contactar   |   ES  |   EN  |   FR  |   DE  |    Mida del text     |    Sense estils    |     Versió mòbils  |   
capçalera
escut ajuntament
Ajuntament
de Calldetenes
 Data i hora oficials: 16:41 | 23/07/2017
Els grups municipals informen

Comparteix:

Publicacions períodiques dels grups municipals que integren el consistori de Calldetenes.

 

 

Processos de participació ciutadana

Aquests dies s’estan fent reunions amb veïns i veïnes de Calldetenes per explicar la proposta feta per la Diputació de Barcelona sobre com ha de quedar Carrer Gran i Avinguda Pau Casals, amb les obres de remodelació després de la posada en funcionament de la variant, i demanar l’opinió. No es presenta un projecte tancat, sinó una proposta oberta subjecte a opinió i millores per part de tothom. No és un projecte que s’hagi de fer a corre-cuita i corrents, sinó que hi ha marge de temps per anar-ho preparant i estar segurs quina és l’opció que agrada més a tothom. Com va dir el Diputat d’Infraestructures el dia de la presentació de l’estudi, Sr. Jordi Fàbrega, “es tracta d’un pla director que s’anirà fent en fases i en el qual tots tenim l’oportunitat de dir-hi la nostra”. De manera semblant aviat es començarà la primera fase de redacció del Pla d’Ordenament Urbanístic Municipal (POUM), també amb una fase de participació. Aquest estudi, quan estigui acabat, servirà com a guia per regular el creixement de Calldetenes a nivell d’urbanisme, en els propers anys.

S’està treballant en definir com serà el poble de Calldetenes en un futur no molt llunyà, i tots hi estem cridats a participar. L’oportunitat que aquest fet representa és mot gran. Se’ns demana que diguem en quin poble ens agradaria viure, com ens imaginem Calldetenes d’aquí 20 anys, o entre d’altres coses, quin poble volem pels nostres fills. No tenim massa sovint una oportunitat com aquesta per a mirar-nos les coses, pensar com ens agradaria que fossin i poder opinar. És per això que des del grup del PDeCat de Calldetenes us animem a aprofitar aquests processos de participació, a pensar en el futur i a construir plegats el poble que volem.

 

 

 

 

Política i esperit crític

 

Des de PEM-CUP volem aprofitar les pàgines d’aquest butlletí municipal per escriure quatre ratlles de caràcter reflexiu sobre la relació entre la política i l’esperit crític.

Com bé sabeu, des de fa dues legislatures PEM-CUP té pacte municipal amb CIU, posteriorment CDC i actualment PDCAT. Aquesta és una unió consensuada des de l’assemblea i, també, no exempta de discrepàncies en el si del partit. Així, per exemple, podem dir que entre els membres de l’assemblea hi havia una gran polaritat a l’hora de prendre la decisió de pactar.

Ben sovint ens critiquen, primer el pacte, i en segon lloc que siguem crítics amb la gestió municipal que porta a terme el PDCAT. L’oposició mateixa és la primera que no és crítica amb la gestió municipal, i només es mou amb esperit crític per electoralisme amb arguments populistes que demostren una nul·la experiència en la gestió municipal.

La pregunta és: es pot ser a govern i practicar l’esperit crític vers el partit que has pactat? S’ha de fer? Nosaltres pensem que sí i per això actuem així. Perquè creiem que no es pot estar en un govern en majoria absoluta i no fer evidents aspectes d’una gestió que no ens complau, ja sigui per aportar-hi el nostre punt de vista diferent, ja sigui per manifestar la nostra disconformitat amb la gestió que cada àrea requereix, ja que estem gestionant diner públic.

El mateix que apliquem a petita escala ho apliquem també a nivell nacional: davant d’uns pressupostos que no són eminentment socials, cal lluitar totes juntes perquè ho siguin. Si uns pressupostos no són com voldríem de beneficiosos per al país lliure que serem, en el passat va caldre vetar-los fins que hem assolit els millors pressupostos per tal de poder portar a terme el referèndum que ens durà a la independència.

Salut i pobles crítics!!!

 

 

 

 

EL DEBAT DEL MERCAT

­

Vistes dues instàncies entrades per dos grups de veïns a l’ajuntament al Ple del mes de febrer es va proposar, per part d’alcaldia, fer un estudi de trasllat del mercat.

 

En una de les dues instàncies s’explicava –a criteri de qui la firmava- les molèsties que el mercat genera. A l’altra –també a criteri de qui la firmava- s’explicava les avantatges que comporta el mercat per estar situat a l’espai que ocupa actualment.

 

Com a grup polític som clarament partidaris de debatre els temes que preocupen tant als veïns del poble com als comerciants. L’òrgan polític adequat per fer-ho és el Ple municipal. Per això hi som. Creiem que cal escoltar totes les opinions i que cal fer debats transparents. En aquest cas entenem que cal separar el debat de la millor ubicació del dels problemes d’ordre públic i incivisme que ara mateix envolten el mercat. Per aquest motiu vam proposar un llistat de mesures (millorable i ampliable amb l’aportació de tots) a aplicar de manera urgent:

 

 • Controlar la feina realitzada per l’assentador
 • Durant el muntatge de les parades exigir que els motors dels vehicles estiguin aturats i, un cop fet el muntatge, aparcar-los fora de l’entorn del mercat
 • No hi poden haver crits ni sorolls forts abans de les 9:00h
 • Incrementar la seguretat al mercat per evitar baralles i actes incívics
 • Augmentar la senyalització del bany públic
 • Que els Mossos d’Esquadra intensifiquin la seva presència durant el mercat i que regulin el trànsit
 • Controlar l’aparcament en dobles i triples files (i davant de les sortides dels garatges dels veïns) avisant i sancionant (quan calgui)
 • Assegurar via de circulació de vehicles d’emergència
 • Després de la finalització del mercat, en el termini màxim d’una hora s’han de desmuntar les parades i procedir a la seva neteja. Tots els paradistes han de tenir molt clar l’hora de tancament del mercat (i si fa falta se’ls l’ha de recordar)
 • Vetllar perquè al recinte del mercat les condicions de seguretat, sanitàries i de salubritat siguin les adequades

 

Amb això fet, sense que el debat estigui “contaminat” pel cansament d’alguns veïns davant la deixadesa del mercat actual, i tenint en compte la situació “especial” del poble (amb la variant acabada d’obrir i un avantprojecte on es proposa fer grans canvis al carrer Gran i Av. Pau Casals podrem parlar d’on és la ubicació òptima del mercat segons el model de poble que vulguem.

