 

EL CULEBROT DELS INTERESSOS

Diuen que el temps serveix per aclarir les coses i, en el “culebrot” del Futbol a Calldetenes, si més no, serveix per aclarir els posicionaments de PDeCAT.

A les acaballes d’aquest mandat s’ha aprovat, amb els vots d’ERC i PeM-CUP, i amb l’oposició frontal de PDeCAT(a l’alcaldia) que el Club que gestioni les instal·lacions esportives sigui el resultant de la fusió del Club de Futbol Calldetenes i de la Unió Esportiva Calldetenes.

Tots recordarem com, des de l’Ajuntament, es van propiciar reunions per a què els clubs es poguessin  fusionar i qui, des del primer dia, es va oposar a la fusió dels tres clubs va ser l’Atlètic Riudeperes. Les reunions es van acabar i a l’Ajuntament es va decidir, en contra de la voluntat de PDeCAT, cedir el camp al FC Calldetenes. Molts no enteníem aquesta posició totalment contrària a cedir el camp al Calldetenes per part de PDeCAT i més quan havien manifestat que volien la fusió dels clubs. Ho van argumentar amb legalismes com que s’havia de fer un concurs per cedir l’ús, que no es podia aprovar aquella moció perquè no s’ajustava a la normativa vigent, etc. Per Ells la voluntat de la majoria dels representants del Poble no era suficient. Aquesta actitud recorda la del PP amb el Dret a Decidir.

El temps va passant i l’actual grup de PDeCAT va posant pals a les rodes per no complir el que va aprovar el ple i no signa, de moment, el conveni amb el FC Calldetenes. El temps, però, també acaba aclarint el perquè: Ara sabem que, mentre es feien reunions per fusionar els clubs com a excusa per no cedir el camp a cap club, estaven negociant cedir-ne la gestió, el campus de setmana santa i el torneig d’estiu a una marca d’educació esportiva vinculada al Riudeperes per fer cursets anomenada Nogoal. Queda, doncs,  clara la posició de PDeCAT: No volen cedir el camp al FC Calldetenes perquè tenen compromisos amb el Riudeperes. El més greu de tot és veure com a la web d’aquesta marca comercial sota la que exerceix aquesta escola esportiva a la que s’ha cedit el torneig d’estiu ve patrocinada pel conegut bar del regidor d’esports i la constructora del regidor d’obres de PDeCAT. En aquest punt cal aclarir que aquesta escola cobra per formar nens/es i ho fa a les instal·lacions esportives municipals.

Ara veiem el perquè d’aquest enfrontament i perquè no volen cedir el camp al Calldetenes, ja l’han cedit per la porta del darrere al Riudeperes, en contra de la voluntat de la majoria.

Grup municipal ERC Calldetenes

 

ABRIL 2018

LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS

Ens toca viure una situació que no hauríem volgut mai: viure en un país mancat de llibertat on es posa a la presó les persones per les seves idees. Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixat (Òmnium) ja fa més de 6 mesos que són en presó preventiva acusats de delictes que no han comès. Se’ls acusa reiteradament d’uns fets inventats, perquè no hi hagut violència, no hi ha rebel·lió. Molts d’altres els han seguit, i els que no, han hagut d’exiliar-se a l’estranger per no acabar a la presó. Els resultats de les eleccions del passat desembre no es respecten perquè el govern espanyol no vol entendre que hi ha gent que pensa diferent. Aquesta persecució d’idees no és només en l’àmbit estrictament polític sinó que ja ultrapassa altres fronteres. Diferents cantants han estat amenaçats i condemnats per a les seves cançons. Fins i tot se’ns qüestiona el color groc i els llaços que portem per a demanar llibertat i que s’alliberin les persones que injustament estan tancades.

En l’estat espanyol no existeix separació de poders. Els jutges obeeixen les instruccions del govern de Madrid que creu que es pot utilitzar tot per anar en contra d’unes idees, sense entendre que estem davant un problema polític i que s’ha de resoldre de manera política, que vol dir seient i parlant de les coses. El que no ha volgut fer mai el govern del president Rajoy.

Amb tot el que està passant ja no es tracta d’un desafiament dels independentistes versus els unionistes sinó que es tracta d’un desafiament de les persones que estan al costat de la llibertat i de la democràcia versus les persones que pensen que la democràcia és secundària.

Ja n’hi ha prou. Volem viure en un país normal. En un país on tothom pugui expressar les seves idees sense por a represàlies, on s’escolti a les persones i on s’entengui que les lleis són per estar al servei de les persones i no per a perjudicar-les i fer-les-hi mal. Demanem l’alliberament de les persones que estan injustament a la presó i que constantment se’ls estan vulnerant els seus drets. Llibertat presos polítics, exiliats us volem a casa.

