Les obres de remodelació del carrer Gran s’iniciaran aquest juliol

Dimarts, 28 de de juny de 2022 a les 00:00

Aquest dilluns 27 de juny al vespre s’han portat a terme dues reunions informatives per l’inici immediat de les obres de reurbanització del carrer Gran: la primera, amb els comerciants i empreses i la segona amb els veïns i veïnes en general.

La reunió va anar a càrrec de la tècnica de la Diputació de Barcelona i la direcció d’obres, i amb la presència de l’empresa constructora Artífex Infraestructuras. A l’obertura de la reunió, l’alcalde va recordar que “aquesta és una obra de gran envergadura” i “de la importància d’estar ben coordinats per resoldre possibles incidències”.

Està previst que les obres comencin el més aviat possible aquest mes de juliol, un cop estigui aprovat el Pla de Seguretat i Salut, amb un termini de durada de 17 mesos. Les obres es divideixen en quatre fases principals:

  • Fase 0: enderroc de la rotonda de davant del quiosc, per permetre les desviacions del trànsit.
  • Fase 1: carrer Gran, la més complexa i llarga. Primer de tot, caldrà realitzar “cates” per tal de localitzar els serveis abans d’obrir les rases.
  • Fase 2: auxiliars i laterals de la carretera Sant Hilari
  • Fase 3: calçada de la carretera Sant Hilari
  • Fase 4: cruïlla del carrer Gran amb l’avinguda Pau Casals i els carrers Girona i Montserrat

En aquest sentit, es van detallar les afectacions viàries pel tall del carrer Gran durant la remodelació. Es col·locarà senyalització als accessos i a les rotondes de la variant amb indicacions dels accessos a l’aparcament municipal i de les direccions. L’itinerari recomanat serà el de la variant i l’accés al nucli des de les rotondes, també s’habilitarà la connexió des de l’avinguda Pau Casals cap al carrer Jaume Balmes. Durant la fase 3, en la que es tallarà la calçada de la carretera Sant Hilari, el trànsit es desviarà des del carrer Bellmunt cap al carrer Primavera. A la fase 4, en la que s’urbanitzarà la cruïlla elevada, el trànsit es desviarà pel carrer Barcelona, carrer Girona, carrer Verge de la Mercè i carrer Jaume Balmes. S’informarà detalladament dels canvis de sentits i dels itineraris recomanats amb senyalització i al web municipal.

Per als comerços i empreses, s’habilitaran dues zones de càrrega i descàrrega al carrer Verge de la Mercè i al carrer Sant Tomàs, en aquest últim s’hi accedirà a través de la plaça Vella. Pels veïns i veïnes amb gual al carrer Gran, es reservarà una part de l’aparcament municipal de la plaça Independència ja que durant la fase 1 no es podrà accedir als garatges. En casos de necessitats especials i justificades, com mudances sobrevingudes o persones grans, i sempre amb prèvia sol·licitud a l’Ajuntament, es farà el possible per permetre l’accés amb planxes i passeres.

Durant les obres es mantindrà l’accés de vianants a tot el carrer Gran així com l’accés a les botigues, tot i que es modificaran els itineraris i les passeres en funció de l’avanç de les obres i de les rases obertes. Els treballs es començaran per la zona de botigues per tal de poder alliberar-ho el més aviat possible i recuperar l’activitat.

Els avisos i les comunicacions en referència a afectacions per les obres cap als veïns i veïnes i empreses, es faran, en la mesura del possible, una setmana abans a través dels canals propis de l’Ajuntament (web i xarxes socials). També s’habilitarà un canal de comunicació en el sentit invers, a través d’un formulari amb accés directe des de la pàgina principal de la web, per tal de rebre les propostes, incidències, queixes, sol·licituds... i canalitzar-les a través d’una figura referent de l’Ajuntament. Per a temes puntuals del dia a dia, l’encarregat de l’obra serà allà durant el dia a dia (de dilluns a divendres de 8 a 18 h) per a resoldre petites incidències.

El projecte

L’àmbit d’obra abasta gairebé 500 metres lineals i es divideix en tres seccions. La primera, fins al carrer Primavera, serà de doble sentit i amb voreres segregades; la segona, entre el carrer Primavera i l’aparcament de la plaça Independència, serà d’un sol sentit i de vorera segregada, i la part comercial serà de plataforma única i també de sentit únic. Finalment, la cruïlla del carrer Gran amb l’avinguda Pau Casals serà de plataforma elevada per tal de pacificar el trànsit.

Amb l’entrada en servei de la variant i la reducció del trànsit del nucli urbà a menys de la meitat, passant d’11.000 vehicles diaris a menys de 5.000, es passa a transformar el carrer Gran de carretera a carrer per integrar-lo a la xarxa veïnal. L’objectiu del projecte és pacificar-lo, guanyar espai per al vianant i la vida social i comercial, i millorar l’entorn urbà. En aquest sentit, es renovaran els serveis de clavegueram, aigua potable i enllumenat, també s’aprofitarà per soterrar els creuaments perpendiculars d’electricitat i telèfon.

Durant aquests dies, podeu veure els plànols i les afectacions al vestíbul de l’Ajuntament.

Darrera actualització: 29.06.2022 | 17:19