 

 

 

2017 – INICI DEL POUM

Aquest proper 2017 s’iniciarà el POUM de Calldetenes. Anem a veure doncs que és el POUM, la importància que té pel nostre poble i com hi podrem participar.

El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) és l'instrument d'ordenació urbanística integral del territori que ha de permetre determinar les línies bàsiques de creixement i desenvolupament del municipi de cara als propers anys; procurant un desenvolupament urbanístic sostenible, tenint en compte les necessitats de creixement local i la preservació dels recursos naturals i valors del territori.

Fins avui, l’ordenació urbanística de Calldetenes s’ha fet a través d’un conjunt de normes municipals conegudes com a Normes Subsidiàries. No obstant això, les darreres modificacions legislatives i l’evolució del municipi fan que les normes avui siguin insuficients i es necessiti eines més concretes i precises que permetin dissenyar el futur del municipi.

El POUM, d´acord amb les directrius de la legislació urbanística, ha de procurar un desenvolupament urbanístic sostenible, tenint en compte les necessitats de creixement local, d'acord amb la preservació dels recursos naturals i dels valors paisatgístics, arqueològics, històrics i culturals, a fi de garantir la qualitat de vida de les generacions presents i futures.

Així doncs, com a conclusió, podem dir que el POUM és l’eina que haurà de regular el creixement del nostre poble en els propers anys garantint la qualitat de vida de les generacions presents i futures.

En la primera fase de redacció del POUM es demanarà l’opinió dels veïns i veïnes sobre com creuen que ha de ser Calldetenes i el seu creixement i desenvolupament en el futur. És molt important de participar-hi i de dir el què pensem per tal que entre tots puguem decidir el poble que serem.

El POUM s’havia parat en la legislatura anterior degut a l’alt endeutament que tenia l’Ajuntament. Actualment s’ha aconseguit un ajut de Diputació de Barcelona de 17.000 € per a engegar la primera fase del POUM i amb el compromís que aquesta vegada l’hauríem d’acabar. Els 3 grups municipals de l’Ajuntament de Calldetenes vàrem estar d’acord en aquest compromís i ho vàrem aprovar per unanimitat.

O sigui que ja tenim punt d’inici de POUM.

Des del grup de PDC (Partit Demòcrata Europeu Català) de Calldetenes us convidem a participar en el procés del POUM aquest proper any i opinar per tal de decidir entre tots el poble que volem!

El grup de PDC Calldetenes us desitja unes felices festes de Nadal i un millor any nou 2017!

 

EL REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA EN LA RECTA FINAL

Com ja us hem anat informant en anteriors publicacions, la Regidoria de Participació Ciutadana (PeM-CUP) amb la participació de tots els grups municipals amb representació al ple, estan redactant i consensuant una proposta de reglament de participació ciutadana que dotarà al nostre consistori d’una eina potent i eficaç per permetre la participació de tots els veïns i veïnes en la gestió municipal.

Aquest reglament té l’objectiu d’obrir encara més el nostre ajuntament a totes les persones que hi estiguin interessades de manera que en puguin ser no només espectadors, sinó també actors. Obrirà les portes a tots els veïns i veïnes a poder intervenir directament en els debats oberts en cada moment a través de les Assemblees Populars i Sectorials, i fins i tot si ho creuen convenient, podran demanar al ple municipal la celebració d’una Consulta Popular per referendar qualsevol tema d’interès general per a la població.

Fins el moment des de la Comissó de Participació Ciutadana (òrgan que coordina les tasques de redacció d’aquest reglament, on hi ha una representació de tots els grups municipals), s’han fet múltiples reunions de treball per consensuar les diferents sensibilitats de cada grup municipal sobre el que ha de ser la participació ciutadana. Portem ja uns 12 mesos de treball, i des de la Regidoria de Participació Ciutadana, en fem una valoració molt positiva, ja que tot i les lògiques diferències, i els diferents punts de vista que cada grup municipal té sobre el tema, s’està aconseguint arribar a acords que creiem que acabaran satisfent a tothom. A més, i el que és més important, creiem que aconseguirem tenir un Reglament de Participació Ciutadana molt ambiciós, que si aconseguim explicar-lo bé, amb l’ajuda de veïns, veïnes, entitats i agents socials, serà una eina molt útil  per Calldetenes.

Ben aviat, la Regidoria de Participació Ciutadana juntament amb la Regidoria d’Urbanisme, engegaran el procés participatiu per debatre i decidir el futur del Carrer Gran i de l’Avinguda Pau Casals en motiu de la posada en marxa de la variant. Aquest procés participatiu serà un bon punt de partida i una bona pista de proves de cara a la finalització de la redacció del Reglament de Participació Ciutadana.

Regidoria de Participació Ciutadana

Poble en Marxa – CUP Calldetenes

 

RETAULE FRANQUISTA A SANT TOMÀS

El passat més d’octubre va sortir Calldetenes als diaris i noticiaris del País per la troballa d’un retaule empaperat amb segells del dictador Franco al monestir de Sant Tomàs.

Feia poc que l’Ajuntament havia  declarat Sant Tomàs com a bé d’interès cultural públic, pas necessari –entre altres coses-  per poder rebre una subvenció per a la seva rehabilitació (fruit d’un acord entre la Generalitat i Cedinsa, empresa constructora de l’eix Transversal, per finançar les obres amb l’1% cultural).

El fet de rehabilitar el conjunt de Sant Tomàs, que conté un claustre de gran valor arquitectònic, és –en la nostra opinió- un gran encert perquè cal preservar el patrimoni cultural del Poble. El que considerem molt discutible és el valor de la decoració d’un retaule amb segells d’un dictador sanguinari.

Dedicar recursos públics per preservar patrimoni cultural té tot el sentit del món,  però des d’ERC no volem contribuir a realçar la figura del cap d’un episodi nefast per a la nostra nació.