Grup PDeCAT de CALLDETENES

 

MOCIÓ PLACETA 1-O

El passat 1 d’octubre de 2017 vam complir amb el nostre sentiment català de convertir Catalunya en una estat independent participant i col·laborant en un referèndum, convocat  per la Generalitat de Catalunya,  on tothom pogués expressar lliurement la seva voluntat de ser independents o no.

Davant les càrregues policials, dirigides des del govern espanyol, per evitar que les  persones poguessin manifestar-se lliurement segons la seva intenció de vot  (per a ells era un delicte) els responsables de les meses electorals de Calldetenes van utilitzar l’espai exterior per amagar paperetes compromeses i al final van decidir suspendre les votacions una hora abans per tal d’evitar que la policia nacional o que la guàrdia civil requises les urnes i les paperetes.

Aquests  responsables van recollir totes les urnes i, per aquest espai  exterior situat darrera de l’Ajuntament  i l’Auditori Teatre, es van desplaçar en un local allunyat per tal de fer el recompte de la votació. Van actuar per prudència.

Des d’aquest local exterior es va anar informant als votants de Calldetenes de com anava el recompte periòdicament. Al final van omplir la documentació requerida i una còpia va ser penjada a les portes de l’Ajuntament  per la seva consulta.

Creiem que aquest espai exterior situat darrera de l’Ajuntament i de l’Auditori Teatre hauria d’anomenar-se “placeta 1 d’Octubre” en record al compromís que el poble de Calldetenes va tenir en defensa de la independència de  Catalunya.

Per tot això, des de PeM-CUP hem impulsat conjuntament amb les altres forces polítiques municipals aquesta moció per retre-hi homenatge.

 

EL QUE QUEDA PER FER

A poc més d’un any perquè els ciutadans de Calldetenes siguin cridats a les urnes per renovar la confiança -o enretirar-la- als seus representants locals ens queden molts reptes per entomar. Tenim projectes enquistats i encara empantanegats i alguns que, de cop i volta, han esdevingut absents malgrat haver-se anunciat a bombo i plateret.

El grup d’Esquerra hem intentat ser constructius i no hem esdevingut cap obstacle per les iniciatives del govern municipal. Des del primer dia hem entès que la prioritat era estabilitzar les finances de l’ajuntament evitant, com fos, haver de retallar serveis públics. És en aquest sentit, doncs, que en l’últim ple vàrem fer pública la nostra felicitació a l’equip de govern per haver aconseguit rebaixar substancialment  les càrregues financeres.

Un dels grans projectes que comporten polèmica és la reforma del carrer Gran. Es va començar amb el que semblava un gran entusiasme però a poc a poc, i després d’un procés participatiu en el que s’ha parlat amb els veïns i veïnes, sembla ser que no hi ha cap avenç significatiu que ens faci pensar que es pugui materialitzar aquest projecte. El cas és que no sabem si és un problema merament pressupostari -alguns veïns ens manifesten les seves reticències a que es pagui amb impostos especials i l’Ajuntament tampoc parla clar ni diu com pensa finançar-ho-, tampoc sabem exactament en quina fase està el projecte i si realment ja te una forma clarament definida, etc. Esperem que en això, almenys, hi hagi algun plantejament concret i un pla d’execució determinat i consensuat abans d’acabar el mandat. Seria interessant, però, que l’equip de Govern parli clar també, quines són les seves intencions en aquest tema i si decideix fer-se enrere en els plantejaments inicials que n’informin al Poble.

Finalment, el gran projecte de present i sobretot de futur pel Poble de Calldetenes és l’elaboració del POUM. Feta la presentació esperem que avanci i sigui un Pla autènticament consensuat i participat amb la gent.  Una participació ciutadana que ha de ser honesta i no un mer maquillatge per “fer veure” que s’ha escoltat als veïns. Els calldetenencs/es són els que han de decidir quin poble volen i com el volen. Encarem, doncs, aquest últim any amb esperança i voluntat de seguir construint malgrat una situació que no és gens senzilla.

Construir la República catalana és tasca de tots i totes i comença barri a barri i poble a poble.

Grup d'ERC de Calldetenes

 

DESEMBRE 2017

Hem creuat l’equador: ja hem passat mitja legislatura

L’alcalde s’hi referia en la seva salutació, ja hem passat mitja legislatura des de les darreres eleccions municipals i és bon moment per veure on estem. Per aquest motiu pensem que és oportú recordar una dada que hem conegut fa pocs dies. L’any 2016 ha estat el primer any en molts que l’Ajuntament ha pogut tancar l’exercici amb un endeutament per sota el 110 %. Pensem que és una bona notícia que s’ha d’explicar. Continuem tenint un endeutament alt que dificulta poder fer moltes coses però, si tenim present que venim del 180 %, llavors ja es veu diferent. Anem per bon camí.

