Crònica del ple dels pressupostos

Dimarts, 26 de de novembre de 2019 a les 00:00

La sessió va obrir amb l’alcalde destacant la importància d’un ple el qual es vota la distribució dels recursos municipals per a l’any vinent, uns comptes “realistes, continuistes i de caràcter auster” que han de permetre millorar el deute municipal. El ple va ser filmat i retransmès pel 9TV.

El regidor d’Hisenda va posar en valor la tasca de reducció de deute en els dos últims mandats que han marcat la capacitat de la gestió municipal per a afrontar nous projectes. Per aquest any, es preveu que el nivell d’endeutament baixi fins al llindar que marca la llei d’estabilitat pressupostaria, reduint-se fins al 68%, una xifra destacable venint d’un 180% al 2012.

El regidor de Comerç va explicar els comptes de comerç, que compten amb 10.000 per a l’organització de la Fira de la Mercè, una inversió de 32.000 euros amb el mercat setmanal, que està previst que produeixi uns ingressos d’uns 50.000 euros.

El regidor d’Esports, va explicar que en aquest àmbit es mantenen els pressupostos de l’any passat, 11.000 euros pel manteniment de la zona esportiva, 20.000 euros pel manteniment a la piscina, i com a novetat, una partida de 3.000 per a l’organització de la cursa La Torronada, per consolidar-la com a esdeveniment esportiu a la comarca.

El regidor d’Ensenyament i Urbanisme va explicar que el pressupost per a educació seria continuista, amb previsió de la reforma interior a l’escola i les possibles reduccions de plantilla si no augmenta el nombre d’infants. En el camp d’Urbanisme, va exposar els projectes previstos, com l’execució del POUM, la posada en marxa de l’espai expositiu al Molí de la Calvaria, la il·luminació de carrers i no entraria la reforma del carrer Gran, prevista pel 2021.

El regidor de Cultura i Promoció Econòmica es va emplaçar a optimitzar els recursos en els dos àmbits. En Cultura, va destacar els dos grans eixos al que es destinen els pressupostos, els Premis Literaris i l’Auditori Teatre. En Promoció Econòmica va mostrar el seu compromís en donar suport a les empreses del municipi, i va explicar un projecte engegat juntament amb la UVic, l’Ajuntament de Manlleu i l’Ajuntament de Vic.

El regidor de Comunicació i Turisme va explicar que per aquest any hi ha previst obrir un espai per a visites al Molí de la Calvaria i modernitzar l’equip informàtic municipal.

La regidora de Sanitat va exposar que les partides pressupostàries es mantenien iguals, amb l’objectiu de portar a terme petites accions, per tal de gaudir d’un poble cardioprotegit.

El portaveu a l’oposició va argumentar el vot negatiu d’ERC, en considerar els comptes “austers i conservadors, en el que s’augmenten els sous als càrrecs electes mentre els treballadors municipals tenen uns sous precaris”. Va demanar abaixar els impostos, ja que Calldetenes és un dels pobles amb càrregues impositives més elevades de la comarca i va retreure la mala gestió del pavelló i del mercat. També va demanar un informe de l’impacte econòmic de la Fira de la Mercè i va reclamar arreglar el patí de l’escola.

L’alcalde, en el torn de rèplica, va lamentar que les aportacions de l’oposició no fossin més constructives. Va justificar que els càrrecs electes no s’han apujat el sou, sinó que s’adequa el sistema de pagament a la legalitat vigent, i que en aquests pressupostos ja estan contemplades rebaixes d’impostos, i que s’està treballant per millorar la situació dels treballadors.

Els comptes van obtenir llum verda, per a l’aprovació inicial, amb 8 vots favorables dels regidors al govern de JxCalldetenes i PeM, i 2 vots desfavorables del grup a l’oposició ERC.

 

Darrera actualització: 15.03.2021 | 16:38