En un moment inicial va semblar que tant la Generalitat com l’Ajuntament es plantejaven preservar els segells franquistes sota el criteri que tenia un valor històric i artístic. També es va comentar que no s’hi podia fer res per ser una propietat privada. Arribats en aquest punt cal recordar el que hem dit al abans: les obres són subvencionades amb diners públics i, per tant, entenem que les administracions poden i han de posicionar-se.

Al ple del mes de novembre, finalment, es va aprovar una moció consensuada per tots els grups on es demana que es catalogui, s’inventariï, es tapi i no s’exposi aquest retaule. Ens sembla una mesura el més assenyada possible. No oblidem que en molts punts del nostre país encara hi ha multitud de víctimes del dictador esperant ser entregades als seus familiars. Després de Cambotja, som l’estat amb més víctimes en fosses comuns abandonades del món. Especialment per respecte a  totes elles creiem que no hem de fer exaltació del règim franquista.

 

 

Juliol 2016

 

 

Adéu-siau CDC, benvingut PDC.

Fa pocs dies ens vàrem trobar amb una situació ben curiosa: ens en vàrem anar a dormir com a partit polític de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i ens vàrem llevar com a Partit Demòcrata Català (PDC).

CDC va ser durant molts anys un partit polític capaç d’aglutinar molta gent i de poder tirar Catalunya endavant. Amb totes les seves coses, encerts i bones decisions pel país i episodis de gent que va posar interessos personals per davant del interès col·lectiu. Que les coses que no es van fer bé, no serveixin per oblidar les moltes que sí que es van fer bé i de les quals ens en podem sentir orgullosos perquè van ajudar a que Catalunya sigui a dia d’avui el país que és. Gràcies CDC pels serveis prestats i per ser una eina útil per Catalunya i per molts pobles durant molts anys.

Ara bé, renovar-se és una etapa tan necessària com important, i no només amb els partits polítics. CDC ha deixat lloc a PDC. Esperem i treballarem perquè la nova eina pugui ser tot allò que es pot demanar d’un partit polític a dia d’avui: que sigui útil, eficient, pràctic, al servei de les persones i del nostre territori, altruista, transparent, incorruptible i molts altres objectius que a cadascú ens ve al cap quan pensem què podem esperar dels partits polítics.

Al final no només estem parlant de noms sinó d’idees que han de ser vàlides per un país com Catalunya o per un poble com pot ser Calldetenes. I amb tot és molt important que no oblidem que els partits, es diguin com es diguin, són només una eina de servei a les persones i al territori. I que no es pot posar mai el carro davant dels cavalls perquè llavors l’eina que ha de ser útil es converteix que no serveix per res.

Massa sovint els partits polítics obliden que només poden ser l’eina (el mitjà, el vehicle) al servei del territori (l’objectiu, la finalitat) i confonen l’eina amb la finalitat. Quan això passa aquest sistema democràtic no ens serveix i els partits polítics menys.

Per això encetem la nova etapa amb il·lusió, volent ser útils i amb l’afany de ser sempre eina i mai creure’ns que som el propi objectiu perquè això equival a posar els cavalls davant del carro. Ho desitgem per nosaltres (PDC com a nou partit), però també per a tots els altres partits perquè això voldrà dir que com a país i que com a sistema democràtic anirem més bé.

 

 

Com volem que sigui Calldetenes?

 

La legislatura avança i creiem que és adient tornar a parlar del nucli central del nostre programa: la transformació urbanística que tindrà Calldetenes una vegada s’obri la variant i els treballs previs a la redacció del POUM.

 

Més enllà del que ens haguem pogut imaginar cadascú de nosaltres, quan s’obri la variant veurem quina afectació real té en la quantitat i tipus de circulació que passa pel centre del poble. L’actual carretera (Carrer Gran i Avinguda Pau Casals) esdevindrà un carrer urbà de Calldetenes. Tenim l’oportunitat d’entre tots decidir com el volem (amb l’única limitació que sigui tècnica i econòmicament viable).

 

Fa més de mig any vàrem instar l’equip de govern a elaborar el projecte a partir d’un procés participatiu real. A través d’una moció, que vam presentar de manera independent i posteriorment vam fusionar amb una de PeM, es va acabar aprovant per ple fer aquest procés participatiu. Confiem, doncs, que la regidoria d’urbanisme, la de participació i l’alcaldia faran honor a la paraula donada i els suggeriments de tots seran tinguts en compte des del principi del projecte.

 

En una visió més àmplia considerem imprescindible tenir clar un model de poble, en el sentit més ampli de la paraula: “com volem que sigui el Carrer Gran i l’Avinguda Pau Casals?” pot ser una primera pregunta, però n’hi pot haver moltes més: I el comerç? I la indústria? I l’habitatge? I el creixement del poble? I la zona esportiva? Necessitem més equipaments o en tenim en excés i el manteniment ens suposarà una hipoteca difícil de digerir? Ens agradaria que passés per Calldetenes un carril bici que unís la ruta dels molins amb la via verda del Gurri? Ens agradaria que l’ajuntament apostés d’una manera clara per la sostenibilitat premiant als habitatges o vehicles més sostenibles i posant en marxa un programa per l’estalvi energètic dels edificis en els que l’ajuntament en fa el manteniment?

 

Fer-se i, entre tots, respondre aquestes i moltes altres qüestions serveix per anar definint un model de poble que entenem que s’ha de planificar de manera global. I no hi ha millor oportunitat per planificar la globalitat del poble que la realització d’uns acurats estudis previs a la redacció del POUM (el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) perquè el POUM és una eina, però com l’utilitzem ho podem decidir entre tots.

 

 

UN ANY AL GOVERN

 

Ara fa un any que el grup PEM-CUP vam decidir de pactar amb CDC de cara a treballar conjuntament una nova legislatura. Ara toca fer balanç.

Participació Ciutadana: hem redactat i hem estat al capdavant de l’equip format pels tres grups polítics municipals que han portat a terme la materialització del document de participació ciutadana que regirà al nostre poble en aquesta matèria.

Esports: al camp de futbol municipal els ànims estan calmats i esperem que durant les pròximes temporades la gent que va marxar vulgui tornar. Al pavelló, estem treballant i des de la regidoria i el consistori fa mesos que s’estan fent reunions per tal d’acabar d’aconseguir el pressupost que ens falta i acabar les obres. Recordar que el camp de futbol es va fer lliure de fum amb un espai habilitat per fumar. També vam modificar les ordenances de la piscina, bonificant el veïns i veïnes, creant un ambient més familiar i no superant l’aforament d’altres anys. Finalment, hem demanat assessorament per a la gestió de les piscines: ens trobem que hi ha mancances de la piscina per seguir la nova normativa.