Continuem tenint en la urbanització de El Torrental el motiu principal d’aquest endeutament tan alt. La urbanització continua parada per culpa del judici i aquest fet fa que l’Ajuntament no pugui cobrar els diners de la urbanització que el poble ja ha avançat. Quan això es solucioni, l’endeutament municipal podrà reduir-se de manera molt important.

Amb aquesta situació, el què l’Ajuntament ha pogut fer és anar acabant les obres que estaven a mitges abans d’obrir-ne de noves. Estem parlant de l’institut, la variant i ara l’última gran obra: el pavelló esportiu. Són obres destacades i necessàries per al nostre poble, que amb el temps s’aniran posant en valor i justificaran la seva necessitat i importància per a Calldetenes.

Però al mateix temps que estem treballant el present, és important mirar endavant i preparar bé el futur. Demanar l’opinió a tots sobre com ha de ser el poble després de la variant i sobre com ha de ser el carrer Gran i l’avinguda Pau Casals, és començar-se a preparar per als propers anys. Aquest projecte serà la propera obra important que es farà a Calldetenes i convé fer-ho bé: amb la participació de tothom i no començant fins que disposem del finançament necessari per poder-la fer i hagi millorat la situació econòmica de l’Ajuntament.

Aquesta és la nostra reflexió emmarcada en aquests mesos de mitja legislatura 2015 – 2019.

El grup municipal del PDeCAT de Calldetenes us desitja un bon estiu!!

Grup municipal PDeCAT

 

VALORACIONS A L’EQUADOR DE LA LEGISLATURA

L’assemblea PEM-CUP arribem a l’equador de la legislatura en el context de pacte de govern amb PDCAT. Partíem d’un pacte anterior, al qual l’assemblea vam voler donar continuïtat, en per la bona tasca que havien portat a terme els dos regidors anteriors i perquè teníem clar que la majoria absoluta del PDCAT de Marc Verdaguer no s’havia construït solament amb la tasca portada a terme pel seu partit, sinó que havia estat gràcies a l’esforç compartit – cosa que el batlle va entendre molt bé convidant-nos a formar-ne part.

La lluita i el treball d’un partit petit però fort com el nostre no sempre és visible i no sempre arriba al poble. Això no vol dir que no treballem, i molt, cada dia, al contrari: durant aquests dos anys el treball del partit ha estat constant. D’una banda, la tasca de l’assemblea durant la legislatura és dotar els regidors del criteri del grup pel que fa a aspectes específics de la gestió de les seves carteres, donar forma al criteri de poble de PEM-CUP i transmetre-ho al poble mitjançant l’Infopoble. L’assemblea es reuneix mensualment abans dels plens per consensuar el sentit de vot de les diferents propostes que s’eleven al ple.

Pel que fa a la tasca dels regidors/es, en aquesta legislatura PEM-CUP té tres regidories delegades: Educació, Esports i Participació Ciutadana. Correspon als regidors/es de gestionar els serveis de cadascuna d’aquestes àrees, així com mirar de millorar-les en els diferents aspectes en un horitzó limitat que dura quatre anys.

Pel que fa a la gestió de cadascuna de les àrees, passats dos anys i malgrat els errors, encerts i aprenentatges que encara hi estem fent, ens sentim satisfets de les tasques portades a terme: a l’espera del resultat final, tot el poble valora molt positivament les intervencions que s’han fet a l’àrea d’esports tant pel que fa a la remunicipalització de les piscines, que s’han renovat. També és positiva la gestió de la zona esportiva, que en entrar es trobava tancada i ara iniciarà temporada amb dos clubs locals. D’altra banda, hi ha hagut bona acollida de les campanyes de sensibilització per un esport responsable i saludable. En l’àrea d’Educació, malgrat la sentència judicial que s’acaba de produir, a nivell de poble la valoració del curs escolar 2016/17 a l’escola bressol ha estat molt positiva, tant pel que fa a l’àmbit pedagògic, com pel que fa al docent i familiar. Destaquem els projectes en conjunt entre els diferents centres educatius del poble que s’han activat en el Consell Municipal d’Educació i que podreu veure materialitzats els pròxims dos anys. També volem esmentar l’enfocament cap a les famílies del poble en la tria dels recursos educatius que provenen de Diputació de Barcelona, que s’han volgut centrar a dotar els pares i mares de recursos per sumar a l’educació dels seus fills/es. Finalment, la regidoria de Participació Ciutadana ha portat a terme la seva primera gran acció amb els debats i consulta sobre el carrer Gran, que estan ja en fase de conclusió i donar resposta individual als veïns/es consultats/des. Ens queda ara activar les bústies de participació al carrer i la Participació Ciutadana del POUM.

