La Generalitat destina 680.000 euros a la restauració del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes

Dimecres, 30 de de juliol de 2014 a les 00:00
Aquest 30 de juliol s'ha signat el conveni per a la dignificació i recuperació del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes. Les obres de restauració es finançaran a través de l'1% cultural.




En un acte celebrat aquest dimecres 30 de juliol al Museu de l’Art de la Pell de Vic, s’ha signat el conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i Cedinsa Eix Transversal per a la rehabilitació de sis monuments de la Catalunya central. El pressupost total destinat als sis projectes és de 2,5 MEUR procedents de l’1% cultural. Entre aquests elements del patrimoni cultural que es restauraran hi ha el Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes de Calldetenes, al qual es destinen 680.000 €. Un cop definits i aprovats els diversos projectes, està previst que les obres s’executin durant l’any 2015.

Aquest és un acord a tres bandes entre la Generalitat de Catalunya, l’empresa concessionària de l’Eix Transveral Cedinsa i els ajuntaments o associacions propietaris dels edificis on s’actuarà. En el cas del conveni per a la restauració del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes ha estat signat pel Sr. Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan M. Manrique, director general de Cedinsa, i el Sr. Antoni Ramírez, president de l’Associació Sant Tomàs - PARMO. A l’acte també hi era present el Sr. Marc Verdaguer, alcalde de Calldetenes, i representants dels altres projectes.

Amb aquest projecte es preveu una actuació de restauració i consolidació de les cobertes, del claustre, de la nau principal i de la nau secundària. En l’actualitat, el Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, sobretot el seu claustre, es troba en un estat molt deteriorat i es fa necessària una actuació urgent de rehabilitació perquè no es perdi definitivament.

Les obres de restauració del monestir es finançaran a través de l’1% cultural derivat de les obres de l’Eix Transversal. L'Administració de la Generalitat ha de reservar en els pressupostos d’obres públiques una partida mínima de l'1% de la seva aportació per invertir-la en el patrimoni cultural i en la creació artística. Els elements patrimonials a conservar amb l’1% de l’ampliació d’aquesta carretera són l’Església de Sant Vicenç de Cardona, l’Església de Santa Maria de l’Estany, el Monestir de Santa Maria de Serrateix, el Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, el Museu Arquològic de l’Esquerda a Roda de Ter i el Jaciment Puig Ciutat a Oristà.

D’altra banda, des de l’Ajuntament de Calldetenes s’ha demanat a la Diputació de Barcelona la redacció d’un “Pla director d’usos del Monestir i convent de Sant Tomàs de Riudeperes” per preveure activitats d’ús públic d’aquests espais i evitar que tornin a quedar en desús i abandonament. En un principi s’establirà que l’Ajuntament de Calldetenes pugui accedir al claustre i a algunes parts del monestir per portar-hi visitants. S’estan estudiant altres propostes com un possible espai per una oficina de turisme de la zona.

El claustre del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, de dos pisos i d’estil renaixentista i gòtic tardà, és quasi únic al país. Del mateix tipus només se’n conserva un altre en tot Catalunya. L’antic monestir canonical va ser fundat amb els esforços de la família Riudeperes a finals del segle XI i ha patit nombroses modificacions. Després d’uns anys de decadència i abandonament, l’any 1560 els edificis del convent varen ser restaurats i el claustre va ser reconstruït completament, substituint l’anterior d’estil romànic.

Darrera actualització: 28.05.2018 | 17:43