Educació: a l’escola bressol municipal, després d’un any d’observació i valorar les demandes de les famílies, la previsible baixada de natalitat i la competitivitat respecte les escoles bressol veïnes, l’Esquitx obrirà des de l’1 de setembre al 31 de juliol i seguim parlant dels serrells que queden amb les mestres. A l’escola Sant Marc, estem fent els lavabos nous de l’edifici de dalt i a partir de l’any que ve tindrem una conserge a l’escola. A més, després d’una reunió amb Direcció de Centres, seguim treballant en la línia de resoldre la manca d’espais de l’escola i en breu rebrem la visita d’un arquitecte d’Ensenyament que ens valori en quin punt està l’escola. Respecte a l’institut, en aquest punt hem de fer autocrítica: considerem que ha estat l’àrea de la regidoria més desatesa i ens hem posat a treballar per oferir propostes a Les Margues que puguin enfortir la relació amb el Consistori i establir nous projectes i sinergies.

Des de PEM-CUP estem satisfets fins al moment del del pacte de govern: ens ha donat llibertat d’actuació en les nostres regidories i capacitat de fer crítica, autocrítica i oposició constructiva en el si del govern. Sabem que ens esperen reptes a Calldetenes que requeriran de polítiques d’esquerra, sentit comú i responsabilitat. PEM-CUP segueix treballant.

 

 

 

Febrer 2016

 

I en relació al supermercat

 

En aquestes darreres setmanes s’ha parlat molt sobre la sol·licitud per poder obrir A Calldetenes un supermercat a l’entorn del polígon industrial. És bo donar-ne tota la informació i poder parlar-ne entre tots per tal de poder donar la resposta més adequada per a tot el poble. 

 

Per normativa de la Generalitat, un supermercat o àrea comercial en un poble com Calldetenes pot tenir com a màxim una superfície de 800 m2 (superfície directe de venta). Un supermercat que compleixi la normativa de la Generalitat i la municipal es pot establir a Calldetenes havent de demanar a l’Ajuntament només la llicència d’obres. A la zona del polígon industrial cal a més a més una modificació puntual perquè en el pla parcial els propietaris per omissió no varen definir els usos. No diu que es pugui fer ni que no es pugui fer. A (tampoc queda clar a la resta de polígon) el centre del poble no és necessari haver de modificar res.

 

Per una banda una iniciativa empresarial que deixa al municipi una inversió de milions d’euros i crea llocs de treball s’ha de considerar i valorar. Pot ser un projecte interessant per a tots, però també cal tenir en compte que pot tenir punts negatius com pot ser la repercussió sobre el teixit comercial de Calldetenes. D’entrada és imprescindible parlar amb totes les parts implicades i analitzar si aquest emplaçament perjudica més o menys al petit comerç.

 

Des del grup municipal de CDC actuarem en conseqüència, sempre treballant per la gent del poble. Veiem que aquest pot ser un projecte interessant per a tots, però que també pot tenir punts negatius. Des de l’Ajuntament escoltarem a totes les parts afectades i treballarem pel que sigui el millor per a tots.

 

Cal recordar que l'Ajuntament sempre ha tingut i tindrà les portes obertes a tots els veïns i veïnes de Calldetenes que desitgin exposar-nos les seves inquietuds i preocupacions. Escoltarem a tots els veïns i comerciants, perquè aquest és un tema que ens afecta a tots i totes.

 

CDC Calldetenes

 

ESCRIT GRUP MUNICIPAL PEM-CUP

Els tres grups municipals seguim treballant per ultimar la redacció del Reglament de Participació Ciutadana

El grup municipal de Poble en Marxa – CUP Calldetenes seguim treballant des del govern en les regidories que vam assumir ara ja fa més de mig any. Les tasques que portem a terme des de les regidories d’Educació, d’Esports i de Participació Ciutadana les podeu veure reflectides en aquest Butlletí Municipal i ja estem treballant en la redacció de l’Infopoble que sortirà a finals d’aquest mes.

Volem destacar, no obstant, l’esforç que hem fet per donar suport al nou enfocament pedagògic impulsat des de l’escola bressol L’Esquitx, que s’ha proposat de treballar per ambients de cara al pròxim curs escolar. Així mateix, estem treballant, conjuntament amb la resta de l’equip de govern, per avançar en l’esperada ampliació de l’escola Sant Marc. En breu ens reunirem amb la direcció del SES Les Margues per treballar braç a braç en el present i el futur del centre. Finalment, els darrers dies ens hem reunit ja amb l’AMPA de l’Escola Sant Marc i ja estem preparant les reunions amb les ampes de l’Esquitx i de Les Margues.

Pel que fa a la regidoria d’Esports, el gran repte és aconseguir acabar el pavelló durant aquesta legislatura, així com impulsar iniciatives que afavoreixin la diversitat esportiva al poble i la salut. Com podeu veure al butlletí, la zona lliure de fum de la zona esportiva és un exemple d’aquest darrer objectiu. D’altra banda, des de PEM-CUP volem felicitar tots els campions i campiones de Calldetenes, que porten el nom del nostre poble per Catalunya i el món en l’àmbit de l’esport.

Finalment, podem dir que els tres grups municipals seguim treballant per ultimar la redacció del Reglament de Participació Ciutadana i recordem que la regidoria és una via altament eficaç per tal d’afavorir la comunicació entre el poble i el consistori, a través del correu de participació ciutadana (cdtn.participacio@diba.cat), del Consensus i de la pàgina web de l’Ajuntament (on es poden tramitar instàncies via electrònica).

En un altre ordre de coses, dir-vos que al pròxim Infopoble podreu llegir el comunicat definitiu sobre el supermercat a Calldetenes. Definitiu perquè el primer fou escrit amb presses i hem cregut que era necessari d’argumentar millor quina és la nostra visió de poble i de comerç, de forma constructiva, amb un missatge propi local, calldetenenc i d’esquerres, que són les nostres senyes d’identitat.

Poble en Marxa – CUP no fa poble cada 4 anys, en fa tot l’any.

