Crònica del ple ordinari de 13 desembre de 2021

Dimarts, 14 de de desembre de 2021 a les 00:00

Abans d’entrar amb l’ordre del dia, es va votar la incorporació de tres afers sobrevinguts i una moció d’urgència per tractar-los al final de la sessió.

A l’inici, es va posposar la votació de les dues actes de les darreres sessions plenàries, per tal de completar-les amb les intervencions de tots els grups municipals. En aquest sentit, es va explicar que s’està treballant per tal de poder tenir un sistema de videoacta que permeti recollir fidelment el desenvolupament de totes les sessions.

Sense cap pregunta en la dació de compte dels decrets d’alcaldia i de les factures, es va entrar en els punts de l’ordre del dia que calia votar. Primer de tot, es va ratificar per unanimitat el decret d’alcaldia en relació amb el Pla pressupostari a mig termini 2022-2024. Tal com es va explicar des de la regidoria d’Hisenda, aquesta és una informació que cal trametre al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, i preveu el compliment dels objectius derivats de la llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, i la disminució de la despesa corrent i del deute públic.

Seguidament, es va aprovar, també per unanimitat, la modificació de l’Ordenança fiscal número 13, per a la prestació de determinats serveis per tal de regularitzar i actualitzar les taxes d’alguns serveis que havien quedat obsoletes. Concretament, es va modificar la taxa i les bonificacions per al lloguer de l’Auditori Teatre, alguns dels preus del Centre de Serveis de Calldetenes, entre d’altres, i també la inclusió del preu de càrrega de vehicles elèctrics al nou punt de recàrrega. Des de promoció econòmica, es va explicar que el punt es posarà en servei les properes setmanes però que s’establirà un període de prova gratuït fins a Setmana Santa, duran el qual, la càrrega serà gratuïta.

En el punt número 7, es va aprovar la proposta de crèdits incobrables feta per l’Organisme de Gestió Tributària per aquest 2021, indicant que es reprengui el procediment de recaptació sempre que sigui possible.

Pel què fa al següent punt, es va aprovar per unanimitat fer la sol·licitud al Memorial Democràtic per adherir-se a la Xarxa d’Espais per la Memòria. Amb aquest conveni principalment, es vol treballar per rebre assessorament en relació al monument commemoratiu dedicat als homes de Calldetenes morts durant la Guerra Civil i continuar treballant per tal de convertir-lo en un monument per a totes les víctimes; així com la possibilitat d’obtenir subvencions en relació al patrimoni memorial.

Finalment, també es va aprovar inicialment el conveni amb el Bisbat de Vic per tal de fer ús del Casal Parroquial com a Casal de la Gent Gran. Aquest punt es va aprovar amb els vots en contra de Calldetenes Present i Futur ERC i del grup de Poble en Marxa. Des d’Alcaldia es va explicar que amb la necessitat de trobar un nou espai per la gent gran, que es va quedar sense Casal com a conseqüència de l’ampliació del consultori, es va “valorar positivament ubicar-los al Casal Parroquial” i s’ha estat negociant des de fa uns mesos les clàusules del conveni. Aquest conveni serà de caràcter retroactiu des de la data del trasllat de la gent gran a l’edifici, per fer front a les despeses d’aquests mesos de neteja, subministraments... i preveu la cessió gratuïta dels espais per 20 anys, per tal d’amortitzar les obres d’adequació que s’han de portar a terme.

Calldetenes Present i Futur - ERC va justificar el seu sentit del vot en contra per diversos motius. Entre d’altres, per l’elevada inversió que suposen les obres d’adequació de l’edifici o pel llarg període de cessió onerosa que condiciona a l’Ajuntament fins al 2042. Des del grup es continua afirmant que “el poble ja va pagar el Casal Parroquial, que es va finançar amb aportacions fetes pels fidels de Calldetenes”.

Pel què fa a l’abstenció de Poble en Marxa, principalment, la van defensar per la gran inversió que suposa sobre un edifici que no és patrimoni municipal.

Tot i no votar-hi a favor, els dos grups, destaquen que el seu vot no és un vot contra la gent gran i la possibilitat que disposin d’un espai adequat.

Seguidament, es va entrar en els afers sobrevinguts amb l’aprovació del conveni amb el Consell Comarcal d’Osona per la delegació de les competències de la prestació del servei de recollida de residus i de voluminosos, àrea d’aportació, neteja viària... Des de la regidoria de Serveis es va explicar que, arrel dels estudis de costos i de la gran demanada del servei de recollida de voluminosos, el dia de recollida es deixarà una caixa a l’àrea d’aportació per tal que la brigada aboqui el camió i no faci falta anar a Vic a la deixalleria a buidar. D’aquesta manera hi haurà un estalvi de costos, temps i feina.

En el segon punt sobrevingut, es va aprovar la modificació de crèdit 10, per tal de transferir crèdits entre aplicacions de despeses de diferents àrees.

Pel què fa al calendari de Plens ordinaris del 2022, va quedar establert pels dies: 10 de gener, 7 de febrer, 7 de març, 4 d’abril, 2 de maig, 13 de juny, 4 de juliol, 5 de setembre, 3 d’octubre, 7 de novembre i 12 de desembre.

Finalment, es va aprovar també per unanimitat la Moció per demanar l’absolució de Roger Aguayo, detingut en la vaga del dia 21 de febrer de 2019 durant el tall de la C25 a Gurb, presentada pel grup municipal Calldetenes Present i Futur – ERC.

Darrera actualització: 22.02.2022 | 09:54