Creiem que tot el poble ha de ser conscient que la coalició ha estat fent un gran treball les darreres legislatures: servir al poble entrant a un consistori endeutadíssim, amb dinàmiques de treball molt complexes i amb problemes molt greus en totes les àrees heretats d’una mala gestió anterior no és gens fàcil. Estem segures que, en uns anys, el poble podrà valorar l’esforç que estem fent dia a dia.

Des de PEM-CUP seguim fent poble, no només en les nostres àrees, sinó contribuint a l’esperit crític i activament en totes les tasques que sorgeixen a l’Ajuntament. Seguim!

Grup municipal PeM-CUP

 

PARTICIPACIÓ CIUTADANA A PROVA.

Quan ens vam presentar a les eleccions un dels temes que ens interessava era acostar realment la política al poble perquè creiem que la política municipal s’ha de fer no només per a la gent del poble sinó amb la gent del poble.

Amb aquesta intenció hem estat col·laborant en la redacció del reglament de participació ciutadana, un reglament que està gairebé a punt però que no s’ha acabat de tancar. Esperem que l’equip de govern en promogui el tancament aviat.

En la primera prova, el projecte del C.Gran/Av.Pau Casals/C.Blanqueig, hem passat a la pràctica sense tenir la teoria ben tancada i creiem que, com a mínim, es bo analitzar com ha anat.

En primer lloc volem agrair molt la participació del poble. En general tots anem enfeinats i costa arribar a tot arreu; venir a les reunions pot suposar un esforç que des d’ERC no ens cansarem d’agrair perquè el considerem imprescindible.

Per part nostra vam demanar que quan es fes el procés de participació ciutadana el projecte no estigués tancat, que no fos la presentació del que es faria, sinó una base a partir de la qual tothom pugués dir-hi la seva i així s’ha fet. L’oportunitat s’ha tingut i això ho valorem molt en positiu.

Ara bé, com a mínim hi ha dos punts que nosaltres els hauríem plantejat diferent: hem trobat a faltar una visió global i transparència en la part econòmica.

Per què calia una visió global? Doncs perquè quan es proposa remodelar l’artèria principal de Calldetenes no s’afecta només tres carrers, sinó que té conseqüències per al conjunt del poble i cal analitzar-ho i explicar-ho de manera global: les circulacions de vehicles (durant i després de les obres) i la ubicació de les zones d’aparcament (què haurem de fer per arribar a casa o anar a comprar); les zones de càrrega/descàrrega; la possibilitat de fer un carril bici que enllaci la ruta dels molins amb Sant Llàtzer,... analitzar i explicar el conjunt podia haver ajudat als veïns a entendre l’afectació real del projecte, avantatges i inconvenients.

I per què calia ser clars amb el tema econòmic? Doncs perquè un projecte com aquest val molts diners i entenem que, quan es planteja, s’ha de tenir previst qui el pagarà; si una part la pagarà l’ajuntament s’ha de saber si la pot assumir o si això generarà un endeutament excessiu.

Acostar la política al poble també va d’això, de posar les cartes (totes) sobre la taula.

Grup municipal d'ERC-Calldetenes

 

ABRIL 2017

Processos de participació ciutadana

Aquests dies s’estan fent reunions amb veïns i veïnes de Calldetenes per explicar la proposta feta per la Diputació de Barcelona sobre com ha de quedar Carrer Gran i Avinguda Pau Casals, amb les obres de remodelació després de la posada en funcionament de la variant, i demanar l’opinió. No es presenta un projecte tancat, sinó una proposta oberta subjecte a opinió i millores per part de tothom. No és un projecte que s’hagi de fer a corre-cuita i corrents, sinó que hi ha marge de temps per anar-ho preparant i estar segurs quina és l’opció que agrada més a tothom. Com va dir el Diputat d’Infraestructures el dia de la presentació de l’estudi, Sr. Jordi Fàbrega, “es tracta d’un pla director que s’anirà fent en fases i en el qual tots tenim l’oportunitat de dir-hi la nostra”. De manera semblant aviat es començarà la primera fase de redacció del Pla d’Ordenament Urbanístic Municipal (POUM), també amb una fase de participació. Aquest estudi, quan estigui acabat, servirà com a guia per regular el creixement de Calldetenes a nivell d’urbanisme, en els propers anys.