Salut!

 

 

Més enllà de SUPERMERCAT SÍ/SUPERMERCAT NO hi ha el MODEL DE POBLE que volem

 

Quan en el nostre programa electoral parlàvem de com enteníem que havia de ser l’urbanisme us convidàvem a reflexionar sobre diferents aspectes: Volem convertir el carrer Gran en un lloc amable que convidi a aturar-s’hi, passejar-hi i comprar? Ens falten equipaments o ja tindrem prou feina a mantenir els que tenim? Volem que el poble creixi estenent-se i urbanitzant zones que fins ara eren camps quan tenim un nucli que pot créixer i millorar de manera compacta mantenint l’esperit de poble?

 

Aquestes preguntes i moltes d’altres tenen a veure amb el projecte de poble que volem i una part d’aquest projecte és el model de comerç. Nosaltres apostem per un model de qualitat i proximitat perquè fa anys que contribueix a fer de Calldetenes un poble viu i volem que continuï essent així.

 

Tot municipi té una normativa urbanística que determina què es pot fer a cada zona. El passat desembre l’ajuntament va rebre una sol·licitud per instal·lar un supermercat de pràcticament 800m2 al sector “Adoberies est”, en un punt molt allunyat del centre del poble i que actualment no està ni tan sols urbanitzat. En aquesta zona l’ús comercial no hi és permès.  Davant d’aquesta situació optar, d’entrada i sense un profund debat ciutadà, per fer la modificació puntual del planejament (canviar la llei) per admetre el supermercat és una manera de fer política que no compartim.  

 

Pensem, també, que es podrien plantejar d’altres opcions -més properes a l’actual nucli comercial- on ubicar un nou supermercat i contribuir en aquest model de comerç de proximitat que és generador d’activitat i de llocs de treball per Calldetenes.

 

Considerem, per tant, que si s’arriba a la conclusió que cal canviar la normativa hauria de ser després d’un procés de participació ciutadana on s’informés amb claredat al poble per tal de definir -entre tots- el model de poble que volem tant per aconseguir allò que ara no tenim i pensem que faria millorar el municipi com per preservar allò que tenim, ens identifica i ens agrada.

 

Grup Municipal d’ERC Calldetenes

 

SETEMBRE 2015

 

Tenim una proposta per governar l’endemà del 27-S

 

La candidatura Junts pel Sí -que aglutina diferents partits, entitats i sensibilitats- presenta un programa comú amb un objectiu compartit que és el de fer de Catalunya un Estat normal a Europa i al món. Aquest programa presenta la diagnosi del context actual de Catalunya i posa per escrit el camí que hem acordat per arribar a la independència.

 

Les eleccions del 27-S no són unes eleccions normals, són amb caràcter plebiscitari que s’han convocat per permetre als ciutadans de Catalunya exercir el seu dret a decidir. El programa de Junts pel Sí és el nostre compromís amb la ciutadania de donar resposta a la voluntat expressada a les urnes.

 

Si el 27-S els ciutadans escullen una majoria parlamentària favorable a la independència s’iniciarà el procés cap a la creació d’un Estat independent. La candidatura de Junts pel Sí es presenta amb un full de ruta clar, rigorós, sense incerteses ni salts al buit.

 

Les eleccions del 27-S són una oportunitat per construir a Catalunya una societat millor. Des de Junts pel Sí volem una societat pròspera, equitativa, solidària i democràtica. Volem un país lliure per viure millor.

 

Des de Junts pel Sí coneixem i som conscients de quins són els problemes actuals de les catalanes i els catalans. Tenim una proposta per ocupar-nos dels problemes de la gent, però sobretot per anticipar-nos a les causes que generen aquests problemes.

 

El programa de Junts pel Sí explica amb detall quins passos se seguiran per culminar les estructures d’estat en àmbits com les polítiques socials, l’economia o les institucions. A partir del 27-S caldrà avançar en aspectes fonamentals com la redacció d’una Constitució, posada en funcionament de la Seguretat Social catalana, la creació d’una hisenda pública, el nou sistema judicial o l’acció exterior.

 

Estem preparats. Junts pel Sí és la candidatura de les propostes, de les eines i del futur. Sabem quin país volem, sabem quines eines necessitem i sabem també quins passos hem de seguir per fer de Catalunya un Estat normal a Europa i al món.

 

Votar “junts pel sí” és un mandat democràtic per fer efectiu el full de ruta que va des del inici del procés d’independència fins la ratificació de la constitució del nou Estat mitjançant un referèndum final, passant pel procés d’elaboració de la nova constitució, elaborat de forma democràtica.

 

Tots estem cridats a escriure el país que volem. En aquest full de ruta hi som tots i el farem bé! El farem junts!

 

El proper 27 de setembre vota a favor d’una Catalunya independent!!

Vota la candidatura Junts pel Sí!!

 

 

Seguim treballant per i amb el poble!

Les passades eleccions municipals Poble en Marxa-CUP vam treure un resultat de 205 vots, 45 menys que les anteriors eleccions municipals. Tot i tenir menys vots hem pogut mantenir dos regidors.

Després de les eleccions PeM-CUP ens vàrem reunir per un costat amb els membres d'ERC i per l'altre amb els membres de CDC. El grup CDC ens va oferir la possibilitat de seguir formant govern amb ells, tal com havíem fet aquests darrers quatre anys. L’assemblea es va decidir entrar a govern per seguir amb el treball i poder seguir amb les feines iniciades aquests quatre anys anteriors, ja que els antics regidors van iniciar diversos projectes tal i com us vam explicar al programa electoral. Creiem important continuar treballant-hi, també, perquè des de PeM-CUP sempre hem cregut que els 11 regidors haurien de treballar conjuntament. Al llarg de les negociacions amb CDC, vam presentar un seguit de compromisos al membres del govern als quals com a partit no podíem ni volíem renunciar pel poble, bàsicament seguint el model de treball que sempre hem reivindicat des de PeM-CUP. CDC ens ho va respectar i per aquest motiu governem junys.

