Elisenda Collelldemont presenta el treball realitzat fruit de la segona Beca Riudeperes

Divendres, 24 de d’abril de 2015 a les 00:00
Dins les activitats de Sant Jordi a Calldetenes, s'ha fet l'acte de presentació del projecte guanyador de la darrera edició de la Beca Riudeperes.

Aquest dijous 23 d’abril al vespre, s’ha presentat el projecte guanyador de la segona edició de la Beca Riudeperes. Elisenda Collelldemont, guanyadora proclamada al novembre de 2013, ha desenvolupat el projecte que porta per títol “Els Altarriba. De Sant Martí de Riudeperes a la Cerdanya. Ascens d’una família de la noblesa rural en temps de canvi (s. XIV–XVI)”.

Durant l’exposició, Elisenda Collelldemont ha resumit la seva investigació basada en una cinquantena de membres de la família Altarriba entre els segles XII i XVI. Una nissaga que va ascendir econòmicament i socialment als voltants del segle XV. Aquest ascens el van protagonitzar principalment Bernat Guillem d’Altarriba, Llorenç d’Altarriba i Llorencet d’Altarriba; caracteritzats per utilitzar la violència i, fins i tot, el bandolerisme en benefici dels seus interessos, així com també els casaments per tal d’augmentar el seu patrimoni i poder. Després d’anys d’ascens, arribant fins a la Vall de Carol, el cognom Altarriba es va diluir amb la família Clariana fins a desaparèixer, ja que Llorenç d’Altarriba només va tenir descendència femenina.

En el transcurs de l’acte s’havia de fer també el lliurament de la 3a Beca Riudeperes. Tot i així, no s’ha pogut proclamar el guanyador ja que no s’han presentat projectes en aquesta edició. Des de l’Ajuntament s’estudiarà la possibilitat d’allargar el termini d’entrega.

L’objectiu de la Beca Riudeperes, dotada amb 2.500 euros, és realitzar i desenvolupar un estudi d’especial interès per al municipi de Calldetenes a partir del projecte guanyador. Està destinada a premiar projectes inèdits de recerca, realitzats en llengua catalana, d’abast local i de temàtica diversa –estudis cientificotecnològics, històrics, mediambientals, geogràfics, econòmics, literaris, artístics, polítics, antropològics, socials...–. La beca, que es convoca cada dos anys, marca un termini d’un any i sis mesos per desenvolupar el projecte i fer-ne la presentació.

Darrera actualització: 28.05.2018 | 17:43