S’està treballant en definir com serà el poble de Calldetenes en un futur no molt llunyà, i tots hi estem cridats a participar. L’oportunitat que aquest fet representa és mot gran. Se’ns demana que diguem en quin poble ens agradaria viure, com ens imaginem Calldetenes d’aquí 20 anys, o entre d’altres coses, quin poble volem pels nostres fills. No tenim massa sovint una oportunitat com aquesta per a mirar-nos les coses, pensar com ens agradaria que fossin i poder opinar. És per això que des del grup del PDeCat de Calldetenes us animem a aprofitar aquests processos de participació, a pensar en el futur i a construir plegats el poble que volem.

Grup municipal PDeCAT Calldetenes

 

Política i esperit crític

 

Des de PEM-CUP volem aprofitar les pàgines d’aquest butlletí municipal per escriure quatre ratlles de caràcter reflexiu sobre la relació entre la política i l’esperit crític.

Com bé sabeu, des de fa dues legislatures PEM-CUP té pacte municipal amb CIU, posteriorment CDC i actualment PDCAT. Aquesta és una unió consensuada des de l’assemblea i, també, no exempta de discrepàncies en el si del partit. Així, per exemple, podem dir que entre els membres de l’assemblea hi havia una gran polaritat a l’hora de prendre la decisió de pactar.

Ben sovint ens critiquen, primer el pacte, i en segon lloc que siguem crítics amb la gestió municipal que porta a terme el PDCAT. L’oposició mateixa és la primera que no és crítica amb la gestió municipal, i només es mou amb esperit crític per electoralisme amb arguments populistes que demostren una nul·la experiència en la gestió municipal.

La pregunta és: es pot ser a govern i practicar l’esperit crític vers el partit que has pactat? S’ha de fer? Nosaltres pensem que sí i per això actuem així. Perquè creiem que no es pot estar en un govern en majoria absoluta i no fer evidents aspectes d’una gestió que no ens complau, ja sigui per aportar-hi el nostre punt de vista diferent, ja sigui per manifestar la nostra disconformitat amb la gestió que cada àrea requereix, ja que estem gestionant diner públic.

El mateix que apliquem a petita escala ho apliquem també a nivell nacional: davant d’uns pressupostos que no són eminentment socials, cal lluitar totes juntes perquè ho siguin. Si uns pressupostos no són com voldríem de beneficiosos per al país lliure que serem, en el passat va caldre vetar-los fins que hem assolit els millors pressupostos per tal de poder portar a terme el referèndum que ens durà a la independència.

Salut i pobles crítics!!!

Grup municipal PeM-CUP

 

EL DEBAT DEL MERCAT

­

Vistes dues instàncies entrades per dos grups de veïns a l’ajuntament al Ple del mes de febrer es va proposar, per part d’alcaldia, fer un estudi de trasllat del mercat.

En una de les dues instàncies s’explicava –a criteri de qui la firmava- les molèsties que el mercat genera. A l’altra –també a criteri de qui la firmava- s’explicava les avantatges que comporta el mercat per estar situat a l’espai que ocupa actualment.

Com a grup polític som clarament partidaris de debatre els temes que preocupen tant als veïns del poble com als comerciants. L’òrgan polític adequat per fer-ho és el Ple municipal. Per això hi som. Creiem que cal escoltar totes les opinions i que cal fer debats transparents. En aquest cas entenem que cal separar el debat de la millor ubicació del dels problemes d’ordre públic i incivisme que ara mateix envolten el mercat. Per aquest motiu vam proposar un llistat de mesures (millorable i ampliable amb l’aportació de tots) a aplicar de manera urgent:

 • Controlar la feina realitzada per l’assentador
 • Durant el muntatge de les parades exigir que els motors dels vehicles estiguin aturats i, un cop fet el muntatge, aparcar-los fora de l’entorn del mercat
 • No hi poden haver crits ni sorolls forts abans de les 9:00h
 • Incrementar la seguretat al mercat per evitar baralles i actes incívics
 • Augmentar la senyalització del bany públic
 • Que els Mossos d’Esquadra intensifiquin la seva presència durant el mercat i que regulin el trànsit
 • Controlar l’aparcament en dobles i triples files (i davant de les sortides dels garatges dels veïns) avisant i sancionant (quan calgui)
 • Assegurar via de circulació de vehicles d’emergència
 • Després de la finalització del mercat, en el termini màxim d’una hora s’han de desmuntar les parades i procedir a la seva neteja. Tots els paradistes han de tenir molt clar l’hora de tancament del mercat (i si fa falta se’ls l’ha de recordar)
 • Vetllar perquè al recinte del mercat les condicions de seguretat, sanitàries i de salubritat siguin les adequades

Amb això fet, sense que el debat estigui “contaminat” pel cansament d’alguns veïns davant la deixadesa del mercat actual, i tenint en compte la situació “especial” del poble (amb la variant acabada d’obrir i un avantprojecte on es proposa fer grans canvis al carrer Gran i Av. Pau Casals podrem parlar d’on és la ubicació òptima del mercat segons el model de poble que vulguem.