Les dues regidories de les quals en formem part són per una banda educació amb la Mireia Vilà i per l’altre la d’esports amb Sergi Velasco. Ambdós comparteixen la regidoria de Participació Ciutadana, a la qual des del grup de PeM-CUP hi donem especial atenció. En el que portem de govern, per part de la regidoria d’educació s’ha estat treballant en els Espais de debat educatiu, que són unes trobades enfocades a totes les persones del poble que estan vinculades amb l’educació d’alguna manera (pares i mares, mestres, educadors, esplai, cap, entitats, avis, regidors...), es faran trobades un cop al mes a l’ajuntament. El tema serà decidit entre tots els participants i ho moderarà una psicopedagoga durant un any. La primera trobada està es farà el proper mes d’octubre. La regidoria d’esports ha començat amb temes calents, des de PeM-CUP i molt concretament el regidor han buscat diferents vies per solucionar el conflicte del futbol al poble. La nostra prioritat és que tots els nens/es de Calldetenes puguin jugar a futbol al poble. Aquest és l’únic posicionament del nostre grup. La regidoria treballa amb diferents. Prioritzem treballar amb totes les entitats del poble per detectar quines són les seves necessitats. Està previst crear un projecte de salut i esport al municipi.

Participació ciutadana és un dels punts del nostre programa elemental per al poble. Estem treballant amb un projecte molt elaborat i molt interessant per tots els calldetenencs/ques, perquè així entenem que ha de poder treballar un ajuntament. Fins al moment tenim elaborada la primera fase del Reglament Municipal de Participació Ciutadana. El setembre acabarem la redacció provisional d’aquest reglament, seguidament farem les primeres trobades amb les entitats i agents socials. D’aquí es crearan diferents consells sectorials, on es donarà forma al futur òrgan de coordinació i participació. S’aplicarà de moment a les nostres regidories, posteriorment es proposarà a la resta del consistori que ho apliquin també a les diferents regidories. Per al bon funcionament d’aquest ambiciós projecte és necessari l’implicació de tot el poble amb grup, així que ben aviat en tindreu més informació.

PeM-CUP, no fa poble cada 4 anys en fa tot l’any.

 

 

 

UNA NOVA ETAPA APASSIONANT

Com a grup municipal d’ERC-Am volem aprofitar aquest petit espai per donar-vos les gràcies per la confiança dipositada en nosaltres a les últimes eleccions.  Ens hem constituït com a grup municipal amb dos regidors: la Dolo Rovira i el Sergi Tarrés.

Comença una legislatura que s’albira molt apassionant, plena de reptes locals i un de nacional immens: l’assoliment de la plena llibertat. Des de la institució municipal ens caldrà gent ferma disposada a no arronsar-se. És per això que en el jurament al càrrec de regidors ens vàrem posar a disposició del Parlament i del President de la Generalitat pel que fes falta a partir d’ara i, en especial, a partir del que passi en la legislatura que començarà el 28s.

 L’època és greu, ja ho sabeu. La crisi ha colpejat les finances públiques tan fortament que, sovint, mantenir serveis (i ja no diguem ampliar-ne) és una feina que requereix la quadratura del cercle i converteix la gestió municipal en una tasca complexe, però summament important.  Tal com dèiem al nostre programa electoral, farem propostes constructives per fer un plantejament urbanístic social i sostenible. No ens cansarem de demanar, a qui n’ostenti la responsabilitat,  no només que tingui en compte la vostra opinió sinó que la converteixi en el punt de partida. L’acabament de la variant, la transformació del carrer Gran,  l’elaboració d’un POUM que no generi més endeutament, la revisió dels serveis i un llarg etcètera requereixen una gran implicació i participació per part de tots plegats.  Pel que fa a la gestió de la zona esportiva esperem que en ben poc temps passi de ser un conflicte a ser allò que no hauria hagut de deixar de ser mai: un espai lúdic i pacífic; no dubteu que hi posarem el coll perquè així sigui.

Exercirem la tasca d’oposició, una tasca necessària i, sovint, imprescindible. La nostra intenció és exercir aquesta tasca en positiu i amb moltes ganes de col·laborar per posar, com dèiem, el Poble en mans de la seva gent. Ens comprometem a fer tot el que estigui al nostre abast per posar l’Ajuntament, l’administració més propera, a les vostres mans. Us pertany.

 Restem a la vostra disposició i, si així ho voleu, serem la vostra veu i el vostre vot. Personalment podeu adreçar-nos consultes, peticions, dubtes, etc des de la plataforma CONSENSUS o a l’adreça erc.calldetenes@gmail.com i estarem encantats de contestar-les tan aviat com ens sigui possible.

 

Ben cordialment,

Grup Municipal i Candidatura ERC-AM

 

 

 

 

 

 

 

EL CULEBROT DELS INTERESSOS            (abril 2015)

Diuen que el temps serveix per aclarir les coses i, en el “culebrot” del Futbol a Calldetenes, si més no, serveix per aclarir els posicionaments de CIU.

A les acaballes d’aquest mandat s’ha aprovat, amb els vots d’ERC i PeM-CUP, i amb l’oposició frontal de CiU (a l’alcaldia) que el Club que gestioni les instal·lacions esportives sigui el resultant de la fusió del Club de Futbol Calldetenes i de la Unió Esportiva Calldetenes.

Tots recordarem com, des de l’Ajuntament, es van propiciar reunions per a què els clubs es poguessin  fusionar i qui, des del primer dia, es va oposar a la fusió dels tres clubs va ser l’Atlètic Riudeperes. Les reunions es van acabar i a l’Ajuntament es va decidir, en contra de la voluntat de CIU, cedir el camp al FC Calldetenes. Molts no enteníem aquesta posició totalment contrària a cedir el camp al Calldetenes per part de CiU i més quan havien manifestat que volien la fusió dels clubs. Ho van argumentar amb legalismes com que s’havia de fer un concurs per cedir l’ús, que no es podia aprovar aquella moció perquè no s’ajustava a la normativa vigent, etc. Per Ells la voluntat de la majoria dels representants del Poble no era suficient. Aquesta actitud recorda la del PP amb el Dret a Decidir.

