Estudi d'idoneïtat del mercat

El municipi de Calldetenes es troba immers des del passat mes de setembre 2016 en un procés de canvi substancial per l'entrada en funcionament de la variant de la N-141d, que durant dècades ha travessat pel bell mig del casc urbà de Calldetenes.

Aquesta via, amb un volum de trànsit de 16.000 vehicles diaris, havia consolidat el municipi com un poble de serveis i amb una oferta comercial àmplia i de qualitat. La desviació del trànsit, i dels clients de pas, va fer necessari la redacció d'un estudi estratègic per part de la Diputació de Barcelona (presentat el 2016) per a promoure línies d'actuació a mig i llarg termini que garantissin la conservació del model actual del comerç de Calldetenes.

En aquest sentit, Calldetenes disposa d'atractius suficients per aconseguir-ho: un mercat no sedentari referent a la comarca per la seva oferta i dimensió, un comerç carismàtic amb producte de qualitat, i un conjunt de fires i festes atractives.

L'Àrea de Comerç de l'Ajuntament i l'Associació de comerciants i serveis de Calldetenes han posat en marxa en els darrers mesos un bon nombre de propostes de l'estudi estratègic de la Diputació (campanyes de fidelització de Nadal i amb les famílies de l'escola, gimcanes comercials, visites a municipis de referència en situacions similars, desplegament d'actes en la Fira de comerç i de producte de proximitat anual,...).

L'entrada en funcionament de la nova variant implica també una redefiníció urbanística dels carrers i avingudes per on passava la N-141d i on coincideix la ubicació de la majoria dels comerços i empreses de serveis. Per a dur-ho a terme de forma consensuada i que beneficiï al màxim a tots els sectors implicats, l'Ajuntament de Calldetenes ha iniciat un procés de participació ciutadana.

És en aquest punt on s'ha posat sobre la taula la necessitat de redefinir el recorregut actual i la configuració del mercat dels diumenges, actualment a la plaça Onze de Setembre i en els carrers adjacents. Les discrepàncies sobre aquest punt són importants, donat que una part del veïnatge reclama de fa anys el desplaçament d'aquesta ubicació per les molèsties que els causa aquesta activitat en un dia de descans com és el diumenge. 

Per la seva banda, els comerços que obren el diumenge veuen perillar molt la seva activitat en una jornada on el municipi rep al voltant de dos mil visitants. L'Ajuntament ja ha acordat no desplaçar la ubicació del mercat del centre del poble, però veu necessari iniciar un estudi que indiqui quins són els carrers més idonis per ubicar les parades, deslliurant part dels carrers afectats actualment, i amb una ingerència el menys conflictiva possible de la mobilitat viària; així com també quin seria l'horari més indicat per dur a terme l'activitat del mercat. 

És per aquest motiu que des de l'Ajuntament es veu molt necessari, tal com ha manifestat el ple, iniciar un estudi que concreti quina o quines poden ser les ubicacions més idònies.

Consulta l'estudi en el pdf adjunt.
 

Darrera actualització: 13.11.2018 | 11:48