Grup municipal ERC-Calldetenes

 

DESEMBRE 2016

2017 – INICI DEL POUM

Aquest proper 2017 s’iniciarà el POUM de Calldetenes. Anem a veure doncs que és el POUM, la importància que té pel nostre poble i com hi podrem participar.

El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) és l'instrument d'ordenació urbanística integral del territori que ha de permetre determinar les línies bàsiques de creixement i desenvolupament del municipi de cara als propers anys; procurant un desenvolupament urbanístic sostenible, tenint en compte les necessitats de creixement local i la preservació dels recursos naturals i valors del territori.

Fins avui, l’ordenació urbanística de Calldetenes s’ha fet a través d’un conjunt de normes municipals conegudes com a Normes Subsidiàries. No obstant això, les darreres modificacions legislatives i l’evolució del municipi fan que les normes avui siguin insuficients i es necessiti eines més concretes i precises que permetin dissenyar el futur del municipi.

El POUM, d´acord amb les directrius de la legislació urbanística, ha de procurar un desenvolupament urbanístic sostenible, tenint en compte les necessitats de creixement local, d'acord amb la preservació dels recursos naturals i dels valors paisatgístics, arqueològics, històrics i culturals, a fi de garantir la qualitat de vida de les generacions presents i futures.

Així doncs, com a conclusió, podem dir que el POUM és l’eina que haurà de regular el creixement del nostre poble en els propers anys garantint la qualitat de vida de les generacions presents i futures.

En la primera fase de redacció del POUM es demanarà l’opinió dels veïns i veïnes sobre com creuen que ha de ser Calldetenes i el seu creixement i desenvolupament en el futur. És molt important de participar-hi i de dir el què pensem per tal que entre tots puguem decidir el poble que serem.

El POUM s’havia parat en la legislatura anterior degut a l’alt endeutament que tenia l’Ajuntament. Actualment s’ha aconseguit un ajut de Diputació de Barcelona de 17.000 € per a engegar la primera fase del POUM i amb el compromís que aquesta vegada l’hauríem d’acabar. Els 3 grups municipals de l’Ajuntament de Calldetenes vàrem estar d’acord en aquest compromís i ho vàrem aprovar per unanimitat.

O sigui que ja tenim punt d’inici de POUM.

Des del grup de PDC (Partit Demòcrata Europeu Català) de Calldetenes us convidem a participar en el procés del POUM aquest proper any i opinar per tal de decidir entre tots el poble que volem!

El grup de PDC Calldetenes us desitja unes felices festes de Nadal i un millor any nou 2017!

Grup municipal PDeCAT-Calldetenes

 

EL REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA EN LA RECTA FINAL

Com ja us hem anat informant en anteriors publicacions, la Regidoria de Participació Ciutadana (PeM-CUP) amb la participació de tots els grups municipals amb representació al ple, estan redactant i consensuant una proposta de reglament de participació ciutadana que dotarà al nostre consistori d’una eina potent i eficaç per permetre la participació de tots els veïns i veïnes en la gestió municipal.

Aquest reglament té l’objectiu d’obrir encara més el nostre ajuntament a totes les persones que hi estiguin interessades de manera que en puguin ser no només espectadors, sinó també actors. Obrirà les portes a tots els veïns i veïnes a poder intervenir directament en els debats oberts en cada moment a través de les Assemblees Populars i Sectorials, i fins i tot si ho creuen convenient, podran demanar al ple municipal la celebració d’una Consulta Popular per referendar qualsevol tema d’interès general per a la població.

Fins el moment des de la Comissó de Participació Ciutadana (òrgan que coordina les tasques de redacció d’aquest reglament, on hi ha una representació de tots els grups municipals), s’han fet múltiples reunions de treball per consensuar les diferents sensibilitats de cada grup municipal sobre el que ha de ser la participació ciutadana. Portem ja uns 12 mesos de treball, i des de la Regidoria de Participació Ciutadana, en fem una valoració molt positiva, ja que tot i les lògiques diferències, i els diferents punts de vista que cada grup municipal té sobre el tema, s’està aconseguint arribar a acords que creiem que acabaran satisfent a tothom. A més, i el que és més important, creiem que aconseguirem tenir un Reglament de Participació Ciutadana molt ambiciós, que si aconseguim explicar-lo bé, amb l’ajuda de veïns, veïnes, entitats i agents socials, serà una eina molt útil  per Calldetenes.