El temps va passant i l’actual grup de CiU va posant pals a les rodes per no complir el que va aprovar el ple i no signa, de moment, el conveni amb el FC Calldetenes. El temps, però, també acaba aclarint el perquè: Ara sabem que, mentre es feien reunions per fusionar els clubs com a excusa per no cedir el camp a cap club, estaven negociant cedir-ne la gestió, el campus de setmana santa i el torneig d’estiu a una marca d’educació esportiva vinculada al Riudeperes per fer cursets anomenada Nogoal. Queda, doncs,  clara la posició de CiU: No volen cedir el camp al FC Calldetenes perquè tenen compromisos amb el Riudeperes. El més greu de tot és veure com a la web d’aquesta marca comercial sota la que exerceix aquesta escola esportiva a la que s’ha cedit el torneig d’estiu ve patrocinada pel conegut bar del regidor d’esports i la constructora del regidor d’obres de CIU. Podeu veure-ho aquí: http://www.nogoal.cat/qui-som.html. En aquest punt cal aclarir que aquesta escola cobra per formar nens/es i ho fa a les instal·lacions esportives municipals.

Ara veiem el perquè d’aquest enfrontament i perquè no volen cedir el camp al Calldetenes, ja l’han cedit per la porta del darrere al Riudeperes, en contra de la voluntat de la majoria.

 

 

REFLEXIONS DE FINAL DE LEGISLATURA         (abril 2015)

 

No ha estat una legislatura gens fàcil. L’acumulació de factures impagades que vam trobar al entrar a govern juntament amb la situació general de crisis global que ha fet que moltes vegades no arribin (o ho facin tard) els diners de la Generalitat, ha donat lloc a situacions econòmiques complicades de gestionar. No obstant a aquest context difícil, sí que es pot dir que hem aconseguit un dels objectius clars d’aquests quatre anys: anar arreglant la difícil situació econòmica de l’Ajuntament i poder deixar una millor situació que la que ens vàrem trobar nosaltres als que ens vindran a darrere.

 

Després de pagar les factures pendents, l’endeutament de l’Ajuntament va pujar fins el 185%. El tancament de l’any 2014 ha donat una xifra d’endeutament de 132%. Encara continuem estant per sobre el 110% que marca la llei, però és evident i constatable que la direcció marcada és la correcte i que s’ha de continuar per aquest camí. Com a objectiu a assolir per a la propera legislatura s’hauria de reduir aquest endeutament per sota el 110%, que és el límit per sota del qual han d’estar tots els ajuntaments. Agraïm prenguin nota els partits polítics i ho incloguin als seus programes electorals juntament amb propostes bones i realistes per a Calldetenes.

 

A més a més de reduir l’endeutament per a portar-lo cap a una situació més normalitzada, s’han fet dues rotondes, s’han tirat a terra dues fàbriques abandonades, s’ha acabat l’institut, s’han iniciat les obres de la variant i s’està treballant per acabar el pavelló esportiu, entre d’altres. I tot això amb pocs diners perquè partim d’una situació amb pocs recursos.

 

A dia d’avui el problema de moda al poble és el futbol. Costa d’entendre que amb els problemes importants que tenim no s’hagi pogut fer un front comú per aconseguir entesa i que els clubs treballin pel què realment els ha d’interessar: treballar pel futbol i fomentar aquest esport i els seus valors amb els joves i infants. Per més que s’ha intentat buscar solucions, no s’ha aconseguit. A dia d’avui els altres partits polítics han convertit el futbol amb un tema polític per a les properes eleccions; i per això, de moment, no s’ha pogut solucionar.

 

 

LA GESTIÓ DE LA ZONA ESPORTIVA MUNICIPAL  (abril 2015)

Sobre el futbol, "el tema" que ha creat una situació actual de crispació al poble i que ha arribat a centrar la política municipal els darrers mesos (potser més per problemes polítics que no pas esportius) i que fa massa temps que dura, aquesta és l’exposició de la situació per part de Poble en Marxa – CUP.

 

Des de Poble en Marxa-CUP sempre hem estat a disposició dels clubs, hem escoltat les seves opinions i propostes, i sempre hem estat al costat de tots ells per intentar arribar a un acord: que els 3 clubs es fusionessin en un.

Vàrem iniciar la proposta, juntament amb tots els regidors del consistori, que es fessin un seguit de tres reunions entre clubs per arribar a fusionar-los en un de sol. Aquestes reunions no van tenir l'èxit esperat, tot i que dos dels tres clubs tenen la intenció de fusionar-se (el F.C. Calldetenes i la U.E. Calldetenes ), una decisió que van prendre lliurement i que respectem.

 

Des de PeM-CUP mai vam creure que aquest problema s’havia de solucionar en un ple on els 11 regidors tenien la veu i el vot per la solució, tot i que enmig de les negociacions entre els regidors i els 3 clubs tant CiU com ERC van presentar llurs propostes per tal d’adjudicar a un club la gestió del camp de futbol. Des de PeM – CUP sempre vam prioritzat les negociacions i vam mantenir les reunions per davant de les solucions plenàries. Finalment, però, atès que el tema quedava de nou encallat i no rebíem el suport de CIU per trobar-hi una solució, el 12 de gener passat vam proposar una gestió conjunta del camp de futbol amb ERC .

La proposta deia que la gestió del camp anés a càrrec del club resultant de la fusió entre el FC Calldetenes i la UE Calldetenes, on quedarien la majoria de jugadors del poble i que té la història del poble, i mantenir els colors que sempre han representat el poble de Calldetenes. Com que la fusió dels dos clubs encara no s’ha realitzat i la proposta de gestió conté certs punts que s’han de revisar, el passat 9 de febrer vam presentar una sol·licitud on instem a l’alcalde que es reuneixi amb els dos clubs (FCC i UEC) per tal que gestionin el camp de futbol les properes temporades. Un cop resolta aquesta cessió, demanem que es doni prioritat a l’At. Riudeperes per fer-ne ús del camp de futbol adaptant-se a les condicions d’ús.

 

PROJECTES DE POBLE, (desembre 2014)

Des de esquerra celebrem com finalment un projecte tant esperat i necessari pel Poble es porti finalment a terme. La desitjada “Variant de Calldetenes” que ens ha de treure el trànsit de “pas” del Carrer Gran ja s’està executant.

Aquestes obres tant esperades comportaran molts canvis al nostre Poble. Com a conseqüència d’aquest fet, finalment el Carrer Gran i l’ Avinguda Pau Casals podran canviar la seva fisonomia i el nostre Poble deixarà d’estar partit per la meitat.

