Fira de la Mercè

La Fira de la Mercè va néixer el 2013 com a aparador del teixit econòmic de Calldetenes. A més de ser una jornada de comerç al carrer, l’Ajuntament i l’Associació de Comerciants i Serveis de Calldetenes organitzen activitats gastronòmiques i artesanals i tallers infantils, per complementar l'oferta als visitants i oferir de manera dinàmica i atractiva el bo i millor del comerç local.

Des de la segona edició, la Fira ha mantingut tres espais temàtics diferenciats –gastronòmic, infantil i artesanal-, que conviden alhora a la compra i el passeig per diversos punts històrics i acollidors de Calldetenes. A més, també s’han anat organitzat al llarg dels anys noves propostes per completar la fira, com la primera intervenció d’Urban Knitting Calldetenes, el Concurs de Melmelades, l'espai infantil La Cuineta de la Fira, o el concurs d’Instagram, concerts de swing al carrer, entre moltes d’altres.

El nombre de visitants supera els darrers anys els 5000 visitants, principament famílies, que s'acosten al municipi per a gaudir de la fira del comerç i la bona teca, sobrenom que
s’afiança any rera any i que dóna caràcter i singularitat a la Fira de la Mercè. Un promig de 60 parades es  distribueixen entre les diferents zones temàtiques. 

L'horari, de les 10 del matí a les 10 del vespre, dóna resposta a les franges horàries de més afluència de visitants i s’aprofita  l’ús peatonal del centre urbà on hi ha instal.lades bona part de les parades.

La zona gastronòmica, ubicada sota les ombres de la plaça Onze de Setembre, dóna acollida a prop d'una trentena d'estands de comerços amb producte gastronòmic local. En destaquen els elaborats per les xarcuteries i carnisseries de Calldetenes, premiats per la seva qualitat i caràcter artesanal, les fleques, la cervesa artesanal de producció local, també la peixateria amb peix de la llotja de Palamós, o els productors de proximitat amb horta, carn i làctics. Cada any es paren taules i cadires per a 800 comensals que poden escollir plats cuinats o per coure a les graelles durant tot el dia: esmorzar, dinar o sopar. La utilització de parament biodegradable (plats, vasos i coberts de fibra de canya), redueix al mínim la generació de residus plàstics al llarg de la jornada firal; aquesta mesura mediambiental ha quedat ja vinculada al caràcter propi de la Fira de la Mercè de Calldetenes.

L'escenari de l'espai gastronòmic complementa la programació amb espectacles, concerts, concursos i un showcooking a càrrec d'un cuiner convidat. A la zona comercial hi ha representades les empreses de serveis i comerç. A l’Espai infantil s’hi organitzen tallers -de passtisseria, de berenars divertits, de disfresses, de circ..-, en alguna edició passejades en ponis, manualitats, inflables..., tot per fer passar una bona estona als nens i nenes. A la Plaça Vella, hi té lloc l’artesania i les demostracions de cistelleria, treballs amb boga, joieria, patchwork, llana, scratchbooking o perfumeria artesana, entre moltes d’altres.

Darrera actualització: 06.06.2018 | 12:59

Imatges

fira1 fira2 fira3