Ben aviat, la Regidoria de Participació Ciutadana juntament amb la Regidoria d’Urbanisme, engegaran el procés participatiu per debatre i decidir el futur del Carrer Gran i de l’Avinguda Pau Casals en motiu de la posada en marxa de la variant. Aquest procés participatiu serà un bon punt de partida i una bona pista de proves de cara a la finalització de la redacció del Reglament de Participació Ciutadana.

Grup municipal PeM-CUP Calldetenes

 

RETAULE FRANQUISTA A SANT TOMÀS

El passat més d’octubre va sortir Calldetenes als diaris i noticiaris del País per la troballa d’un retaule empaperat amb segells del dictador Franco al monestir de Sant Tomàs.

Feia poc que l’Ajuntament havia  declarat Sant Tomàs com a bé d’interès cultural públic, pas necessari –entre altres coses-  per poder rebre una subvenció per a la seva rehabilitació (fruit d’un acord entre la Generalitat i Cedinsa, empresa constructora de l’eix Transversal, per finançar les obres amb l’1% cultural).

El fet de rehabilitar el conjunt de Sant Tomàs, que conté un claustre de gran valor arquitectònic, és –en la nostra opinió- un gran encert perquè cal preservar el patrimoni cultural del Poble. El que considerem molt discutible és el valor de la decoració d’un retaule amb segells d’un dictador sanguinari.

Dedicar recursos públics per preservar patrimoni cultural té tot el sentit del món,  però des d’ERC no volem contribuir a realçar la figura del cap d’un episodi nefast per a la nostra nació.

En un moment inicial va semblar que tant la Generalitat com l’Ajuntament es plantejaven preservar els segells franquistes sota el criteri que tenia un valor històric i artístic. També es va comentar que no s’hi podia fer res per ser una propietat privada. Arribats en aquest punt cal recordar el que hem dit al abans: les obres són subvencionades amb diners públics i, per tant, entenem que les administracions poden i han de posicionar-se.

Al ple del mes de novembre, finalment, es va aprovar una moció consensuada per tots els grups on es demana que es catalogui, s’inventariï, es tapi i no s’exposi aquest retaule. Ens sembla una mesura el més assenyada possible. No oblidem que en molts punts del nostre país encara hi ha multitud de víctimes del dictador esperant ser entregades als seus familiars. Després de Cambotja, som l’estat amb més víctimes en fosses comuns abandonades del món. Especialment per respecte a  totes elles creiem que no hem de fer exaltació del règim franquista.

Grup municipal d'ERC-Calldetenes

 

FEBRER 2016

I en relació al supermercat

En aquestes darreres setmanes s’ha parlat molt sobre la sol·licitud per poder obrir A Calldetenes un supermercat a l’entorn del polígon industrial. És bo donar-ne tota la informació i poder parlar-ne entre tots per tal de poder donar la resposta més adequada per a tot el poble.

Per normativa de la Generalitat, un supermercat o àrea comercial en un poble com Calldetenes pot tenir com a màxim una superfície de 800 m2 (superfície directe de venta). Un supermercat que compleixi la normativa de la Generalitat i la municipal es pot establir a Calldetenes havent de demanar a l’Ajuntament només la llicència d’obres. A la zona del polígon industrial cal a més a més una modificació puntual perquè en el pla parcial els propietaris per omissió no varen definir els usos. No diu que es pugui fer ni que no es pugui fer. A (tampoc queda clar a la resta de polígon) el centre del poble no és necessari haver de modificar res.

Per una banda una iniciativa empresarial que deixa al municipi una inversió de milions d’euros i crea llocs de treball s’ha de considerar i valorar. Pot ser un projecte interessant per a tots, però també cal tenir en compte que pot tenir punts negatius com pot ser la repercussió sobre el teixit comercial de Calldetenes. D’entrada és imprescindible parlar amb totes les parts implicades i analitzar si aquest emplaçament perjudica més o menys al petit comerç.

Des del grup municipal de CDC actuarem en conseqüència, sempre treballant per la gent del poble. Veiem que aquest pot ser un projecte interessant per a tots, però que també pot tenir punts negatius. Des de l’Ajuntament escoltarem a totes les parts afectades i treballarem pel que sigui el millor per a tots.

Cal recordar que l'Ajuntament sempre ha tingut i tindrà les portes obertes a tots els veïns i veïnes de Calldetenes que desitgin exposar-nos les seves inquietuds i preocupacions. Escoltarem a tots els veïns i comerciants, perquè aquest és un tema que ens afecta a tots i totes.

Grup municipal CDC Calldetenes

 

Els tres grups municipals seguim treballant per ultimar la redacció del Reglament de Participació Ciutadana

El grup municipal de Poble en Marxa – CUP Calldetenes seguim treballant des del govern en les regidories que vam assumir ara ja fa més de mig any. Les tasques que portem a terme des de les regidories d’Educació, d’Esports i de Participació Ciutadana les podeu veure reflectides en aquest Butlletí Municipal i ja estem treballant en la redacció de l’Infopoble que sortirà a finals d’aquest mes.

Volem destacar, no obstant, l’esforç que hem fet per donar suport al nou enfocament pedagògic impulsat des de l’escola bressol L’Esquitx, que s’ha proposat de treballar per ambients de cara al pròxim curs escolar. Així mateix, estem treballant, conjuntament amb la resta de l’equip de govern, per avançar en l’esperada ampliació de l’escola Sant Marc. En breu ens reunirem amb la direcció del SES Les Margues per treballar braç a braç en el present i el futur del centre. Finalment, els darrers dies ens hem reunit ja amb l’AMPA de l’Escola Sant Marc i ja estem preparant les reunions amb les ampes de l’Esquitx i de Les Margues.

Pel que fa a la regidoria d’Esports, el gran repte és aconseguir acabar el pavelló durant aquesta legislatura, així com impulsar iniciatives que afavoreixin la diversitat esportiva al poble i la salut. Com podeu veure al butlletí, la zona lliure de fum de la zona esportiva és un exemple d’aquest darrer objectiu. D’altra banda, des de PEM-CUP volem felicitar tots els campions i campiones de Calldetenes, que porten el nom del nostre poble per Catalunya i el món en l’àmbit de l’esport.

Finalment, podem dir que els tres grups municipals seguim treballant per ultimar la redacció del Reglament de Participació Ciutadana i recordem que la regidoria és una via altament eficaç per tal d’afavorir la comunicació entre el poble i el consistori, a través del correu de participació ciutadana (cdtn.participacio@diba.cat),del Consensus i de la pàgina web de l’Ajuntament (on es poden tramitar instàncies via electrònica).

En un altre ordre de coses, dir-vos que al pròxim Infopoble podreu llegir el comunicat definitiu sobre el supermercat a Calldetenes. Definitiu perquè el primer fou escrit amb presses i hem cregut que era necessari d’argumentar millor quina és la nostra visió de poble i de comerç, de forma constructiva, amb un missatge propi local, calldetenenc i d’esquerres, que són les nostres senyes d’identitat.

Poble en Marxa – CUP no fa poble cada 4 anys, en fa tot l’any.

Salut!

Grup Municipal PeM-CUP Calldetenes

 

Més enllà de SUPERMERCAT SÍ/SUPERMERCAT NO hi ha el MODEL DE POBLE que volem

Quan en el nostre programa electoral parlàvem de com enteníem que havia de ser l’urbanisme us convidàvem a reflexionar sobre diferents aspectes: Volem convertir el carrer Gran en un lloc amable que convidi a aturar-s’hi, passejar-hi i comprar? Ens falten equipaments o ja tindrem prou feina a mantenir els que tenim? Volem que el poble creixi estenent-se i urbanitzant zones que fins ara eren camps quan tenim un nucli que pot créixer i millorar de manera compacta mantenint l’esperit de poble?

Aquestes preguntes i moltes d’altres tenen a veure amb el projecte de poble que volem i una part d’aquest projecte és el model de comerç. Nosaltres apostem per un model de qualitat i proximitat perquè fa anys que contribueix a fer de Calldetenes un poble viu i volem que continuï essent així.

Tot municipi té una normativa urbanística que determina què es pot fer a cada zona. El passat desembre l’ajuntament va rebre una sol·licitud per instal·lar un supermercat de pràcticament 800m2 al sector “Adoberies est”, en un punt molt allunyat del centre del poble i que actualment no està ni tan sols urbanitzat. En aquesta zona l’ús comercial no hi és permès.  Davant d’aquesta situació optar, d’entrada i sense un profund debat ciutadà, per fer la modificació puntual del planejament (canviar la llei) per admetre el supermercat és una manera de fer política que no compartim.  

Pensem, també, que es podrien plantejar d’altres opcions -més properes a l’actual nucli comercial- on ubicar un nou supermercat i contribuir en aquest model de comerç de proximitat que és generador d’activitat i de llocs de treball per Calldetenes.

Considerem, per tant, que si s’arriba a la conclusió que cal canviar la normativa hauria de ser després d’un procés de participació ciutadana on s’informés amb claredat al poble per tal de definir -entre tots- el model de poble que volem tant per aconseguir allò que ara no tenim i pensem que faria millorar el municipi com per preservar allò que tenim, ens identifica i ens agrada.

Grup Municipal d’ERC Calldetenes

Darrera actualització: 11.03.2021 | 15:23
Darrera actualització: 11.03.2021 | 15:23