A costat molt arribar fins aquí, molts esforços per part de tots els grups polítics al Ajuntament, dels anteriors governs i de l’actual govern. Es tracta d’un projecte de Poble i pel que tots hi estàvem d’acord i amb moltes ganes que es portes a terme.

Ara ja som en un altra fase, ara tocarà donar forma a aquests carrers que ja no hauran de suportar tant el trànsit i poder recuperar pels veïns aquestes vies que estaven hipotecades per tanta circulació. Tornarà a ser una obra del Poble i pel Poble i esperem que l’actual govern, al que li a tocat gestionar en el temps, aquestes obres, actuï amb visió de Poble i deixi participar a tothom en aquest projecte .

Seran unes obres que han de perdurarà en el temps i que s’han de fer amb el mateix consens que hi va haver per fer la Variant desitjada. En aquest nou projecte hi ha de participar tots els grups polítics del municipi i tot els conciutadans que ho desitgin. Tot i que mai es fan bé les coses per tothom, si actuem amb el màxim de generositat i escoltant al màxim de gent, aconseguirem que finalment tots ens sentim orgullosos del que serà la columna vertebral del nostre Poble.

 

Previsions econòmiques per 2015 – Reducció de l’IBI (desembre 2014)

En el ple ordinari del passat mes de novembre es varen aprovar les ordenances fiscals pel proper any 2015 amb el vot a favor de totes les forces polítiques de l’Ajuntament. Les ordenances s’utilitzen com a base per a modificar les taxes i impostos de l’any següent en base a un estudi comparatiu d’ingressos i despeses dels serveis que presta l’ajuntament. De totes les ordenances, la que té un pes més gran sobre les famílies és el conegut IBI, Impost sobre Béns Immobles, que és l’impost que paguem per les cases, pisos, solars, etc.

Nosaltres, com a grup municipal de Convergència i Unió i Independents de Calldetenes, voldríem aprofitar aquesta columna que tenim els partits polítics per explicar bé la decisió presa sobre aquest impost: l’Ajuntament va reduir el coeficient de l’IBI un 20%, un primer 10% per a compensar la regularització dels valors cadastrals i un segon 10% addicional per tal que el rebut sigui pel contribuent un 10% més barat com a valor mig.

Creiem necessari explicar bé el perquè d’aquest fet ja que no ha estat una decisió fàcil. La reducció del IBI implica una reducció dels ingressos de l’Ajuntament pel 2015, precisament en un any difícil per l’Ajuntament perquè hem de tornar molts diners per amortitzar el préstec de pagament a proveïdors.

L’IBI és l’impost que toca més la butxaca de les cases i les famílies, i això en termes generals passa arreu, en tots els municipis. Ara bé, d’uns anys ençà els habitants de Calldetenes hem tingut una pressió fiscal molt més elevada que altres pobles veïns perquè l’IBI que paguem a Calldetenes és més alt que el dels pobles veïns i municipis amb unes característiques semblants a les nostres. Això és el què no trobem just. Pensem que mica en mica s’ha d’anar equiparant amb el dels pobles veïns. Aquí, molts de vosaltres segur que us estareu preguntant “i perquè no ho fèieu abans això? Fer-ho ara és electoralista”. Doncs la resposta és que abans no havíem tingut oportunitat de fer-ho. Una llei estatal va obligar a pujar l’IBI un 10% el 2012 a tots els municipis. No ha estat fins ara, en el moment d’acollir-nos a la revisió cadastral, que hem pogut tirar endarrere aquest augment.

BENVINGUDA SRA VARIANT (desembre 2014)

Com comentàvem en el passat butlletí, ja comencem a omplir el sac de blat, de moment, del blat de la variant.

Finalment el passat 10 de novembre van començar les obres i aquí hem de felicitar a tots els que heu cregut que era una millora necessària i imprescindible per a moltes raons. Us felicitem!

Des de PeM-CUP també hem cregut, des de sempre, amb la necessitat d’aquesta variant i de les millores que comportarà. Així, ja a l’abril del 2007 vam fer una presentació pública per tal d’aportar millores i accelerar la seva construcció. A conseqüència de les al·legacions presentades es van aconseguir aquestes millores:

 • Les cases veïnes de l’Aragall, els Pins, Can Bau, Can Carrera, can Broma, etc es comunicaran amb el poble a través de la rodona que es projectarà us tros amunt del cementiri, i en sentit a la plaça de La Roca.. Els accessos directes d’aquest sector amb el poble, quedaran anul·lats per la variant.
 •  
 • Es farà un  pas de vianants, de 3 metres d’amplada, per sobre la variant,  per accedir a peu o en bicicleta a les cases anteriors.

 

 • Vam demanar un apantallament acústic i visual, fet amb vegetació i l’han remès al Departament de Medi Ambient que no els resoldrà abans de dos anys d’entrar en funcionament la nova carretera i sí ho creuen convenient..

 

 • També vam demanar que l’emplaçament de la rodona del cementiri es desplacés uns centenars de metres cap a la zona industrial per evitar trànsit i soroll a les cases aïllades que es troben en aquesta zona. De moment, l’emplaçament de les rodones no es modifiquen

 

Dos anys més tard, el 16 de juliol de 2009 vam convidar a un tècnic en mobilitat i professor de la universitat Autònoma i de Nova York, sr. Daniel Polo, com us podria reurbanitzar el c. Gran i Av Pau Casals per donar més prioritat als vianants i potenciar el comerç. Us ho recordem en aquestes imatges:

   

C. Gran: sentit únic, voreres més amples i algun aparcament

Oportunitats al nostre abast

Eliminar el soroll i molèsties que han suportat els veïns de l’antiga carretera durant aquests anys.

Facilitar els trajectes a peu i en bicicleta, especialment els transversals

Generar un espai central al llarg del poble amb identitat pròpia i amb un disseny urbà de qualitat.

Estimular l’activitat comercial i la captació de clients als establiments de l’antiga carretera.

Ara està a les mans dels polítics a decidir quan ho faran per

Actualització d'aquest contigut: 18:54:45 26-04-2017 enviarEnviar     imprimirimprimir


Ajuntament de Calldetenes
Plaça Onze de Setembre, s/n | 08506 Calldetenes
Tel. Tel. 93 886 31 05 | Fax. 93 889 13 20 |  contactar
Xarxes socials
Amb col·laboració de: