Cinc llibres i cinc autors carregats de caràcter i qualitat en la presentació dels llibres guanyadors dels 35è Premis Literaris

Diumenge, 19 de d’abril de 2015 a les 00:00
Aquest dissabte 18 d'abril a les 8 del vespre, s'han presentat els llibres guanyadors de la darrera edició dels Premis Literaris de Calldetenes. Un acte que ha encetat les activitats de Sant Jordi al municipi.

L’acte de presentació dels cinc llibres guanyadors dels 35è Premis Literaris de Calldetenes, ha tingut un caire proper, simple, lleuger i simbòlic. L’alcalde de Calldetenes Marc Verdaguer ha conduït l’acte i ha destacat el nou enfocament amb què s’ha volgut emmarcar la presentació a les portes de Sant Jordi, amb l’objectiu de donar tot el protagonisme als autors i a la seva obra. L’acte ha comptat amb la presència del Sr. Lluís Solà i Sala, qui dóna nom a la categoria de teatre, a més a més del autors i dels membres del jurat.

Seguidament, ha estat el jurat de les diferents categories i l’editorial Cal Siller qui ha introduït els llibres guanyadors de novel·la, poesia i teatre, per donar pas als autors. L’obra guanyadora en teatre va ser el relat Ostranénie de Núria Casado, del que Mireia Vilà i Eduard Garrell, membres del jurat, en van destacar la gran qualitat, densitat i complexitat del text i argument.

El gran nivell de les obres rebudes en aquesta edició dels Premis Literaris va fer que es lliuressin dos premis ex aequo en les categories de narrativa i poesia. El jurat de poesia, representat per Víctor Pallàs, Pilar Cabot i Anton Carrera, han remarcat la gran qualitat de les obres Aigua cansada de Josep Fàbrega, i Arma d’amor. Homenatge a la Companyia Elèctrica Dharma d’Albert Ubach, i el contrast d’aquests dos poemaris completament diferents. Del recull de Fàbrega, protagonitzat per la Pluja i la nit, en destaca la llengua, molt treballada, i les idees que evoca. Per altra banda, dels poemes d’Ubach, el jurat n’ha subratllat la poca convencionalitat, la frescor i naturalitat de l’obra, on cada disc de la Companyia Elèctrica Dharma titula un poema format per versos que amaguen els títols de les cançons on sorgeixen constantment l’amor i la mort, obsessió del poeta. Els dos autors van fer gaudir el públic amb la lectura d’alguns dels seus versos.

Ja en narrativa, els relats guanyadors d’aquesta categoria van ser La llengua de les pedres de Marta Alòs, i Situacions insòlites. Vuit contes travats per la memòria de Jordi Condal, presentats per l’editorial Cal Siller. D’aquestes obres, totes dues compostes per narracions curtes, en destaca el llenguatge ric i elegant i un fil conductor molt clar. Es pot trobar un paral·lelisme entre les dues obres: els contes d’Alòs estan protagonitzats per pedres i parla de la memòria; en els de Condal, en canvi, la protagonista és la memòria i les pedres apareixen, en forma d’obres d’art, en un dels relats. Marta Alòs, una persona molt viatjada, “roba” una pedra de cada lloc on viatja i es transforma en una història a través del seu significat. Els contes de Jordi Condal enganxen al lector per la seva ironia i les situacions surrealistes que sorprenen completament.

Al tancament de l’acte, Marc Verdaguer va cloure la presentació agraint la presència a tots els premiats, membres del jurat i públic i va destacar “la gran qualitat i quantitat de les obres presentades en la darrera edició i que esperem mantenir en la propera” també va afegir l’agraïment “a tots els que han col·laborat al llarg d’aquests 35 anys a fer dels nostres premis uns dels més prestigiosos del nostre país”.

Els cinc llibres, publicats per Editorial Cal Siller, es venen a través de la distribuïdora UDE Llibres, que els fa arribar a les llibreries d’arreu del país que ho demanin. www.udellibres.com

En el document adjunt us presentem els cinc llibres guanyadors i els cinc autors.

Darrera actualització: 28.05.2018 | 17:42